BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Friday: Weekend vibes - Queen Marie of Romania pe HBO GO: apologia unei figuri feminine emblematice din istoria poporului român

Având în vedere faptul că, pe data de 1 decembrie 2020, s-au împlinit 102 ani de la Marea Unire, am vizionat filmul Queen Marie of Romania de pe HBO GO, care îi conturează Reginei Maria a României o imagine fabuloasă și profund înrădăcinată în realitatea acelor vremuri și în istoria poporului român.

Născută la data de 29 octombrie 1875 sub numele de Maria Alexandra Victoria, Prințesa de Edinburgh, nepoată a Reginei Victoria a Angliei și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, a devenit, la vârsta de numai 17 ani, consoarta Prințului moștenitor Ferdinand al României și apoi, în 1914, Regina Maria a României. În această calitate, și-a luat rolul foarte în serios, în discordanță cu imaginea femeii din societatea acelor vremuri și a avut o influență semnificativă asupra a ceea ce suntem noi, astăzi, ca popor.

Cu toate că România a fost țara ei adoptivă și nu cea natală, Regina Maria a României și-a înțeles menirea de timpuriu și a făcut din a cunoaște și a ajuta poporul român misiunea vieții ei. I-a descoperit și i-a cunoscut, în cele mai mici detalii, cultura, obiceiurile, zonele rurale şi, mai presus de orice altceva, țelurile și aspirațiile pe care și le-a asumat, la nivel personal, devenind vocea de care românii aveau nevoie.

Deși atipic pentru acea perioadă, Regina Maria s-a implicat activ în viața politică.

Astfel, văzând că Prim-ministrul acelor vremuri de restriște și tranziție din anul 1919, Ion Brătianu, nu are sorți de izbândă în tratativele de pace de la Paris, în scopul înfăptuirii Marii Uniri, Regina s-a oferit ea însăși, susținută doar de o parte dintre bărbații care conduceau țara la acea vreme, să meargă în capitala Franței pentru a-și susține cu determinare cauza.

Cunoscută ca fiind o persoană cu trăiri intense și manifestări evidente ale unui caracter puternic, "Nando" (așa cum îl alintă ea), adică Regele Ferdinand îi recomandă să nu improvizeze deloc în timpul vizitei sale și să asculte sfaturile politicienilor din jurul ei care, deși nu reușeau să obțină ceea ce își propuseseră, aveau mai multă experiență decât ea în aceste chestiuni diplomatice.

Înainte de plecare, ceea ce o macină cel mai mult este faptul că, în timp ce se luptă pentru unitatea țării ei, simte că pierde unitatea familiei sale. Dar asta nu o împiedică să meargă mai departe, așa că nu se abate de la drumul ales.

Odată ajunsă în capitala Franței, susține prima ei conferință de presă de acolo. Astfel, îi acordă cuvântul de început reporterului american al New York Times iar, în momentul în care acesta o întreabă curios ce va vizita la Paris, Regina răspunde că:

"În loc de obiective, voi vizita oameni. Oameni buni, care vor să ne ajute țara să-și revină dupa ororile războiului."

De asemenea, o replică de remarcat, întrucât deschide drumul femeilor din acea vreme către domenii de neaccesat până atunci, este aceea prin care i-a răspuns reporterului din Marea Britanie, căruia alege să îi menționeze faptul că:

"Parcă de anul trecut le acordați mai multă atenție femeilor. Poate că este timpul ca restul lumii să vă urmeze exemplul.”

Prin gesturi simple și cuvinte atent alese, Regina Maria a României a adus în atenția presei din întreaga lume probleme de nediscutat până atunci, punând accentul pe faptul că femeile pot fi mult mai mult decât niște ființe frumos îmbrăcate, mereu în tendințe, capabile doar să viziteze diverse obiective turistice și să zâmbească la poze. Își dorește ca lumea să fie mai puțin interesată de agenda ei zilnică și de garderoba pe care o afișează și mai mult de ceea ce are de spus.

În urma acelei conferințe de presă, publicațiile au avut două unghiuri diferite de abordare. În timp ce presa străină a ales titluri precum:

“Regina Maria i-a fermecat pe reporteri" sau "Regina României îi uimește pe parizieni"

Acasă, în România, presa a ales un alt unghi de abordare a poveștii de început privind vizita Reginei la Paris, diametral opus celui din presa străină, optând pentru titluri precum:

"Țara moare de foame, Regina petrece la Paris" sau “O politică externă supusă la ocolișurile politicei interne” (ziarul Drapelul)

Toate aceste aspecte sunt prezentate pe HBO GO cu o măiestrie cinematografică aparte de către regizorii Alexis Cahill și Brigitte Drodtloff, ilustrând cum Regina Maria și Regele Ferdinand citesc, în același timp, ziarele și au, din cauza diferenței de abordare, viziuni distincte privind succesul sau, dimpotrivă, insuccesul primei zile la Paris.

Regina continuă să își ajute țara, chiar și de la distanță, cu haine pentru săraci, alimente și medicamente și să persevereze, în același timp, în a obține o audiență cu Georges Clémenceau, Prim-ministrul Franței din acea perioadă, pentru a-și susține punctul de vedere și a scrie istorie pentru poporul român.

Este evidențiat în film faptul că Georges Clémenceau zice, citind ziarele din Franța, că “E foarte frumoasă, nu-i așa? [...] Unii o admiră, alții o critică... [...] Sunt presat continuu de toți cei din jur să-i ofer o audiență. [...] E foarte perseverentă, mă simt de parcă sunt vânat.
 
Astfel, îi oferă, într-un final, douăzeci de minute, motiv pentru care Regina, aflând acest lucru, solicită toate informațiile disponibile despre el pentru a se documenta și a fi 100% pregătită în momentul în care merge în fața acestui om cu putere de decizie asupra destinului poporului pe care îl iubește, pentru a reuși ceea ce și-a propus.
 
Momentul acestei întâlniri este foarte frumos creionat și începe cu o atitudine defensivă din partea lui Clémenceau. Regina, abil negociator în devenire, văzând acest lucru, apelează la latura emoțională, părând să izbucnească în lacrimi, moment în care Prim-ministrul Franței își schimbă comportamentul și îi spune:

"Pentru dumneavoastră am tot timpul din lume. Politica e un joc alambicat. Dar dumneavoastră învățați repede. Nu am dreptate? [...] În ce constă dreptatea pentru România?"

Acesta este momentul când Regina pune toate cărțile pe masă și îi spune cu o încredere în sine și în cauza pe care o susține de neegalat:

"Doar ce ni se cuvine: Transilvania până la Tisa, Basarabia, Dobrogea și Banatul. Toate teritoriile cu populație românească."

Răspunsul lui este foarte ferm:

"... tot Banatul? Cereți chiar partea leului, Majestate."

Regina, pentru că își făcuse lecțiile și aflase că acestuia i se spune "Tigrul", zâmbește și vine cu o completare care, din contextul pe care îl prezintă filmul, pare a fi cea definitorie pentru deciziile care urmează:

"Tocmai de aceea, domnule Prim-ministru, Leoaica a venit să își vadă verișorul, pe Tigru.”

Îi câștigă "toată admirația" lui Clémenceau, deși acesta nu îi poate promite nimic. Regina conchide, părăsind încăperea, cu afirmația "Aș dori ceva mai concret."

Desfășurarea evenimentelor care urmează prezintă o Regină care rămâne loială cauzei, care admonestează pe oricine nu ia în serios soarta României și care este apreciată de însuși George al V-lea, primul monarh britanic al Casei de Windsor și verișorul ei drag. Acesta îi transmite faptul că o invidiază pentru că se luptă cu atâta îndârjire pentru România ei, cerându-i ajutorul, adăugând o replică care nu are cum să nu îți facă pielea de găină:

“Te-ai legat de o țară complet străină și i-ai dăruit toată inima ta.”

De aceea, șirul întâmplărilor ulterioare care reflectă victoria Reginei și o nouă soartă pentru poporul român, prin înfăptuirea Marii Uniri, o plasează pe aceasta la loc de cinste în istoria României.

Fiind vineri, este Friday: Weekend vibes pe JoelleMagazine.Ro, astfel că m-am gândit la o propunere pentru câteva ore relaxante de weekend și recomand cu încredere acest film oricărui român care dorește să vadă istoria prezentată într-un mod cu totul inedit, printr-o colecție de imagini și cuvinte (în română, engleză, franceză și germană) de excepție. 

Foto: HBO GO

Un articol de Anca Cernat (Tănase). YouTube: ANCA CERNAT

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Friday: Weekend vibes - 5 idei simple pentru a petrece…
Friday: Weekend vibes - Dansul: Pasiune, artă și…