Friday: Weekend vibes - Dansul: Pasiune, artă și formă de comunicare
Două sunt motivele pentru care dansul are funcție terapeutică. Primul este acela că dansul solicită mai multe grupe de mușchi de la nivelul întregului organism și al doilea este faptul că induce starea de veselie, care dă acces liber spre rezolvarea unor conflicte cu ceilalți!
Pentru mine, dansul este un mod frumos de a trăi și a fost, este și va rămâne o pasiune!
Dacă nu dansezi din pasiune, nu mai dansa!
În dans trebuie să te dăruiești complet, să simți ritmul muzicii până în vârful degetelor și până în măduva oaselor. Această activitate este un mod de viață care îmi dă energia pozitivă de care am nevoie zi de zi, mă face să mă simt liberă, să socializez și să simt tot felul de emoții.
Dansul îmi dă încredere în mine și mă face să mă simt frumoasă și elegantă. În plus, ajută la menținerea siluetei și este și foarte eficient împotriva stresului. Așadar, dansul este un “exercițiu fizic’’ potrivit și indicat pentru orice vârstă!
Există mai multe feluri de dansuri. Câteva dintre cele mai cunoscute și îndrăgite ar fi valsul, tangoul, samba, dansul popular, etc.
Vals
Valsul este, de obicei, un dans rotativ în care partenerii sunt constant în mișcare, când spre stânga, când spre dreapta. Într-un vals, cuplurile se rotesc pe întreg ringul de dans.
Tango
Tangoul constă într-o varietate de stiluri care s-au dezvoltat în diferite regiuni și epoci. Stilurile sunt, în cea mai mare parte, abordate fie în îmbrățișare deschisă, cu spațiu între corpurile partenerilor, fie în îmbrățișare strânsă, în care partenerii sunt conectați piept la piept sau cu trupurile apropiate în zona coapselor, a șoldurilor.
Samba
Samba este un vechi dans brazilian care, în primă fază, era dansat direct în stradă. Mai multe versiuni sunt dansate la Carnavalul de la Rio.
Dansul popular
Dansul popular este o comoară a neamului românesc, cultivată din generație în generație, exprimând specificul fiecărei regiuni (dansuri populare moldovenești, oltenești, muntenești, maramureșene, transilvănene, etc.)
Cele mai cunoscute dansuri populare sunt: hora, sârba, brâul, etc.
Hora
Hora este cel mai cunoscut dans popular tradițional românesc. Este o adunare în formă de cerc, în care dansatorii se țin de mână făcând pași în stânga și-n dreapta sau în față și-n spate, de obicei în sens invers acelor de ceasornic.
Sârba
Sârba este un dans popular din zona Moldovei, cu un ritm foarte vioi, care se joacă de către bărbați și femei în aceeași formă de cerc ca și la horă, dar cu mișcări laterale foarte rapide, timp în care dansatorii țin mâinile pe umerii celui din stânga și, respectiv, din dreapta lor.
Brâul
Brâul este un dans întâlnit în mai multe zone, are un ritm foarte vioi și se dansează fie în cerc, la fel ca hora și sârba, fie în perechi. La brâu diferă modul de execuție a pașilor și complexitatea lor, deși pașii de bază sunt aceeași .
Dansurile tradiționale românești sunt cele mai frumoase dansuri, lucru pe care n-ai cum să nu-l simți dacă ești român, cu o multitudine de mișcări în ritm alert, care solicită multă iuțime, agerime și istețime din partea celor care dansează.
Vă doresc multă sănătate, putere și dorință de a dansa cât mai mult, pentru a vă menține într-o formă fizică, psihică și emoțională de excepție!
Foto: pexels.com
Un articol de Elena Tănase.
Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!