BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Marina Cîrjaliu Murgea, antreprenor EsenţadeSănătate.Ro: Mă inspiră ingredientele, natura inepuizabilă, dar mai ales oamenii.

O persoană ambiţioasă şi altruistă, un om frumos din toate punctele de vedere, Marina Cîrjaliu Murgea este mereu în căutarea lucrurilor mai puţin cunoscute. Dorinţa de nou nu o împiedică să meargă mai departe în căutarea răspunsurilor pe care apoi le împărtăşeşte cu drag şi pasiune celor din jur sau celor aflaţi în nevoie. Visul ei a pornit dintr-o nevoie care ulterior s-a transformat într-un stil de viaţă, ca mai apoi să devină proiectul de azi numit “Esenţa de Sănătate” - EsenţadeSănătate.Ro.

JoelleMagazine.Ro: Bună, Marina! Mulţumesc frumos pentru că m-ai primit în bucătaria ta plină cu “Esenţă de Sănătate”!

Marina Cîrjaliu-Murgea: Bună! Mulţumesc mult pentru invitaţie! Este o plăcere să povestesc despre viaţă, despre viu şi despre tot ceea ce am învăţat legat de acest stil sănătos de a mânca.

 

JoelleMagazine.Ro: Se spune despre viaţă că ne conduce pe multe drumuri fără să le cunoaştem şi de cele mai multe ori fără să fim pregătiţi să le urmăm. La tine lucrurile s-au aşezat frumos. Ai urmat Facultatea de Chimie Industrială, în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. Chimia este acea materie pe care mulţi nu o înţeleg, dar care ne urmăreşte la fiecare pas, cu fiecare mişcare. Ce te-a determinat să urmezi acestă facultate şi cine te-a inspirat?

Marina Cîrjaliu-Murgea: Da, a trebuit să treacă ceva vreme până am înţeles de ce viaţa m-a “ocolit” pe la Politehnică. Am ales Facultatea de Chimie Industrială din cadrul acestei universităţi, pentru că mi-am dorit şi am visat să fiu inginer în cadrul Combinatului Chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Determinarea a venit şi din faptul că în clasa a VII-a doamna profesoară de chimie m-a făcut să iubesc această materie. Domnia sa avea o vorbă: “totul este chimie: asfaltul, hainele de pe voi, mâncarea, etc.”. Am fost fascinată să descopăr că aşa este! În liceu am fost captivată de magia chimiei organice şi mi-am dorit să cunosc limbajul acela al semnelor transformate în formule ce mă făceau să cred că totul vine dintr-o lume extraterestră, dintr-un Univers paralel. Toate aceste dorinţe s-au transformat în realitate în anul 1998, cănd am devenit studentă la Universitatea Politehnica din  Bucureşti.

 

JoelleMagazine.Ro: Ai ales ca, după terminarea celor cinci ani de studiu în chimie, să mergi mai departe în acest domeniu al „semnelor”. Ai urmat masterul şi tot în acelaşi an ai decis să urmezi pentru încă patru ani cursurile de doctorat în cadrul aceleiaşi universităţi. Ce te-a determinat să vrei mai mult?

Cîrjaliu-Murgea Marina: Masterul a venit firesc, doctoratul nu era în planul meu, însă, trecând razant pe lângă un post de asistent universitar la catedra de Chimie Fizică şi Electrochimie, am aflat de posibilitatea de a continua cu un doctorat… aşa s-a legat să ajung la îndrumătorul meu de doctorat care la acea vremea avea mai multe proiecte de cercetare legate de fertilizanţi. Practic, acest proiect a fost dragoste la prima vedere. Gândul că voi prepara şi testa îngrăşăminte lichide foliare m-a bucurat, m-a facut sa mă apropii de viaţă, de plante, să-mi amintesc de natura care ne înconjoară.

Chimie la Politehnică! Timpul a trecut şi iată-mă studiind şi masterul şi primul an de doctorat! Însă, grija faţă de plantele şi legumele pe care le testam era una artificială, chimică. Practic, tot ceea ce obţineam în laborator nu făcea decât să pregătească legumele şi fructele pentru a rezista şi a se dezvolta în condiţii aparent normale pentru mediul care se transformă pe zi ce trece. Ca cercetător, am studiat şi aprofundat fiziologia vegetală timp de cinci ani, am preparat şi testat în câmp zeci de formule de îngrăşăminte, biostimulatori de creştere şi fungicide lichide foliare. Însă timpul, studiul şi mai ales cunoaşterea despre tot ce este artificial au trezit în mine numeroase întrebări. Astfel am început să compar gustul legumelor şi fructelor stimulate chimic cu amintirea gustului din copilărie şi toate acestea m-au făcut să mă gândesc dacă asta vreau, dacă trebuie să promovez mâncarea artificială sau să lupt pentru a păstra gustul de altădată, gustul care să trezească în fiecare dintre noi amintirea copilariei.

 

JoelleMagazine.Ro: Ştiu că îndrumător în cercetare şi în continuarea aventurii numită “chimie” ţi-a fost domnul Profesor Dr. Ing. Laurenţiu Filipescu, un cadru didactic “dintr-o bucată”, cu mare talent pedagogic şi dragoste pentru această meserie. Cum a fost pentru tine această experienţă şi cum ai descoperit “omul” al cărui nivel pedagogic, profesionalism şi integritate depăşea nivelul de înţelegere al studenţilor?

Marina Cîrjaliu-Murgea: Ooo.... da, OMUL! Prof. Dr. Ing. Laurenţiu Filipescu este “profu’” pe care noi, studenţii, îl vedeam “dintr-o bucată”, era cel ce speria tot studentul în care trezea “ştiinţa de carte”, dar şi cadrul didactic universitar. Experienţa trăită a fost grea şi frumoasă, drumul mi-a fost “şlefuit” atât din punct de vedere profesional, cât şi uman. Domnului Prof. Dr. Ing. Laurenţiu Filipescu îi datorez o parte din ceea ce sunt azi şi el, omul, dascălul este cumva mereu lângă mine, îl regăsesc în mulţi dintre oamenii minunaţi cu care lucrez şi colaborez acum. Dorul de a lucra alături de domnia sa, de munca în echipă, de munca în proiecte ştiinţifice, totul contratimp, mereu în plină căutare de „esenţă” mi-l “alin” acum prin ceea ce studiez în domeniul nutriţiei umane.

 

JoelleMagazine.Ro: Când ai hotărât că drumul pentru cercetare în acest domeniu trebuie să se oprească? Ce te-a determinat să iei această decizie?

Marina Cîrjaliu-Murgea: Nu m-am gândit nicio clipă să opresc drumul cercetării ştiintifice! Însă venirea copilului pe lume m-a ţinut departe de cercetare timp de doi ani, perioadă în care am continuat colaborarea cu domnul profesor. Însă în aceiaşi perioadă am fost atrasă de domeniul sănătăţii, prin prisma “meseriei” de mamă. Grija faţă de copil care se trezeşte în fiecare femeie, starea aceea naturală, firească, de a face totul ca propriul copil să fie bine m-a îndemnat să cercetez tot ce înseamnă alimentaţia şi mai ales hrana vie, crudă, nepreparată termic! Aşa am înţeles să conduc paşii copilului meu, cu el să se dezvolte o lume nouă, o lume atentă la ceea ce mănâncă şi mai ales la tot ceea ce ne înconjoară.

 

JoelleMagazine.Ro: Un drum greu, dar cu experienţe fantastice a luat sfârşit, practic o perioadă din viaţa ta ce o să fie adăugată cu onoare în Curriculum Vitae. Ai ales să înveţi despre nutriţie şi ai dat naştere unui proiect minunat numit “Esenţa de Sănătate” prin care promovezi viaţa şi alimentaţia sănătoasă, nutriţia Raw vegană şi Vegană. Cum te-a cucerit acest stil de viaţă şi cum a luat naştere proiectul de care te ocupi acum? 

Marina Cîrjaliu-Murgea: Într-adevăr cercetarea ştiinţifică a fost o experienţă fantastică pe care aş repeta-o oricând cu câteva completări! Am ales să aprofundez  nutriţia pentru că sunt mamă, dar şi pentru faptul că o persoană dragă s-a aflat într-o situaţie delicată, în care boala a făcut-o să lupte cu medicina naturistă, mai mult decât cu medicina alopată ce are la bază tratarea efectului şi nu identificarea şi înlăturarea cauzei! Boala persoanei dragi a fost motivaţia mea, maestrul meu a fost fereastra mea către lumină, a fost fundaţia proiectului “Esenţa de sănătate”. Când am citit prima dată despre cancer, am fost şocată, apoi au urmat zile întregi de studiu, zile de buimăceală, de teamă şi durere, întrebări şi dorinţa de a face ceva pentru a ajuta un om, un părinte care putea să plece mult prea devreme din cauza unei boli, din cauza unui stil de viaţă despre care nu a fost învăţat niciodată. M-au convins cărţile, studiile şi documentarele care există în acest domeniu. M-am încăpăţânat să cred că orice pacient se poate vindeca, că orice boală are una sau mai multe cauze care pot fi identificate şi vindecate. Mi-a fost greu să-mi dau seama, dar mai ales să accept cât este de importantă alimentaţia în viaţa noastră! Mulţi dintre noi trăim fără să ne întrebăm de ce mâncăm şi mai ales ce mâncăm, aşa că nu mi-a rămas decât să experimentez pe mine un stil de alimentaţie diferit de cel clasic, românesc. Rezultatele nu au întârziat să apară! Dorinţa de a dezvolta acest proiect a devenit un vis ce se conturează şi se dezvoltă frumos zi de zi. Azi, dupa 5 ani de la acel moment de conştientizare, pot spune lumii că da, alimentaţia crudă vindecă boli considerate incurabile.

JoelleMagazine.Ro: Cum primesc oamenii acest stil de viaţă având în vedere că peste tot se vorbeşte despre asta, dar puţin înţeleg cu ce se “mănâncă”?

Marina Cîrjaliu-Murgea: Majoritatea oamenilor nu sunt pregătiţi să primească informaţii legate de alimentaţie, schimbarea reprezintă un disconfort pentru oricine şi în orice domeniu al vieţii! Din fericire, există din ce în ce mai mulţi oameni care aleg să facă o schimbare conştientă fără să “aştepte” sau sa fie “forţaţi” de boală. Comparând ce se întâmplă în anul 2015 cu ce era în anul 2010, pot spune că există  o deschidere masivă către un stil de viaţă sănătos. Media, presa scrisă, televiziunile şi internetul contribuie din plin la acest lucru.

 

JoelleMagazine.Ro: Consideri că acest mod de viaţă Raw Vegan este costisitor? 

Marina Cîrjaliu-Murgea: Această întrebare o primesc frecvent la atelierele şi seminariile pe care le ţin. Nu, nu este costisitor să ai o viaţă sănătoasă sau să alegi să consumi 70-80% măncare neprocesată termic. Eu mănânc şi gătesc vegan şi acest lucru mi-a lărgit foarte mult paleta alimentară. Eu spun tuturor că diferenţa în buzunar şi în viaţă se vede după 40-45 de ani când mulţi dintre noi ajung abonaţii farmaciilor şi reţetelor care uneori, chiar şi compensate, costă cât aprovizionarea cu mâncare sănătoasă pe o lună de zile. Un exemplu concret, demn de o comparaţie vizibilă ar fi mic dejun clasic (50 g unt pe pâine albă, 100-200 g caşcaval, 100-200 g salam de bună calitate, 250 ml cafea/lapte UHT) şi mic dejun integral (băutura vitalizantă din 250 ml apă, 1 lingură polen crud, 1 linguriţă de cacao naturală, 1 linguriţă scorţişoară, 100 g nuci româneşti hidratate, 50-150 g fructe crude sau uscate stafide/curmale).

Rămâne ca fiecare să facă calculul în bani, dar şi din punct de vedere nutriţional! Dacă în prima variantă de mic dejun avem multe grăsimi albe-saturate, minerale şi ceva urme de vitamine şi enzime din lapte şi carne cu potenţatori de gust, plus o cafea pe post de „bici” al sistemului nervos, în varianta a doua avem multe grăsimi benefice-nesaturate, o mulţime de minerale, vitamine, enzime şi antioxidanţi în toate preparatele pe care le-am ales ca exemplu! Deci, alegerea ne aparţine şi da, putem s-o facem în cunoştinţă de cauză. Calitatea face diferenţa! În plus şi cantitatea de hrană scade atunci când te alimentezi cât mai aproape de natural cu alimente integrale precum: fructe şi legume crude, leguminoase variate (năut, linte, soia, fasole), cereale şi semicereale (grâu, orz, ovăz, secară, mei, hrişcă, quinoua, chia, etc.), oleaginoase (nuci, alune, migdale, caju, seminţe de floarea soarelui, de dovleac, in, susan, chimen, etc.), germeni şi vlăstari, superalimente (cacao naturală, carob/roşcove, scorţişoară, turmeric, polen, alge, spirulină, etc.). Toate aceste alimente ne pun la dispoziţie o serie de nutrienţi din care ne extragem energia treptat, pe parcursul întregii zile.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce schimbări majore au apărut în viaţa ta după ce ai adoptat acest stil de viaţă?

Marina Cîrjaliu-Murgea: Schimbarea majoră este legată de contactul cu oamenii, de bucuria de a vedea în oameni schimbarea la care şi eu am contribuit cu „o picatură” de suflet. Contactul cu viaţa, cu un stil alimentar nou, viu, explozia de gusturi pe care noi nu le cunoaştem pentru că alegem să trăim în „sărăcie”, în banalul mâncării prăjite, coapte sau ultrafierte. În ceea ce priveşte sănătatea, unele schimbări în bine le-am „băgat în seamă" abia când am realizat că nu m-au mai “sâcâit” balonările, sporadicile arsuri stomacale, herpesul anual (de 2-4 ori pe an), durerile premenstruale lunare.

 

JoelleMagazine.Ro: Cine şi ce te inspiră în inventarea  reţetelor? Ce simţi atunci când produsul gândit ajunge pe farfuria unui client care este pe deplin mulţumit?

Marina Cîrjaliu-Murgea: Mă inspiră ingredientele, natura inepuizabilă care ne-a pus la dispoziţie atâtea şi atâtea alimente, dar mai ales oamenii.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce planuri ai pentru viitor şi cum vezi acest proiect peste cinci ani? 

Marina Cîrjaliu-Murgea: Planuri sunt multe. Încerc, în primul rând, să consiliez cât mai mulţi oameni, să observ rezultatele la ei, apoi să aprofundez permanent tainele nutriţiei. Peste cinci ani, văd dezvoltată o comunitate conştientă de nevoia schimbării stilului alimentar, stil care implică schimbarea uneori profundă a omului, atât la nivel sufletesc, cât şi mental. Atelierele, seminariile şi taberele pe care le organizez frecvent fac parte din proiect.

 

JoelleMagazine.Ro: Acest proiect a apărut şi a evoluat în Râmnicu Vâlcea. Te-ai gândit să dezvolţi proiectului “Esenţa de Sănătate” şi în Bucureşti? 

Marina Cîrjaliu-Murgea: Pot să spun că “Esenţa de Sănătate” este prezentă şi în Bucureşti, unde am participat de câteva ori la târgul “Raw Generaţion” în calitate de raw-bucătar şi expozant. Consilierile online nu au graniţe, în comunitatea virtuală există mulţi bucureşteni care sunt inspiraţi de “Esenţa de Sănătate”.

 

JoelleMagazine.Ro: Ai putea numi un citat celebru care te-a ispirat şi la care revii mereu atunci când ideile sunt pe punctul de a te părăsi?

Marina Cîrjaliu-Murgea: Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume” (Mahatma Gandhi)

 

Quick quiz:

Nume: Marina Cîrjaliu-Murgea.

Un film pe care-l recomand oricui cu drag: „Gras, bolnav şi aproape mort” (Fat, Sick and Nearly Dead)

La un bărbat apreciez cel mai mult: blândeţea şi implicarea profundă în tot ce înseamnă viaţă!

În prezent citesc cartea: „Cărarea Împărăţiei” de Arsenie Boca.

Când am o zi libera prefer să ies în natură şi să experimentez cot la cot cu băiatul meu tot ce-i copilăresc.

În viaţă, cel mai mult mă motivează cunoaşterea.

Foto: Arhiva personală Marina Cîrjaliu Murgea. 

Puteți urmări activitatea Marinei Cîrjaliu Murgea pe site-ul Esenţa de Sănătate (EsenţadeSanatate.Ro), precum și pe pagina de Facebook Esenta de sanatate.  

Un interviu de Rocsana Ion. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2015.   

Click on "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" for the English version of the article. 

Apasă pe "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!"  pentru versiunea în limba engleză a articolului.  


The English version: Marina Cîrjaliu Murgea, entrepreneur EsenţadeSănătate.Ro: I let myself inspired by ingredients, by the inexhaustible nature and especially by people.

An ambitious woman and a nice person in all respects, Marina Cîrjaliu Murgea is always looking for the unknown. Her desire for new things does not prevent her to go further in her search of answers which she then shares with the others, showing love and passion in everything she does. Her dream started out of a need that later turned into a lifestyle and it became today's project called "The Essence of Health" - EsenţadeSănătate.Ro.

JoelleMagazine.Ro: Hello, Marina. Thank you for the warm welcome in your kitchen filled with "The Essence of Health"!

Marina Cîrjaliu-Murgea: Hello! Thank you very much for your invitation! It's a real pleasure to talk about life, about everything that's alive and about everything I've learned about this healthy lifestyle. 

 

JoelleMagazine.Ro: Life drives us towards various unknown paths and we're not always ready to follow those paths. Your path was beautiful. You studied Chemistry, that subject which many don't understand, but which follows us throughout life. What made you study this and what has inspired you?

Marina Cîrjaliu-Murgea: Yes, I later understood why life made that detour for me. I have chosen Chemistry since I wanted to become an engineer at Oltchim in Râmnicu Vâlcea. My determination was due to the fact that in the eight grade my Chemistry teacher made me fall in love with this subject. She had a saying: "everything is chemistry: the tarmac, your clothes, the food, etc." I was fascinated to discover the fact that it's true! I love this sign language transformed in Chemistry formulas. 

 

JoelleMagazine.Ro: Why have you chosen to go forward with your knowledge and study a master and also a doctorate.

Cîrjaliu-Murgea Marina: The master came naturally, but the doctorate came as a result of the fact that I found out about this possibility and it was love at first sight. The thought that I would prepare and test liquid foliar fertilizers made me happy, made me approach the life of plants and to remember the nature that surrounds us.

That has made me think about the fact that I don't really want to promote artificial food all my life, but to keep the childhood taste of food and promote a healthy lifestyle.

 

JoelleMagazine.Ro: Professor Dr. Ing. Laurenţiu Filipescu was the one who has encouraged you to follow this path, a great professor who really loves this profession. How was this experience for you and how did you discovered the man whose professionalism exceeds the students comprehension?

Marina Cîrjaliu-Murgea: Yes, the man! Prof. Dr. Ing. Laurenţiu Filipescu is the one who scared the student who loved this field, but I owe him a great part of who I am nowadays. I find himself in all the great people I work with and I miss his workstyle which I try to redo through what I do today in my field. 

 

JoelleMagazine.Ro: When did you decide that your research related path should stop? What has made you take this decision? 

Marina Cîrjaliu-Murgea: I never stopped researching. But having a baby made me become more interested in health and caring for my child has pushed me towards raw, uncooked food, trying to take care of everything he eats and building a smooth path for him. 

 

JoelleMagazine.Ro: A difficult path, but with great experiences has ended for you regarding research. You have chosen to learn about nutrition and started a great project called "The Essence of Health" through which you promote life and healthy, raw vegan nutrition. How did this lifestyle captivate you and how did it all started? 

Marina Cîrjaliu-Murgea: It's true that it was a fantastic experience which I would repeat anytime, with a few amendments. I chose nutrition because I became a mom, but also because someone dear to my soul found herself in a difficult situation, fighting with a tough illness like cancer. This was my motivation and the foundation of my project called "The Essence of Health". When I first read about cance, I was shocked and many days of fear, pain, questions and the desire to help a parent who could've gone too early followed. All the studies, books and documentaries convinced me and I wanted to believe that any patient can heal and that every ilness has a solution. This is how I realized how important nutrition is in our life. Many of us live without asking what and why we eat whatever we eat so all that was left was to experience on my own body a healthy lifestyle different of the Romanian, clasic one. The results were amazing! The desire to develop this project became a dream which is beautifully outlined everyday, step by step. Today, five years later, I can say that raw food can heal ilnesses considered to have no cure.

 

JoelleMagazine.Ro: How do people receive this kind of lifestyle?

Marina Cîrjaliu-Murgea: Many of them don't feel prepared to receive nutrition-related information since change is uncomfortable for everyone. Fortunately, there are people who started changing things without being forced by others or by illness. Comparing 2015 to 2010, I can say that people are more open-minded when it comes to a healthy lifestyle. Media has a great merit for that. 

 

JoelleMagazine.Ro: Do you consider raw vegan lifestyle expensive?

Marina Cîrjaliu-Murgea: I often receive this question and I always say that I don't consider that a healthy life can be expensive. Over 40-45, many will see the difference since some will become clients of the pharmacies which will cost them a fortune, more like healthy food for a whole month. The choice is ours and the quality of our food makes all the difference in the world. 

 

JoelleMagazine.Ro: What were the biggest changes you saw in your life after you started having this lifestyle?

Marina Cîrjaliu-Murgea: The biggest change was meeting wonderful people who were happy after coming to me in order to help them change their life. I also saw changes regarding my health when occasional heartburn or monthly menstrual pains were gone.

 

JoelleMagazine.Ro: What inspires you for the recipes? Cine şi ce te inspiră în inventarea  reţetelor?

Marina Cîrjaliu-Murgea: I let myself inspired by ingredients, by the inexhaustible nature and especially by people. 

 

JoelleMagazine.Ro: What are your plans for the future? How do you see youself in five years? 

Marina Cîrjaliu-Murgea: I have a lot of plans. First, I try to advice as many people as possible, to see the results and to constantly understand the nutrition secrets. In five years, I see a great community aware of the need of the lifestyle changes, both physically and spiritual. All the workshops I organize are part of the project.  

 

JoelleMagazine.Ro: This project was started and developed in Râmnicu Vâlcea. Do you want to expand "The Essence of Health" in Bucharest? 

Marina Cîrjaliu-Murgea: I can say that "The Essence of Health" is also in Bucharest since I took part in the “Raw Generaţion” Fair a few times and online counseling has no bounderies, I have a lot of people from Bucharest in my online community who let themselves inspired by "The Essence of Health". 

 

JoelleMagazine.Ro: Can you name a famous quote which inspired you and continues to inspire you in all you do?

Marina Cîrjaliu-Murgea: "Be the change you want to see in the world” (Mahatma Gandhi)

 

Quick quiz:

Name: Marina Cîrjaliu-Murgea.

A movie I highly recommend other is: Fat, Sick and Nearly Dead

In a man I appreciate: kindness and the involvement in everything regarding life.

I now read: „Cărarea Împărăţiei” by Arsenie Boca.

When I have a day off I'd rather go out and experience everything childish together with my little boy. 

Knowledge is what motivates me the most in life.

You can follow Marina Cîrjaliu Murgea's activity on The Essence of Health website (EsenţadeSanatate.Ro), and on its Facebook page Esenta de sanatate.  

An interview by Rocsana Ion. You acknowledge that JoelleMagazine.ro is the sole owner of all content. All rights reserved © JoelleMagazine.Ro 2015.   

1 /
    EsenţadeSănătate.Ro, Esenţa de Sănătate, Marina Cîrjaliu Murgea, raw vegan, ingrediente, natură, oameni, alimente, viaţă sănătoasă, alimentaţie sănătoasă, healthy food, lifestyle EsenţadeSănătate.Ro, Esenţa de Sănătate, Marina Cîrjaliu Murgea, raw vegan, ingrediente, natură, oameni, alimente, viaţă sănătoasă, alimentaţie sănătoasă, healthy food, lifestyle

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Virginia Maxim, artist: “Ai fund mic? E frumos așa…
Miruna-Anca Sandu, designer: „Nu aș purta niciodată…