BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Gențile: între modă și utilitate

Pentru majoritatea femeilor, dar nu numai, geanta este un accesoriu ce nu poate să lipsească din garderobă. Acesta denotă eleganță și completează ținuta ventimentară, aducându-i stil și culoare. Pe lângă aceste avantaje, geanta are și o utilitate extraordinară pentru femei, aceasta reprezentând practic un „săculeț de voiaj” în care să-și poată transporta toate cele necesare.

O geantă nu este niciodată suficient de încăpătoare pentru cât ar putea să așeze o femeie în ea. Amuzant este că, deși în geanta unei femei crezi că se află de toate, în general nu găsești nimic.

Etimologia cuvântului.

Numele de poșetă vine de la franțuzescul „pochette”, care se traduce prin geantă de mână în formă de plic, folosită de femei și bărbați pentru transportul diferitelor obiecte, acte, bani, accesorii de înfrumusețare.

Istoria genții.

Acest accesoriu face parte din viaţa noastră încă de pe vremea egiptenilor. Genţile şi poşetele sunt parte din istoria veche a modei, deoarece oamenii aveau lucruri importante pe care le purtau cu ei. În desenele şi inscripţionările egiptenilor antici, geanta era reprezentată sub forma unei punguliţe care se purta în jurul taliei. Articolele de prindere erau împodobite cu broderii şi cu bijuterii şi erau folosite pentru a arăta statutul social al persoanei care o purta.

Apariția și dezvoltarea acestui trend numit „geantă”, fie el sub formă de „poșetă elegantă”, purtată la petreceri sofisticate sau de „bagaj de mână”, purtat în călătoriile noastre, s-a dezvoltat atunci când transportul căilor ferate a fost posibil în mai multe țări, când oamenii puteau călători și aveau nevoie să-și ducă cu ei cele necesare.

În perioada în care Regina Victoria a condus Anglia (1837-1901), valorile acestor accesorii se reflectau în stilul vestimentar. Astfel, exista o varietate largă de poşete, datorită faptului că arta croşetatului şi cea a cusutului erau foarte apreciate. Existau chiar și reviste care ofereau informaţii asupra modului de realizare a acestor genţi şi poşete.

"Pochette"

 „Pochette” își face tot mai mult simțită prezența, indiferent de nivelul social. O primă revoluție în moda accesoriilor au adus-o anii 20-30 când la îmbrăcămintea lejeră nu mai era nevoie ca genţile şi poşetele să se potrivească cu restul ţinutei.

Mai apoi, anul 1940 avea să aducă o stagnare în dezvoltarea acestui segment de accesorii vestimentare, deoarece elementele folosite până atunci (metalul, fermoarele, pielea) se găseau mai greu, astfel că meşterii foloseau materii prime precum lemnul și erau mai dificil de prelucrat. Practic, încercau să dezvolte o nouă tehnologie de producție.

Apogeul dezvoltării acestui segment al accesoriilor, dar și al vestimentației a avut loc la începutul anilor ’50, când au luat naştere case de modă celebre ale unor designeri precum Hermes, Chanel, Cartier sau Louis Vuitton, care au influențat și împins standardele modei.

Handbag

Forma genților pe care le purtăm azi e cea din perioada anilor ’80, când gențile devin un articol indispensabil și o distincție în ceea ce privește statutul social.

Termenul de geantă “handbag” a apărut la începutul secolului al XX-lea şi făcea referire la genţile de voiaj. Acestea au fost sursă de inspiraţie pentru noi modele, care au devenit populare printre femei. Noile poşete aveau sisteme de închidere mai complexe, lacăte şi compartimente interne pentru depozitarea anumitor obiecte, ochelari de vedere sau de soare, sticluțe cu parfum, ruj, etc.

Materialele din care erau confecționate

La început, geanta era confecționată din materiale precum pânza sau tricotul, materiale care se pretau pentru acele vremuri.
Mai târziu, când geanta a devenit un accesoriu sofisticat și la modă, materialele folosite au început să fie dintre cele mai bune: piele, stofe, țesături fine pe care se adăugau diferite accesorii precum pietre semiprețioase, metale scumpe și cusături fine.

Astăzi, geanta este folosită pentru funcționalitatea ei, fie că este din piele sau nu, de mână, cu bereta mai lungă sau de purtat sub braț. Acest accesoriu rămâne un element semnificativ în viața unei femei, atât pentru garderobă, cât și pentru imaginea acesteia.

Deşi tendinţele se schimbă de la sezon la sezon, unele reguli rămân aceleaşi pentru totdeauna.

Închei cu un citat care mi s-a părut amuzant: 

„Bărbații sunt ca gențile. Vei avea alături întotdeauna acel bărbat cu care te simți cel mai bine și pe care îl simpatizezi. Acesta este geanta pe care o porți peste tot. Apoi, ai geanta superbă cu care vrei să te vadă toată lumea, dar, de regulă, este un nemernic sau costă foarte mult. În cele din urmă, ai alte genți care îți plac foarte mult, dar cu care nu vrei să fii văzută.” (Laured Conrad, Sugar and Spice)

Chiar dacă azi geanta ta este în pauză, nu uita că ea ți-a adus zâmbetul pe buze atunci când ai achiziționat-o!

Săptămână frumosă și plină de inspirație în continuare!

Foto: Pagina oficială de Facebook Louis Vuitton

Un articol de Rocsana Ion

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!