BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Iulia Iuga-Dohmen, interior designer: Mă bucură faptul că oamenii sunt din ce în ce mai deschişi către artă şi design.

A contribuit la amenajarea Reşedinţei Private a Ambasadorului Olandei din Bucureşti, însă acordă aceeaşi atenţie deosebită fiecăruia dintre proiectele în care se implică. Este pasionată de ceea ce face şi, cu toate că decoraţiunile pe care le-a creat au ajuns deja în Olanda, Elveţia, Spania şi America, are planuri măreţe: îşi doreşte ca designul său şi obiectele decorative pe care le creează să ajungă peste tot în lume. Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu artista Iulia Iuga-Dohmen, fondatoarea Inspired Design.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Iulia. Spune-mi, te rog, când şi, mai ales, cum a început periplul tău în lumea artei? Care a fost momentul în care s-a conturat în mintea ta opţiunea de urma studii de specialitate la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti şi de ce ai ales tocmai designul de interior?

Iulia Iuga-Dohmen: Întotdeauna am fost fascinată de crearea de atmosfere, fie că este vorba de o pictură, o sculptură sau o amenajare de interior. Din câte îmi amintesc, am îmbinat aceste discipline dintotdeauna, de aceea am ales să studiez designul de interior la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”.

 

JoelleMagazine.Ro: Design de interior şi obiecte decorative pictate manual: acestea sunt principalele direcţii pe care Inspired Design se axează, iar unul dintre cele mai importante proiecte ale tale este acela privind redecorarea Reşedinţei private a Ambasadorului Olandei în România. Ce înseamnă pentru tine acest lucru?

Iulia Iuga-Dohmen: Toate proiectele sunt, în egală măsură, importante pentru mine. Reşedinţa Ambasadorului ca şi proiect iese în evidenţă datorită clădirii (monument istoric) şi a modului în care este utilizată (reşedinţă de ambasador). Stilul brâncovenesc românesc al clădirii este îmbinat într-un mod echilibrat cu stilul deschis şi transparent al Olandei. De asemenea, în Resedinţă se găsesc câteva obiecte decorative realizate de mine ce fac parte atât din prima linie, “Sagrada Familia”, cât şi din a doua, numită “Flow”.

 

JoelleMagazine.Ro: Cum ai putea descrie viaţa unui artist în Bucureştiul anului 2014? Care sunt sursele tale de inspiraţie?

Iulia Iuga-Dohmen: Să fii un artist reprezintă o bătălie constantă cu aşa-numiţii “critici de artă” şi cu cei care o comercializează, iar asta îi pune pe artişti într-o “ramă” pe care ei să o folosească. Mulţi oameni nu sunt interesaţi de acest lucru.

Cât despre ceea ce mă inspiră, orice îmi provoacă o emoţie reprezintă o sursă de inspiraţie pentru mine.

 

JoelleMagazine.Ro: Aşa cum ai menţionat mai devreme, de curând ai lansat o nouă colecţie de oglinzi decorative pictate manual, denumită “Flow”, concomitent cu lansarea campaniei R.A.F.A. (Raising Awareness For Autism) în care te implici activ, alături de alte personalităţi din România. Povesteşte-mi, te rog, mai multe despre ce presupune R.A.F.A. şi cum influenţează acest proiect vieţile celor cu autism.

Iulia Iuga-Dohmen: Cu ocazia lansării noii linii de oglinzi decorative, am dat startul şi campaniei r.a.f.a. Prin această campanie, eu şi soţul meu am dorit să ajutăm la conştientizarea autismului în România, mai ales că şi la noi în ţară se oferă terapii specializate pentru copiii bolnavi de autism. Astfel, mai multe celebrităţi au “adoptat” virtual un copil cu autism, iar cei care le urmăresc pe reţelele de socializare vor fi informaţi despre progresul copiilor.

 

JoelleMagazine.Ro: „Designul ţine de gusturi şi este influenţat de experienţa personală a fiecăruia şi de locurile pe care le vizitezi.” Aceste cuvinte apar pe site-ul tău, www.inspireddesign.ro. Numeşte, te rog, trei locuri din lume pe care ai avut ocazia de a le vizita şi care ţi-au rămas în suflet, motiv pentru care ai reveni oricând cu drag acolo. De ce?

Iulia Iuga-Dohmen: Printre multe alte locuri minunate, primul care m-a impresionat a fost Aachen şi, mai exact, Domul din Aachen (Germania). El a reprezentat una dintre inspiraţiile mele pentru sticla pictată manual din prima colecţie “Mozaic”. Vitraliile imense m-au copleşit.

Apoi, orăşelul pitoresc Naarden (Olanda) m-a transpus în trecut, mai ales prin istoria sa.

Nu uit să menţionez Austria, originea artistului meu preferat, Gustav Klimt. Îmi place Viena în mod deosebit, acolo unde arhitectura contemporană şi clădirile convieţuiesc împreună într-un mod armonios.

 

JoelleMagazine.Ro: Faci lucrurile cu pasiune, fapt uşor de remarcat. Poţi spune că ai ajuns la un echilibru între latura profesională şi viaţa ta personală?

Iulia Iuga-Dohmen: Îmi place foarte mult ceea ce fac, reprezintă parte din viaţa mea. Deşi decoraţiunile pe care le-am creat au ajuns în Olanda, Elveţia, Spania, America şi România, îmi doresc să văd designul şi obiectele mele decorative pretutindeni în lume.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce contează cel mai mult pentru tine în viaţă?

Iulia Iuga-Dohmen: Iubirea, respectul şi faptul că fiecare dintre noi este unic.

 

JoelleMagazine.Ro: Ai putea numi câteva dintre piesele de suflet pentru tine, de care te-ai despărţit foarte greu?

Iulia Iuga-Dohmen: Obiectele decorative pe care le-am creat sunt unicate, deoarece sunt lucrate de mână. Au depăşit deja numărul sutelor şi fiecare dintre ele a venit din suflet şi a rămas în suflet. Oricărui artist îi este destul de greu să se despartă de creaţiile sale, dar cea mai mare mândrie a lui este ca munca sa să fie cerută şi plăcută de public.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce sfaturi le-ai da celor care îşi doresc să devină designeri de interior? Cât de dificil ţi se pare că este, în momentul de faţă, să începi un drum în acest domeniu?

Iulia Iuga-Dohmen: În primul rând doresc să le spun celor aflaţi la început de drum că tot ceea ce învaţă în facultate reprezintă un procent infim din ceea ce înseamnă cu adevărat realizarea unui proiect în realitate. A fi designer de interior nu este uşor. Trebuie să ai atât cunoştinţe în domeniu, cât şi un simţ dezvoltat în a crea atmosfere. De asemenea, să ştii să asculţi cerinţele şi necesităţile clientului este foarte important în această profesie. Întotdeauna să fii mereu informat în ceea ce priveşte noile tendinţe şi, dacă ai ocazia, să călătoreşti cât mai mult.

 

JoelleMagazine.Ro: Unde pot fi admirate creaţiile tale în momentul de faţă?

Iulia Iuga-Dohmen: Obiectele decorative realizate de mine pot fi găsite şi cumpărate la Sala Dalles (Bucureşti), dar şi pe site-ul InspiredDesign.Ro sau pe pagina de Facebook Inspired Design

 

JoelleMagazine.Ro: Te-ai născut, ai crescut şi te-ai format în Bucureşti. Spune-mi câteva aspecte pe care le apreciezi la acest oraş.

Iulia Iuga-Dohmen: Mă bucură faptul că oamenii din Bucureşti sunt din ce în ce mai deschişi către artă şi design, dar mai avem de lucru la acest capitol. Recunosc, îmi place şi agitaţia de aici, dar cred că încă există o mare diferenţă între capitala noastră şi celelalte capitale europene.

 

JoelleMagazine.Ro: Cum te distrezi în timpul tău liber?

Iulia Iuga-Dohmen: Timpul liber reprezintă o extensie a muncii mele. Mă relaxez când creez şi invers. Dar îmi place foarte mult să-mi petrec timpul cu familia şi să ies cu prietenii sau să călătoresc.

 

JoelleMagazine.Ro: Un gând de final pentru cititori...

Iulia Iuga-Dohmen: Fiţi deschişi către nou, împărtăşiţi ceea ce vă place, bucuraţi-vă de viaţă!

 

JoelleMagazine.Ro: Îţi mulţumesc frumos pentru timpul acordat, Iulia! Mult succes în continuare în tot ceea ce faci.

Iulia Iuga-Dohmen: Mulţumesc şi eu!

 

Quick quiz:


Nume:  Iulia Iuga-Dohmen.

Prietenii îmi spun IUL.

Un film serial pe care-l recomand oricui cu drag ar fi “The Tudors”.

Trei locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez ar fi Indonezia, Brazilia şi Cape Town.

În prezent citesc cartea Infinity Net (autobiografia artistei Yayoi Kusama).

Când am o zi liberă, prefer să “gust” din natură.

 

Sursă foto: Arhiva personală Iulia Iuga-Dohmen.

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2014.

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Miruna-Anca Sandu, designer: „Nu aș purta niciodată…
Inashan, artist: “Nebunii cu adevărat periculoși…