BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

13 beneficii ale cafelei

Cafeaua este băutura preferată a multora dintre noi și fiecare zi începe perfect cu o ceașcă de cafea în mână. Însă, pe lângă gustul și aroma extraordinare, aceasta are și o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Înainte de a vă prezenta câteva dintre ele, trebuie specificat că, pentru a ne bucura de efectele ei la maximum, este ideal să alegem o cafea de foarte bună calitate.

1. Crește nivelul de energie și stimulează creierul

Datorită cofeinei pe care o conține, activitatea cerebrală este menținută la cote înalte pe tot parcursul zilei, sporindu-ne atenția, vigilența și concentrarea. Nivelul general de energie este îmbunătățit, deoarece cofeina se absoarbe direct în sânge și stimulează toate celulele din organism.

2. Stimulează metabolismul și ajută la arderea grăsimilor

Studiile arată o accelerare a metabolismului cu 3-11% datorită consumului de cofeină. Aceasta este, de fapt, substanța cel mai des întâlnită în produsele de slăbit, pentru că ajută la arderea grăsimilor. Cafeaua poate ajuta la pierderea în greutate cu 10% în cazul persoanelor obeze și cu până la 29% în cazul oamenilor cu masă corporală normală.

3. Ajută la performanța sportivă

Cofeina stimulează creierul să emită semnale metabolismului pentru a arde grăsimi. Aceasta crește și nivelul de adrenalină din corp, îmbunătățind performanța sportivă cu 11-12%. Deci, data viitoare când mergi la sală, bea o cafea cu jumătate de oră înainte!

4. Conține o mulțime de nutrienți esențiali

Cafeaua conține vitaminele B2 și B5, magneziu, postasiu, niacină și riboflavină. 

5. Scade riscul de diabet tip II

Diabetul de tip II este caracterizat de un nivel crescut al zahărului în sânge, în contextul unei rezistențe la insulină sau al inabilității de a o secreta. Din anumite motive, băutorii de cafea sunt cu mult mai puțin expuși riscului de a face diabet. Studiile au arătat o scădere a acestui risc cu 23-50%.

6. Scade riscul de Alzheimer și demență

Alzheimer este cea mai des întâlnită afecțiune care distruge sistemul nervos, principala cauză a demenței. Din păcate, nu există un leac pentru această boală, însă există mai multe lucruri pe care le putem face pentru a preveni apariția ei – aceasta include o alimentație sănătoasă însoțită de mișcare, însă băutul cafelei poate fi, de asemenea, foarte eficient. Mai multe studii au demonstrat o scădere a riscului de a face Alzheimer cu 65% în cazul consumului de cafea.

7. Scade riscul de Parkinson

Asemenea Alzheimer-ului, Parkinson distruge sistemul nervos și este cauzat de moartea neuronilor ce secretă dopamină. Nici în cazul acestei boli nu există leac, dar și pentru ea există diverse metode de prevenție, în care cafeaua vine în ajutorul nostru. Riscul de a face Parkinson este redus cu 32-60% în cazul băutorilor de cafea.

8. Protejează ficatul

Prin substanțele pe care le conține, cafeaua poate proteja ficatul împotriva cirozei. Studiile au arătat că persoanele care consumă patru sau mai multe cești de cafea pe zi sunt cu 80% mai puțin expuse riscului de a face ciroză.

9. Luptă împotriva depresiei și conferă o stare de bine

Prin secreția de dopamină pe care o sprijină, cafeaua ajută la crearea unei stări de bine și luptă împotriva depresiei, o boală foarte frecvent întâlnită în secolul nostru. Femeile care consumă patru sau mai multe cești de cafea pe zi au cu 20% mai puține șanse să sufere de depresie.

10. Luptă împotriva anumitor tipuri de cancer

Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că substanțele conținute în cafea reduc riscul de a face cancer colorectal sau de ficat cu 15-40%.

11. Scade riscul de a face infarct

Cu un risc de a face infarct scăzut cu 20%, persoanele care consumă cafea sunt, de asemenea, mai protejate de afecțiuni cardiovasculare. Totuși, cei care suferă de hipertensiune trebuie să consume o cantitate redusă de cafea sau să o elimine complet dacă observă că nu le face bine.

12. Stimulează longevitatea

Cafeaua ajută în a avea o viață mai lungă, în primul rând datorită faptului că ne protejează de o serie de boli. În al doilea rând, în două studii importante, băutul cafelei a fost asociat cu o reducere a riscului de a muri cu 20% la bărbați și 26% la femei.

13. Este cea mai mare sursă de antioxidanți

Cafeaua este, poate, cea mai sănătoasă băutură din dieta contemporană, datorită cantității masive de antioxidanți pe care o conține. Studiile arată chiar că oamenii își iau mai mulți antioxidanți din cafea decât din fructe sau legume!

Voi v-ați băut cafeaua astăzi? :)

Foto: Shutterstock.com

1 /
    cafea, beneficii, stil de viață, cofeină cafea, beneficii, stil de viață, cofeină cafea, beneficii, stil de viață, cofeină

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

9 trucuri pentru a evita (și elimina) acneea
10 obiceiuri care îți înrăutățesc crampele menstruale