BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Ghimbirul topeşte kilogramele!

Ghimbirul, plantă ierboasă cu origini asiatice, are un renume bine definit încă din epoca colonială, devenind foarte repede una dintre mirodeniile cele mai importate în Europa. Ghimbirul a fost cultivat la început în China şi în India, extinzându-se rapid în toată Asia (numită şi ţara mirodeniilor). În prezent este cultivat în toate regiunile tropicale şi subtropicale precum Japonia, Brazilia, Jamaica sau Nigeria. Cel mai mare producător de ghimbir rămâne totuși India (producție ce acoperă 50% din recolta mondială), însă, dacă vorbim despre calitate, Jamaica este cea care ocupă primul loc.

”Medicamentul să ne fie hrană, iar hrana să ne fie medicament”. (Hipocrate)

Beneficiile ghimbirului asupra sănătăţii.

Folosit din vremuri străvechi pentru tratarea diverselor boli, ghimbirul are şi proprietăti afrodisiace.  Este benefic pentru:

  • restabilirea funcţionării sănătoase a trombocitelor;
  • combaterea ulcerului;
  • stimularea activității somnului;
  • calmarea tusei;
  • combaterea greţurilor şi a vărsăturilor (în cazul răului de mişcare, răului de altitudine sau răului de mare);
  • stimularea poftei de mâncare;
  • ameliorarea răcelii sau gripei;
  • combaterea greţurilor la femei, în primul trimestru de sarcină; și pentru
  • detoxifierea organismului.

Cum să alegi ghimbirul?

Ghimbirul are formă neregulată şi poate avea culoarea galben, alb sau roşu, în funcţie de varietatea plantei. Este acoperit de o pieliţă maronie care poate fi groasă sau subţire, în funcţie de cât de matur sau de tânăr este ghimbirul. Un  ghimbir proaspăt se recunoaşte după suprafaţa netedă şi după fermitatea legumei.

Cum să depozitezi ghimbirul?

Ghimbirul se poate depozita în frigider, învelit într-o pungă de plastic, care poate rămâne sigilată pentru aproximativ trei săptămâni. Păstrat în frigider pentru o perioadă prea lungă de timp, ghimbirul se usucă şi îşi pierde din aromă, astfel că depozitarea la temperatura camerei, pentru o perioadă scurtă, rămâne cea mai bună variantă. Depozitat la congelator, ghimbirul poate rezista şi trei luni.

O alta metodă de conservare a ghimbirului este aceea de a-l trece prin răzătoare. Se aşează pe hârtie pentru uscare, iar după ce s-a uscat complet, se poate depozita în borcane sau în pungi de plastic. În această variantă rezistă timp de un an. Ghimbirul poate fi păstrat și murat, însă trebuie decojit şi tăiat în bucăţele mai mici.
 

Vă recomand ceai de ghimbir:

Este foarte simplu de pregătit. Se curăţă ghimbirul de coajă, se taie cubuleţe, iar acestea se pun într-un vas cu apă clocotită. Se acoperă pentru infuzie timp de 5 minute. Pentru gust se poate adăuga ceai negru, zahăr brun sau miere, suc de lămâie, piper negru, mentă şi hibiscus.

Dacă doriţi un ceai energizant, îl puteţi obţine adăugând la infuzia iniţială scorţişoară, fenicul, coriandru, bucăţele de portocală, cardamom, rozmarin, nucşoară şi anason.

Învaţă să bei sănătate. Pregăteşte stropul de sănătate în câteva minute şi vei avea o viaţă de calitate!

Sursa foto: Shutterstock.com

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

9 trucuri pentru a evita (și elimina) acneea
10 obiceiuri care îți înrăutățesc crampele menstruale