5 moduri de a gestiona conflictele cu colegii de muncă
Poate s-a întâmplat într-o ședință, la masă sau într-o ciocnire de idei profesionale.
Munca va genera întotdeauna neînțelegeri; ideile tale se vor ciocni, la un moment dat, de ale altcuiva. Fie că ești genul care evită confruntările, fie că ripostezi imediat, a soluționa conflictele face parte din munca ta.
Cei mai buni lideri pot lucra cu colegii, pentru a ajunge la cea mai bună soluție pentru companie, chiar și în mijlocul unui conflict de idei intens.
A gestiona conflictul fără a lua criticile personal și fără a lăsa situația să îți distrugă energia e o abilitate importantă, vitală pentru a menține la nivel înalt atât productivitatea ta, cât și a celorlalți.
De fiecare dată când îți sprijini echipa să ajungă la un rezultat productiv în acest gen de situație, ai șansa să îți crești statutul în organizație.
Dar ce face conflictul de idei atât de dificil de gestionat?
Conflictele nu apar foarte frecvent – dar când doi oameni cu aceeași experiență și același istoric profesional ajung la opinii opuse, poate fi foarte dificil să găsești un compromis.
De obicei, ne temem într-o discuție aprinsă nu neapărat de faptul că sentimentele sau salariul ne-ar putea fi afectate, ci mai degrabă credibilitatea și statutul profesional.
Conflictele de idei se rezolvă cel mai simplu atunci când ambele părți sunt mai interesate să ajungă la soluția potrivită pentru companie, decât să demonstreze că au dreptate. Acesta trebuie să fie ghidul tău în orice conflict de idei.
Urmează aceste sfaturi pentru a ajunge în vârf, chiar dacă, la sfârșitul zilei, nu ideea ta ajunge să fie aleasă:
1. Nu ignora conflictul.
Primul pas este să recunoști că o dezbatere urmează să aibă loc. Când cineva confruntă ideile tale cu ale sale, e timpul să te angajezi în discuție.
Nu trebuie să-ți aperi ideile până la moarte, dar să ignori dezbaterea nu este sănătos pentru organizație sau pentru cariera ta. A intra în dezbatere face parte din a fi un angajat înțelept.
2. Ascultă criticile și fii sincer cu tine.
Ascultă criticile cu atenție, chiar și când dor. Nu te gândi să ieși cu fața curată dacă trebuie să-ți retractezi ideile. Admite că interlocutorul tău are dreptate, și apoi gândește-te ce să faci în continuare.
Pe de altă parte, dacă știi cu adevărat că argumentele interlocutorului sunt greșite sau incomplete, faci un deserviciu organizației dacă nu faci tot posibilul să obții un deznodământ bun.
3. Nu cădea în plasa emoționalului.
Oamenii pot fi pasionali cu ideile lor, uneori manifestându-se prin a ataca ideile tale într-un mod pasional.
Fă eforturi să fii persoana cea calmă, pentru că te plasează bine în orice dezbatere. Nu lua criticile personal – dar dacă interlocutorul întrece limitele, nu-ți fie frică să iei atitudine.
Este suficient să spui “Asta e puțin cam personal; hai să rămânem în aria personală”, iar majoritatea oamenilor se vor calma în astfel de situații.






Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!