BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Cum e să te creadă toți de altă naționalitate din cauza coafurii

În luna august a acestui an, am decis să adopt o coafură destul de rar întâlnită la femeile românce: codițele afro.

Am fost dintotdeauna pasionată de stilul african, și chiar încercasem la un moment dat o coafură afro cu părul foarte creț, de mă făcea să semăn cu Tina Turner.

Îmi plăceau codițele afro foarte mult, însă nu știam ce presupune această coafură. Multă vreme am crezut că aceste cozi se fac doar din părul purtătoarei, și mă întrebam de unde Dumnezeu reușesc să aibă atâta volum doar cu părul lor.

Așa că m-am documentat riguros și am aflat că există mai multe tehnici și stiluri de codițe afro (sau “box braids”, cum le spune în engleză), acestea implicând și aplicarea de extensii, pentru a adăuga volum părului. Poți alege extensii de aceeași culoare cu părul, o altă nuanță, sau chiar mai multe, pentru un aspect șuvițat – practic poți experimenta cu ORICE!

După ce am aflat ce înseamnă să porți o asemenea coafură, am căutat cu multă atenție pe cineva din București care lucrează așa ceva. Astfel am găsit-o pe Inashan, pe care ați cunoscut-o în interviul acordat în exclusivitate revistei JoelleMagazine.ro.

Am contactat-o și am aflat și cât durează.

8-9 ore.

O. DOAMNE.

Eu înnebunesc să stau și două ore pe loc. Ce mă fac?

Îmi făcusem programarea cu vreo două săptămâni înainte, așa că am avut timp destul să mă plâng tuturor și să mă pregătesc psihic pentru acele ore în care, efectiv, nu aveam să fac NIMIC, decât să aștept să mi se împletească părul.

A venit și ziua cu pricina.

Am optat pentru extensii de o nuanță similară cu aceasta:

În cazul meu, rezultatul a fost puțin diferit, datorită faptului că părul meu este blond, iar cozile au arătat ca și cum aș fi avut șuvițe colorate. Ceea ce pe mine m-a încântat foarte tare.

Cele 9 ore au devenit, de fapt, 7 (datorită rapidității cu care lucrează Inashan), cu o mică pauză la prânz, ca să mâncăm și noi ceva, să nu leșinăm în focurile creației.

Jumătate dintre ele le-am petrecut stând pe scaun, și jumătate întinsă pe pat, când am și adormit. Mă simțeam puțin vinovată, pentru că Ina lucra, și eu dormeam ca o puturoasă. Dar nu puteam face absolut nimic.

M-am ridicat într-un final, spre seară.

Am avut senzația că am pus 3 kg pe mine și că-mi atârnă capul.

Cu atâtea extensii, la ce mă așteptam?

Părul meu natural are o lungime până sub omoplați, și, dintr-o dată, era lung până la bazin!

Am plecat încântată de la Inashan, nu înainte de a primi cadou un lanț de talie marca “Professional madness”, pe care l-am purtat cu mândrie chiar în acea seară.

Am păstrat coafura pentru două luni și jumătate. Timp în care am auzit aproape zilnic următoarele întrebări, la care voi răspunde pe rând:

  • “Ce ți-ai făcut în cap?”

Cozile nu sunt “în” cap, ci „pe” cap. Sunt cozi împletite, atâta tot.

  • „E părul tău?”

O parte este părul meu.

  • „Cum le-ai făcut?”

Le-am împletit?

  • „Ți le-ai făcut singură?”

Nu. Nu pot să le împletesc la spate. Inashan poate.

  • „Cât a durat?”

7 ore. Dar depinde de caz.

  • „Cum te speli?”

Cu șampon. Cum se spală toată lumea.

  • „Cât a costat?”

Prețul variază în funcție de dificultatea coafurii, numărul de meșe folosite și lungimea acestora.

  • „Nu sunt greu de întreținut?”

Deloc. Durează mult când le împletești și când decizi să le dai jos (eu am stat de la 22:00 până la 3:30). În rest, nu prezintă niciun fel de dificultate la întreținere.

A fost o perioadă în care oamenii nu prea mă mai recunoșteau. Abia după vreo 10 secunde în care se zgâiau la mutra mea, întrebându-se cine naiba sunt, exclamau:

“Ah, Eliza, ce bine îți stă, nu te-am recunoscut!”

Mi s-a întâmplat să fiu ignorată complet din cauza asta, dar nu m-a deranjat neapărat.

Mi s-a spus că am curaj. Unele colege de culoare mi-au spus că e ciudat să port o asemenea coafură, specifică, de obicei, doar culturii lor.

Mi s-a spus că arăt de altă naționalitate. Mai eram și bronzată tuci. Păi unde ai mai văzut tu aromâncă afro?!

Am și fost trasă de cozi, în încercarea de a mi se scoate ochii pentru că AM EXTENSII.

Oau, sunt prima persoană pe lumea asta care poartă extensii de păr. Ce păcat capital.

M-am trezit cu o mulțime de follow-eri de culoare, care promovează stilul și cultura africană. Și am învățat de la ei multe trucuri noi și sfaturi de styling.

Mi-am umplut board-ul de Pinterest cu coafuri și ținute afro.

Mi-am cumpărat bijuterii de păr ca să-mi stilizez cozile, și mi-am făcut cozi din ață colorată, ca să înviorez și mai tare coafura.

Însă partea cea mai grozavă era faptul că AVEAM PĂRUL ARANJAT MEREU.

Nu-mi mai făceam probleme că nu stă părul cum trebuie, că e ciufulit, că nu se așază – cozile mă salvau în absolut orice situație.

Sunt extrem de versatile – pe lângă coafura simplă pe care o adoram, le prindeam în cozi, în alte codițe, la rândul lor împletite, în tot soiul de cocuri, și, uneori, chiar improvizam cu modul în care se așeza părul, la întâmplare.

M-am simțit deosebită. Aparte. Originală. Cu personalitate. Creativă. Curajoasă. Unică.

Am renunțat la cozi de câteva zile și mi-e foarte dor de ele.

Sună ciudat, dar deveniseră parte din mine.

Și aveam senzația că și atitudinea mi se schimbase atunci când le-am purtat.

După ce le-am dat jos, vreo două zile am avut senzația că nu mai am păr – pentru că părul meu era mult mai ușor, și mai scurt.

Nici vorbă să nu-mi mai fac coafura aceasta și altă dată. Am o tonă de idei. Pe care sigur le voi pune în aplicare.

Este, într-adevăr, un mod de a-ți aranja părul, care necesită curaj. Când îl vezi la oamenii de culoare, nu te impresionează. Dar când îl vezi la o româncă, blondă și cu pielea albă, simți nevoia să întrebi lucruri fără sens precum “Ce-i chestia aia din capul tău?”.

Foto: pinterest.com, giphy.com, arhiva personală Inashan, arhiva personală Eliza Nirlu, editor JoelleMagazine.ro

1 /
    afro, box braids, coafuri, hairstyle, styling, codițe, codițe afro, Africa, African fashion, păr, îngriire păr afro, box braids, coafuri, hairstyle, styling, codițe, codițe afro, Africa, African fashion, păr, îngriire păr afro, box braids, coafuri, hairstyle, styling, codițe, codițe afro, Africa, African fashion, păr, îngriire păr afro, box braids, coafuri, hairstyle, styling, codițe, codițe afro, Africa, African fashion, păr, îngriire păr afro, box braids, coafuri, hairstyle, styling, codițe, codițe afro, Africa, African fashion, păr, îngriire păr afro, box braids, coafuri, hairstyle, styling, codițe, codițe afro, Africa, African fashion, păr, îngriire păr afro, box braids, coafuri, hairstyle, styling, codițe, codițe afro, Africa, African fashion, păr, îngriire păr afro, box braids, coafuri, hairstyle, styling, codițe, codițe afro, Africa, African fashion, păr, îngriire păr afro, box braids, coafuri, hairstyle, styling, codițe, codițe afro, Africa, African fashion, păr, îngriire păr

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Trucuri de îngrijit părul de la stilistul Familiei…
10 împletituri pe care să le porți în acest sfârșit…