BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Periplu prin America Latină: Argentina, Chile și Brazilia. Colecție de imagini și cuvinte

De ziua României, m-am întors dintr-un periplu de două săptămâni în America de Sud, cu un bagaj plin de amintiri frumoase de prin Argentina, Chile și Brazilia.

Nu credeam, până să plec în această călătorie alături de Răzvan Pascu (RazvanPascu.ro) și Eturia, că poți face atât de multe lucruri și te poți bucura din plin de atâtea locuri de poveste în numai două săptămâni.

28 de oameni au plecat din București pe data de 16 noiembrie, cu emoție și speranță că vor descoperi locuri de care se vor îndrăgosti. Pentru mine, această călătorie era cu atât mai specială cu cât pe 17 noiembrie a fost ziua mea, pe care am avut prilejul de a o sărbători în Buenos Aires, supranumit "Parisul Americii de Sud". Dacă adaug faptul că Parisul este unul dintre orașele pe care le voi purta mereu în suflet, aș putea spune că totul a început foarte promițător.

Chiar și așa, nu m-am gândit că bagajul meu emoțional va deveni atât de încăpător într-un timp relativ scurt, cum îmi păreau aceste săptămâni la decolarea de pe Otopeni către Paris.

27 de ani deasupra Oceanului Atlantic

Drumul București-Paris-Buenos Aires ni s-a părut tuturor lung și obositor, iar eu am realizat, după aproape 13 ore de zbor, când eram pe punctul de a ateriza în Argentina, că am împlinit 27 de ani într-un avion deasupra Oceanului Atlantic.

Întrucât agenția ne-a asigurat fiecare transfer aeroport-hotel și viceversa, precum și transferul la principalele obiective turistice de pe lista noastră inițială, am reușit, imediat după ce am aterizat în Buenos Aires, să ne cazăm la hotelul De las Americas, pentru ca ulterior să vizităm Ambasada României în Argentina, unde doamna ambasador Carmen Podgorean ne-a primit cu brațele deschise și să facem un tur al orașului.

La Recoleta, Caminito și Casa Rosada

Fiind ziua mea de naștere, mi s-a părut un pic bizar faptul că primul obiectiv turistic vizitat pe 17 noiembrie, după ce ne-am oprit la Ambasada României pentru o scurtă discuție cu reprezentanții țării noastre în Argentina, a fost Cimitirul Recoleta, unde se află mormântul Evei Peron, fosta Primă Doamnă a Argentinei pe care o mare parte dintre argentinieni o respectă enorm chiar și astăzi, dar am ales să fac haz de acest aspect alături de colegii de călătorie, fapt care a transformat evenimentul într-o situație amuzantă.

Ulterior, am vizitat celebrul cartier colorat El Caminito, situat în zona La Boca. El Caminito, deși sărăcăcios, iese în evidență prin multitudinea de case colorate care fac deliciul privirilor curioase ale turiștilor dornici de a descoperi capitala țării tangoului. 

Apoi, priveliștea din fața Casei Rosada, care găzduiește Președinția Argentinei, a închis acel tur al orașului după care a urmat o cină cu specific argentinian, din care nu a lipsit, pentru cei dornici să încerce (recunosc faptul că nu fac parte dintre ei), savoarea cărnii de vită.

Ziua de 18 noiembrie a inclus, printre altele, o vizită la Grădinile Japoneze din Buenos Aires, parcul El Rosedal, precum și o plimbare prin cartierul San Telmo, unde am avut șansa de a asista la o reprezentație de tango în mijlocul străzii.

Degustare de vinuri, cină și show de tango - Restaurant La Ventana Buenos Aires

Ziua s-a încheiat în mod memorabil cu o degustare de vinuri, o cină delicioasă și un show de tango cu adevărat spectaculos în cadrul căruia nu era permisă filmarea/fotografierea la rafinatul restaurant La Ventana, toate incluse în pachetul oferit de către Eturia.

Ador să dansez, dar abia după ce am ajuns în Argentina am înțeles că nu există niciun alt dans atât de senzual precum tangoul. În plus, după ce am asistat la un show extraordinar de tango, am sesizat că pasiunea și chimia dintre parteneri sunt cele care, dincolo de pașii de dans perfect executați, fac deliciul unui spectacol de excepție.

A fost prima degustare de vinuri la care am participat, una în adevăratul sens al cuvântului, în cadrul căreia somelierul și-a dat toată silința ca să ne ofere cât mai multe informații despre ce înseamnă magia jobului ei (pentru că era o doamnă foarte bine pregătită). Astfel, am degustat un Pinot Noir (cel din stânga fotografiei de mai sus), un Merlot și un Malbec (vinul lor preferat).

Vinul Pinot Noir, originar din Patagonia, este produs în cantități mici și este mai acid, însă, în combinație cu brânza de capră devine mai dulce și mai ușor de băut. În aceeași măsură, Merlot-ul își pierde din aciditate dacă îl combinăm cu brânza, pe când Malbec-ul, cel mai închis la culoare dintre cele trei, este foarte puternic și devine mai plăcut la gust în momentul în care-l combinăm cu prosciutto.

19 noiembrie: călătorie la Capătul Pământului (Ushuaia) și croazieră pe Canalul Beagle.

Cea de-a patra zi petrecută în această călătorie ne-a condus la Capătul Pământului, în Ushuaia, cel mai sudic punct al planetei (despre care cei din Chile spun că ar fi Puerto Williams), de unde am pornit într-o frumoasă croazieră pe Canalul Beagle, strâmtoarea care separă insulele Arhipelagului Țara de Foc. Astfel, am ajuns la Farul de la Capătul Lumii și-am avut șansa să vedem, pe Insula Lobos, pinguini și cormorani.

20 noiembrie: Parcul Național Tierra del Fuego și plimbare cu Trenul de la Capătul Pământului

Parcul Național Tierra del Fuego poate fi admirat cel mai bine din El Tren del Fin del Mundo, un tren care simulează drumul prizonierilor din închisoarea El Presidio către locul unde erau trimiși pentru a tăia lemne. Priveliștea este minunată, iar experiența e una de neuitat.

21 noiembrie: Ghețarul Perito Moreno din Parcul Național Los Glaciares

În cea de-a șasea zi a periplului nostru, am fost cazați în localitatea El Calafate, pentru a face o plimbare de o zi în Parcul Național Los Glaciares, care ne-a oferit o priveliște de vis asupra Ghețarului Perito Moreno, ghețar a cărui măreție ne-a amintit cât de mici suntem pe această planetă.

În El Calafate nu trebuie ratat Restaurantul La Tablita, unde Gonzalo vă primește cu brațele deschise și vă oferă cea mai bună mâncare la prețuri rezonabile. Și pentru că lumea este mică, din vorbă-n vorbă, am aflat că Gonzalo de la Restaurantul La Tablita îl cunoștea pe Hugo de la Restaurantul La Brigada, unde noi mâncasem foarte bine în Buenos Aires. În mod evident, spunându-i că vom reveni în Buenos Aires, ne-a rugat să-i transmitem salutări.

22, 23 și 24 noiembrie: Călătorie cu autocarul către Puerto Natales (Chile) și vizită în Parcul Național Torres del Paine 

Orice împătimit al călătoriilor trebuie să încerce o călătorie de cel puțin 5 ore cu autocarul. Este distractiv și te ajută să înțelegi mai bine cum trăiesc localnicii din zona unde ai ajuns, mai ales dacă, pe parcursul călătoriei tale, ai șansa să treci granița. Trebuie reținut faptul că Patagonia Dulce este o cofetărie care trebuie încercată în Puerto Natales. În plus, mi s-a părut minunat că ora 21:00 arăta astfel în Chile în perioada aceasta:

Deși, cel puțin în această perioadă, în Puerto Natales bate un vânt atât de puternic încât ai senzația, în miezul nopții, că va lua hotelul pe sus, Parcul Național Torres del Paine, situat în sudul statului Chile, este faimos pentru peisajele spectaculoase pe care le oferă, precum și pentru fauna bogată pe care o găzduiește. Aici am avut șansa să admir câteva panorame unice pe care nu le voi uita niciodată.

Parcul Național Torres Del Paine este cel mai cunoscut parc național din Chile și are un farmec aparte, diferit de cel al Parcului Național Los Glaciares din Argentina, unde se află Ghețarul Perito Moreno. În Torres del Paine am avut șansa să văd, pentru prima dată în viață, animalul numit guanaco. De asemenea, aici am văzut o multitudine de ghețari și fiorduri.

Dacă pe data de 24 noiembrie ne-am întors la El Calafate și am zburat ulterior, din nou, către Buenos Aires, fiecare a petrecut ziua de 25 noiembrie după bunul plac.

Buenos Aires arată astfel în timpul nopții, privit de la înălțime:

25 noiembrie: Teatro Colon (opera din Buenos Aires) și El Gran Café Tortoni

Faptul că ne-am întors la 23 de grade, o vreme pe placul meu, ne-a permis să ne îmbrăcăm lejer și să vizităm acea parte a orașului care ne rămăsese de vizitat, să mergem la Teatro Colon, opera din Buenos Aires și să savurăm o cafea bună și un desert delicios la El Gran Café Tortoni, cea mai veche și cea mai faimoasă cafenea argentiniană. A fost deschisă publicului acum 157 de ani, în anul 1858 și arată impresionant. 

Pe 26 noiembrie am zburat către Puerto Iguazu și am avut rezervate două zile pentru a vizita Cascadele de la Iguazu, atât pe partea argentiniană, cât și pe partea braziliană. Cea din urmă oferă o priveliște mult mai spectaculoasă, însă ambele merită vizitate pentru o experiență completă a acelor locuri minunate.

Tot la Iguazu am urcat pentru prima dată într-un elicopter, iar priveliștea asupra Cascadelor de la Iguazu, văzută din elicopter, mi s-a părut ireală.

Am petrecut ultimele trei zile ale acestui frumos periplu prin America Latină în Rio de Janeiro din Brazilia, adevărata nestemată a Americii de Sud, cel puțin din punctul meu de vedere, ținând cont de ceea ce am vizitat deja până acum. Aici ne-am bucurat de 33 de grade și vară în adevăratul sens al cuvântului, cu toate că ei spun că, momentan, este primăvară din punct de vedere calendaristic.

Vizita la statuia lui Iisus Mântuitorul, situată pe Muntele Corcovado, m-a lăsat fără cuvinte. Cu toate că am pornit la drum conștientă fiind de faptul că simbolizează aniversarea a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei, vederea acestei statui te înlemnește pentru câteva secunde, iar mândria faptului că un român a contribuit la realizarea ei este de nedescris.

Știam că Rio de Janeiro este recunoscut pentru ale sale plaje faimoase Copacabana și Ipanema, dar n-am crezut că pe Copacabana voi face prima mea baie în ocean, mai exact în Oceanul Atlantic.

În plus, mi-a plăcut faptul că brazilienii sunt mult mai calzi și mai zâmbitori decât argentinienii (probabil că brazilienii au personalitatea definită de a lor samba) și m-am bucurat din plin de faptul că, în această zonă, nu se fumează în cafenele, cluburi sau restaurante.

Atât Rio de Janeiro, cât și Buenos Aires pot fi orașe periculoase, dar, cu un minim de atenție și călătorind mai mult în grupuri, evenimentele neplăcute pot fi evitate cu succes.

Cu toate că afară erau peste 30 de grade Celsius, oceanul era destul de rece, așa cum am înțeles ulterior că este oceanul de obicei, chiar și-n mijlocul verii. 

Câțiva dintre cei din grup au ales, în ziua pe care eu am preferat să o petrec la plajă (slăbiciunile mele fiind apa, soarele și plaja), să viziteze favelele din Rio, o experiență pe cât de plină de adrenalină, pe atât de interesantă pentru cei cărora le place să trăiască un pic mai periculos.

Am petrecut două săptămâni de neuitat cu amintiri de neprețuit ale unor locuri ireal de frumoase, iar pentru acest lucru țin să le mulțumesc lui Răzvan Pascu, tour leader-ul acestui grup, pentru răbdarea de care a dat dovadă în această perioadă, precum și celor de la agenția Eturia pentru că fac posibile astfel de călătorii de poveste în locuri pe care ar dura mult mai mult să le vizitezi în mod individual.

Foto: Arhiva personală.

1 /
    Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro Argentina, Chile, Brazilia, călătorii, Anca Tănase, JoelleMagazine.ro, America Latină, America de Sud, Răzvan Pascu, RazvanPascu.ro

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

10 locuri sublime pe care trebuie să le vezi ca…
Hadar Chalet: zile perfecte pentru relaxare la o…