BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

De la mezeluri la film. Cum a ajuns Alain Delon sex-simbolul iubit de întreaga planetă

Toată planeta îl cunoaște pentru cariera sa fulminantă, lungă de jumătate de secol, pentru farmecul său irezistibil, dar și pentru șarmul care l-a făcut să rămână în eternitate. Cu peste 100 de roluri la activ, „varianta masculină a lui Brigitte Bardot”, după cum era poreclit Alain Delon, a avut o viață ce depășește orice scenariu de film!

Alain Delon a fost, decade la rând, copilul iubit al cinematografiei franceze. Încă de la 23 de ani, era comparat cu marile staruri ale filmului, precum Gérard Philipe şi Jean Marais. 

Datorită trăsăturilor sale ușor efeminate, care ani la rând au reprezentat un standard de frumusețe masculină, a fost considerat echivalentul masculin al lui Brigitte Bardot. Totuşi, executa de fiecare dată rolurile cu o naturalețe uimitoare, chiar dacă nu avea studii de specialitate. 

Regizori francezi de renume, precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni şi Louis s-au zbătut să îi ofere cele mai bune roluri. Cu toate acestea, se pare că adevăratul film de aventuri a fost chiar viața sa. 

Pe numele său complet, Alain Fabien Maurice Marcel Delon, s-a născut la 8 noiembrie 1935 în Sceaux, Hauts-de-Seine, una dintre suburbiile Parisului. A fost un copil rebel, fugind de șase ori de la școală, și a fost exmatriculat din mai multe instituții de învățământ. Mama lui, Édith, spera să îl vadă preot, însă firea sa răzvrătită nu s-a potrivit cu rigorile bisericii – fapt pentru care, la 14 ani, a renunțat complet la școală. 

A sperat să se poată descurca de unul singur cu banii obținuți din meseria de mezelar-cârnăţar, pe care o practica la măcelăria tatălui vitreg. Nici acolo nu a rezistat mult, după câteva luni încercând să fugă în America...cu barca. Această tentativă s-a încheiat cu o arestare, urmată de o apariție într-un scurtmetraj, în care îl interpreta pe un gangster mustăcios. 

Trei ani mai târziu, Alain se înrolează în marina militară, însă nici acolo, spiritul său răzvrătit nu se potolește – în patru ani de serviciu, a fost arestat de trei ori și a executat 11 luni de detenție pentru indisciplină! 

Întors la Paris fără niciun leu în buzunar, se vede nevoit să lucreze fie ca vânzător de zarzavaturi, fie ca portar, chelner sau hamal în halele pariziene. Astfel, a ajuns să-l cunoască pe actorul Jean Claude Brialy, care l-a invitat să îl însoțească la Festivalul de Film de la Cannes. La braț cu actrița Brigitte Auber, a fost remarcat de toată lumea, în special de reprezentantele sexului frumos. 

„Pe-atunci, mă interesau doar femeile mature. Pe fetele de vârsta mea nici nu le observam. Am fost îndrăgostit de Brigitte Auber, de Michelle Cordoue… Aveau 15 sau 20 de ani peste vârsta mea. Mi se părea, şi cred şi acum, că reprezentau esenţa feminităţii“, a declarat el în urmă cu şase ani la TF1.

Simonne d’Allégret, soţia regizorului Yves d’Allégret, a fost cea care l-a prezentat soțului său, pentru un prim rol în filmul "Quand la femme s’en mêle". 

„Dacă cinema-ul nu m-ar fi descoperit, astăzi, cu siguranţă, n-aş mai fi aici. Aş fi mort. Fiindcă n-am făcut decât prostii, am fost un derbedeu!“, afirma el recent, în cadrul unui interviu.

În 1958, o cunoaște pe Romy Schneider, între cei doi născându-se o pasiune arzătoare, ce a culminat, un an mai târziu, cu logodna lor la Lourdes. Erau cel mai în vogă cuplu de la vremea respectivă. 

Au urmat câțiva ani buni de faimă și fericire pentru cei doi, până când Romy a descoperit că actrița și cântăreața germană, Nico, cu care se zvonea că Alain avusese o aventură, a născut un băiețel pe nume Christian Aaron Boulogne Päffgen. După luni de certuri, în care Alain a negat paternitatea copilului, acesta s-a despărțit de Romy printr-un bilet lăsat pe noptieră, în care o anunța că pleacă în Mexic împreună cu actriţa de origine marocană Nathalie Canovas.

Totuşi, cei doi au reușit să rămână prieteni și să joace împreună în filme precum "Piscina" (1968) şi "Asasinarea lui Troţki" (1972).

Între timp, Delon a jucat în "Ghepardul" (1963), împreună cu Burt Lancaster şi Claudia Cardinale și a luat-o de soţie pe Nathalie. Însă și acest mariaj a intrat în declin, acesta intentând divorțul după ce a cunoscut-o pe Mireille D'Arc pe platourile de filmare. Acesta a fost momentul când presa franceză l-a numit pe Alain Delon „devoratorul de femei“, asemeni „prădătorului“ jucat de el în "Ghepardul". Relația cu Mireille a rezistat 15 ani și, cu toate acestea, Delon nu a mai vrut să audă de căsătorie, din cauza scandalurilor din presă. 

S-a axat ulterior pe a-și dezvolta propria casă de producție de filme, ADEL, și propriul brand cu produse de lux, Alain Delon Diffusion. 

Însă nu doar faima l-a adus pe prima pagină a ziarelor, ci și...suspiciunea de crimă. În timpul unor filmări în Belgrad, Delon a angajat doi bodyguarzi sârbi, iar sfârșitul lor tragic a fost pus pe seama lui, din cauza acelorași veșnice triunghiuri amoroase, în care au ajuns să fie implicați și cei doi. Însă nu au existat niciodată dovezi în acest sens. 

A devenit tot mai faimos pe marile ecrane, în doar patru ani jucând alături de Bourvil şi Yves Montand ("Le cercle rouge"), Lino Ventura ("Fantasia chez les ploucs"), Charles Bronson şi Ursula Andress ("Soleil rouge"), Richard Burton ("Asasinarea lui Troţki"), Richard Crenna şi Catherine Deneuve ("Un flic"), Annie Girardot ("Traitement de choc"), Burt Lancaster ("Scorpio") şi, evident, iubita sa, Mireille D’Arc.

 În 1973, Dalida l-a invitat alături de ea pe scenă, pentru a cânta împreună "Paroles, paroles", melodie ce a devenit hit în Franţa, Japonia şi Canada. 

Primul premiu important l-a câștigat abia în 1984, când a primit César-ul pentru prestaţia din "Notre histoire". La acea vreme, Delon trăia de trei ani în Elveția, cu noua sa iubită, manechinul olandez Rosalie von Breemen, când el avea 57 de ani, iar ea 21. 

Ultimul film în care a jucat înainte de a anunța că se retrage din lumea artistică a fost "Les acteurs" (2000), un omagiu adus actorilor Jean Gabin, Lino Ventura, Bourvil, Yves Montand, Jean-Paul Belmondo şi Gérard Depardieu. Dar nu a putut sta multă vreme departe de această lume, revenind în televiziune, în serialul "Frank Riva" şi în adaptarea romanului lui Kessel, "Le lion".

În 2003, Claudia Cardinale i-a înmânat Steaua de Aur la Festivalul Filmului de la Marrakech.

Însă toți acești ani au fost marcați de scandaluri în presă și procese cu fostele iubite și soții, pentru custodia copiilor recunoscuți, din cauza relațiilor precare cu aceștia, dar și din cauza presupusului copil cu Nico. 

Toate aceste conflicte cu copiii săi i-au adus multe probleme de sănătate. Astăzi, Alain Delon nu mai iese din casă, fiind epuizat de probleme cardiace şi cele de coloană, care l-au adus de mai multe ori la urgenţă, dar şi pe masa de operaţii.

Iar la cei 81 de ani ai săi, singurătatea devine tot mai greu de suportat: 

 „Nu mai am prieteni care să-mi fie alături. Copiii mei au crescut şi au început să-şi trăiască propria lor viaţă, prietenii mei au murit cu toţii. Am rămas cu câţiva apropiaţi, dar nu din lumea cinema-ului. Ce să fac? Pentru mine, viaţa înseamnă trecut. Am fost cel mai fericit dintre oameni… Vreau să spun, profesional. În plan sentimental, însă, am pierdut întotdeauna. Nu cred că a existat o femeie care să mă iubească pe mine şi nu pe starul Delon. Mă gândesc deseori la sinucidere. E doar un joc de copii, îmi şi imaginez scena. Dar dintr-un singur motiv m-aş sinucide: în cazul unei boli ireversibile, care degradează organismul şi fizic, şi psihic. Atunci n-aş aştepta finalul, nu L-aş lăsa pe Dumnezeu să decidă ziua în care o să mor. În rest, sinuciderea m-ar face de râsul proştilor şi de plânsul copiilor mei!“.

Iar la sfârșit, adaugă:

„Am pregătit totul pentru moarte. Am ales un loc pe proprietatea mea, unde să fiu înmormântat, am construit chiar o capelă cu un drum public pentru cei ce vor dori să vină să se reculeagă la mormântul meu…“.

Sursa: okmagazine.ro, Foto: okmagazine.ro, tumblr.com, armradio.am

1 /
    Alain Delon, Cannes, cinematografie, staruri, sex-simbol, vedete, monden, scandal, presă Alain Delon, Cannes, cinematografie, staruri, sex-simbol, vedete, monden, scandal, presă Alain Delon, Cannes, cinematografie, staruri, sex-simbol, vedete, monden, scandal, presă Alain Delon, Cannes, cinematografie, staruri, sex-simbol, vedete, monden, scandal, presă Alain Delon, Cannes, cinematografie, staruri, sex-simbol, vedete, monden, scandal, presă Alain Delon, Cannes, cinematografie, staruri, sex-simbol, vedete, monden, scandal, presă Alain Delon, Cannes, cinematografie, staruri, sex-simbol, vedete, monden, scandal, presă Alain Delon, Cannes, cinematografie, staruri, sex-simbol, vedete, monden, scandal, presă

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

6 filme emoționante pe care nu trebuie să le ratezi…
Producția “A fost odată la... Hollywood” a lui Quentin…