BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Miruna Stoiu, cake designer: Bucuria pe care o primesc de la clienţi mă face sa fiu creativă şi perseverentă!

Miruna Stoiu este un scorpion ambiţios, plin de energie pozitivă. A ştiut din start că drumul ei presupune multă creativitate! A urmat Liceul de Artă "Hariclea Darclée" din oraşul Brăila, apoi Facultatea de Arhitectură din Bucureşti. Pe Miruna Stoiu o putem asocia, prin naturaleţea şi candoarea ei, cu zâna bună, cea care aduce pe masa festivă cel mai spectaculos desert: tortul personalizat!

JoelleMagazine.Ro: Bună Miruna, mulţumesc frumos pentru timpul acordat.

Miruna Stoiu: Eu îţi mulţumesc pentru invitaţie.

 

JoelleMagazine.Ro: De la arhitectură peisagistică la cake design. Care au fost motivele ce te-au determinat să faci această alegere şi cum a apărut pasiunea pentru arta decorării şi modelării torturilor şi prăjiturilor personalizate?

Miruna Stoiu: Da, am terminat Facultatea de Arhitectură cu specializarea  Arhitectură peisagistică. Am lucrat în domeniu o perioadă, însă mi-am dat seama că este prea multă birocraţie până ajungi să duci la final un proiect. Îmi plac proiectele clare, de care să mă ocup cap-coadă şi în cadrul cărora să nu depind de nimeni pentru a le finaliza. Munca în decorarea prăjiturilor nu este diferită de cea a decorării unor grădini sau a unui interior. Ca arhitect sau designer, aceste viziuni, indiferent de domeniu, indiferent de culoare, formă sau de modul cum trebuie să combini lucrurile, trebuie să existe în interiorul tău, fac parte din tine! Trecerea de la grădină la bucătarie mi-a fost completată de un drum scurt, dar frumos şi nu mi-a fost greu. Prin urmare, am trecut de la proiectele de pe hârtie pentru parcuri şi grădini, la modelat Fimo, acel lut polimeric din care se fac bijuteriile handmade. Pentru o perioadă, am confecţionat acest lucru, însă piaţa “China” m-a determinat să renunţ. Am vrut să am libertatea de a crea bijuterii cu stil şi personalitate, nu să fiu un simplu comerciant. Produsele "made in China" se vindeau mai ieftin decât handmade. Este uşor să renunţi atunci când ceea ce faci nu te mai motivează!

 

JoelleMagazine.Ro: Povesteşte-mi puţin despre începutul carierei tale în arta decorării torturilor şi prăjiturilor.

Miruna Stoiu: Nimic nu este imposibil în viaţă! Poţi să faci orice, oricând, oriunde, condiţia principală este să-ţi placă ceea ce faci! Am vrut să fac ce-mi place! Cu nici două săptămâni înainte de a primi oferta să lucrez la Cofetăria Armand, mama prietenului meu a primit de 1 martie un tort în formă de ghiocel. Ştia că îmi place să modelez, îmi cunoştea latura creativă, aşa că mi-a spus: "Sunt convinsă că şi tu ai putea să faci aşa ceva!". Eram sigură că puteam, dar unde să merg să fac aşa ceva? La puţin timp după, a apărut oportunitatea de a colabora cu "Armand". Astfel, în anul 2011, marţipanul avea să prindă forme şi culori în mâinile mele. Am venit la Cofetăria Armand din dorinţa de a experimenta, am înţeles că marţipanul este tot o pastă, iar experienţa de a modela nu-mi era străină, aşa că am zis să încerc. Astăzi sunt tot aici, însă la alt nivel profesional! Îmi place să spun că debutul meu în cofetăria Armand a venit odată cu primăvara!

JoelleMagazine.Ro: Pe lângă faptul că decorezi torturi cu pasiune şi dragoste, în diferite forme şi culori, oferi şi consultanţă clienţilor care doresc torturi deosebite?

Miruna Stoiu: Da, ofer consultanţă clienţilor, vreau ca ei să fie mulţumiţi şi pentru asta ştiu că trebuie să le fiu alături! Timpul este foarte scurt pentru a reuşi să stai de vorbă cu toţi clienţii şi apoi să mergi în laborator şi să pui în practică tot ce-şi doresc ei pe masa festivă! Dar, dacă timpul de lucru ar fi fost de 24 de ore poate că m-aş descurca să aloc mai mult timp discuţiei cu fiecare dintre clienţi (râde).

 

JoelleMagazine.Ro: Ce înseamnă să fii cake designer "à la carte", cu acte în regulă? Poţi să faci cake design fără să ai pregătire în acest domeniu? Sau, altfel spus, pasiunea te poate ajuta să faci această meserie fără să ai studii în domeniu?

Miruna Stoiu: Meseria de cake designer ca la carte o face doar cine are plăcerea de a lucra cu produse care, la un moment dat, sunt “distruse” (râde), nu trebuie să ai şcoală dacă eşti înzestrat cu acest dar! Poţi să faci meseria asta fără să ai o diplomă. În fond, aici trebuie să ai îndemânare, imaginaţie, răbdare şi dorinţa de a face mereu altceva.

Produsele handmade sunt deosebite pentru că li se acordă mai multă atenţie. Fiecare produs este cumva personalizat, fiecare produs este diferit, iar gustul are o savoare aparte! Tehnologia a fost inventată pentru a satura piaţa, dar asta nu înseamnă calitate, ci cantitate! Pentru a face lucruri handmade, ai nevoie de timp. Produsul obţinut cu un utilaj industrializat nu este la fel precum cel lucrat manual, iar asta face diferenţa!

JoelleMagazine.Ro: Cum se desfăşoară activitatea unui cake designer în laborator? Cu siguranţă îţi este vie amintirea primului tort. Care sunt momentele care au rămas neşterse încă din sufletul tău şi la care revii mereu cu drag ?

Miruna Stoiu: Ca designer, trebuie să ai limpede în cap ce-şi doreşte clientul, ce vrea să vadă! Din momentul primirii comenzii, îţi faci un plan de lucru, îţi schiţezi tot ce ai vorbit şi aştepţi ca materia primă să vină din cuptor pe masa de lucru.

Experienţa primului tort nu se uită niciodată! Îmi amintesc cu drag şi mă amuz şi acum de cum am primit în lucru primul tort. Era vară, cald afară, cald şi în laborator. Aveam de făcut un tort păpuşă Barbie. Am primit materialele de bază, adică tortul, păpuşa şi marţipanul. Urma să mă apuc de lucru, însă nu ştiam cu ce să încep. Nimeni nu mi-a explicat ce şi cum să fac. Am decupat tortul pentru că el trebuia să fie rochia păpuşii, am aşezat păpuşa, am îmbrăcat tortul în marţipan şi acum trebuia să dau culoare poveştii! Complicat! Aveam multe sticluţe colorate şi nu mă puteam decide (râde). Privind acum lucrurile din trecut, nu a fost cel mai reuşit tort, însă este amuzant că acel model se cere şi azi, ceea ce ma face să cred că a fost reuşit. În toată povestea asta copilul este cel care trebuie să fie mulţumit!

JoelleMagazine.Ro: Care este tortul cel mai spectaculos pe care l-ai realizat?   

Miruna Stoiu: Tortul cel mai spectaculos pe care l-am realizat a fost pentru petrecerea de Crăciun a unei firme, am avut 100 de kg de tort! A fost interesant faptul că, după ce am terminat de lucru, a trebuit să facem livrarea şi mi-am dat seama că am nevoie de şase persoane pentru a-l transporta. După ce am livrat tortul, m-am liniştit!

JoelleMagazine.Ro: Rezultatul activităţii pe care o desfăşori face multe chipuri fericite. Prin  tot ceea ce faci, reuşeşti să îndeplineşti dorinţele multor copii, dar, mai ales, să le aduci pe farfurie personajele preferate din desenele animate. Care este cel mai frumos compliment de mulţumire primit de la un copil?

Miruna Stoiu: Da, ştiu că munca mea de ore şi ore ajunge să fie “distrusă”, însă acest lucru nu mă supără, bucuria este maximă! Am avut o fetiţă care m-a întrebat: “Miruna, tu ai dat cu praf de zâne pe tort?”. Aşa primesc eu aprecierile pentru ceea ce fac şi fiecare oră muncită merită din plin efortul!

 

JoelleMagazine.Ro: Prima comandă de tort greşită? A existat aşa ceva?

Miruna Stoiu: Da (râde). Am avut de pictat buline roşii pe un fond alb. În catalog îl aveam ca şi model pe fond roşu cu buline albe, aşa că-ţi imaginezi ce am făcut: am făcut modelul nostru, fară să realizez că trebuia invers. La livrare, am venit şi i-am explicat clientei despre incident. A fost un caz fericit pentru că nu s-a supărat, ba din contră, i-a placut mai mult.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce gen de muzică preferi să asculţi? Asculţi muzică în timpul decorării păjiturilor şi a torturilor? Te inspiră acest lucru?

Miruna Stoiu: Eu nu cred că aş putea să trăiesc fără muzică! Ascult tot ce se poate asculta în funcţie de stare! Da, ascult muzică în timp ce lucrez, mă ajută.

 

JoelleMagazine.Ro: Ai trăit momente în viaţă pe care nu le-ai  programat şi s-au întâmplat?

Miruna Stoiu:  O da, am avut experienţe plăcute.

În liceu, am făcut parte dintr-o echipă ce a fost selectată pentru a picta tramvaiul vacanţei. Timp de trei zile am muncit la un tramvai să-l pictez, era un frig afară de îmi îngheţaseră mâinile. Domnul profesor Manole îmi spunea “Conturica”, pentru că, deşi era frig şi aveam mâinile îngheţate, nu am greşit niciun contur la desenele pe care le-am făcut. Ştiu că timp de un an acel tramvai a bucurat ochii brăilenilor şi a fost o pată de culoare în oraş. Acum, din ce ştiu, nu mai este în ţară, a fost vândut undeva în Olanda.

O altă experienţă mi-a adus şi un titlu mondial. În anul 2011, pe 17 noiembrie, am avut onoarea de lucra la producerea celei mai mari monezi de ciocolată. Momentul a marcat sarbătorirea Crăciunului într-un mall din Bucureşti. Am topit 265 de kg de ciocolată, pentru ca mai apoi să o sculptez. A fost un moment frumos de care îmi amintesc cu drag!

JoelleMagazine.Ro:  Ce planuri ai pentru  viitor?

Miruna Stoiu: Planuri sunt! Există proiecte frumoase care vor aduce un aer nou în acest domeniu. Clienţii vor fi încântaţi! (râde).

Nu dezvăluim nimic mai mult!

 

JoelleMagazine.Ro: Cum găseşti echilibrul între viaţa de familie şi perioada când eşti în laborator?

Miruna Stoiu: Pe mama o am alături zilnic pentru că lucrează cu mine. Pe iubitul meu îl văd rar, doar seara. Petrecem destul de puţin timp împreună, muncim la fel de mult amândoi! Reuşesc să găsesc un echilibru deşi mi-aş dori mai mult timp liber pentru mine. Însă acum vreau să construiesc ceva, apoi sunt convinsă ca o să vină şi momentul pentru timpul liber!

 

JoelleMagazine.Ro: Un gând dulce pentru noi?

Miruna Stoiu: Să vă meargă cel puţin la fel de bine cum ne-a mers şi nouă şi să creşteţi frumos!

 

Quick quiz:


Nume:  Miruna Stoiu.

Un film pe care-l recomand oricui cu drag: Sweet November (2001).

Trei locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez:  Noua Zeelandă,  China (mai exact pădurea de piatră din sud-vestul Chinei din provincia Yunnan) şi Insula Tao din Thailanda - paradisul scufundărilor.

La un bărbat apreciez cel mai mult:  răbdarea şi încredera de sine.

În prezent citesc cartea: legislaţia rutieră (râde).

În viaţă cel mai mult mă motivează: Ambiţia. Poţi să ai curaj, dar dacă nu ai ambiţie nu poţi să reuşeşti!

 

Un interviu de Rocsana Ion. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2014.

1 /
    Miruna Stoiu, Cofetaria Armand, cake designer Miruna Stoiu, Cofetaria Armand, cake designer Miruna Stoiu, Cofetaria Armand, cake designer Miruna Stoiu, Cofetaria Armand, cake designer Miruna Stoiu, Cofetaria Armand, cake designer Miruna Stoiu, Cofetaria Armand, cake designer Miruna Stoiu, Cofetaria Armand, cake designer Miruna Stoiu, Cofetaria Armand, cake designer Miruna Stoiu, Cofetaria Armand, cake designer

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Miruna-Anca Sandu, designer: „Nu aș purta niciodată…
Inashan, artist: “Nebunii cu adevărat periculoși…