BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Experiențele din facultate te ajută să obții un loc de muncă mai ușor

Cât ești student, primești mereu sfaturi despre cum să ai succes în carieră. De la cursuri la activități extracurriculare, facultatea e un moment potrivit pentru a acumula informații și a învăța din experiențele noi.

Odată ce ai absolvit, ai nevoie să pui în evidență aceste experiențe în cadrul unui interviu, pentru a obține locul de muncă dorit. Dar cum?

Un studiu efectuat în 2015 a demonstrat că 25% dintre absolvenții de facultate nu aveau deloc experiențe importante acumulate în timpul facultății. Ceea ce înseamnă că nu au avut un profesor care să aibă grijă de ei, să facă din procesul de învățare o activitate distractivă, un mentor care să îi încurajeze; nu au lucrat la un proiect pe un întreg semestru (sau mai mult), nu au lucrat sau nu au avut internship-uri și nu au fost implicați în activități extracurriculare.

Studiul a mai demonstrat că 65% dintre absolvenții care au avut parte de unele dintre experiențele de mai sus au fost angajați mai rapid, comparativ cu ceilalți. Dar este important de notat că doar 3% dintre absolvenți au trecut prin toate experiențele de mai sus.  

Deci cum aduci experiențele pe care le-ai avut în facultate către câmpul muncii?

Iată câteva lucruri ce vor dovedi că vei fi un angajat de nădejde, prin experiențele pe care le-ai avut în facultate:

  • A avea un profesor ce a făcut din învățat o activitate atractivă.

După ce petreci un timp la facultate, ajungi să îți cunoști profesorii – le știi stilul de predare, personalitatea și alte aspecte particulare ale caracterului lor.

Unii sunt mai plăcuți decât alții, dar dacă nu ai avut niciodată un profesor care să te facă să fii entuziasmat să mergi la cursuri?

Totul este să transformi aspectele negative în unele pozitive. Chiar dacă nu ai avut un profesor să te motiveze pentru a participa, ți-ai păstrat dedicarea față de educația ta, și te-ai bazat pe propriile forțe pentru a învăța și a munci la tot ce e nevoie.

Ceea ce înseamnă că vei avea aceeași dedicare și la locul de muncă.

  • A avea un profesor care a avut grijă de tine.

Această experiență este strâns legată de prima. Fără un profesor care să te ghideze în timpul facultății către câmpul muncii, trebuie să înveți să o faci de unul singur.

O abilitate pe care o obții în lipsa unui profesor implicat este faptul că devii propriul tău motivator, în vreme ce-ți construiești propriul drum.

Tu ai știut ce trebuie să faci, și ți-ai găsit motivația să ajungi până la capăt. Acestea sunt abilitățile care te ajută să ajungi la angajatorul potrivit.

  • A avea un mentor care să te încurajeze.

Beneficiile unui mentor sunt nenumărate. Dar cariera ta nu va avea de suferit dacă nu ai avut parte de unul în timpul facultății.

Folosește acest timp pentru a te dezvolta, și poate vei deveni mentor pentru alții.

Lipsa unui mentor devotat înseamnă că trebuie să îți creezi propriile oportunități, și propriile relații și conexiuni.

Datorită acestor abilități, vei impresiona angajatorul prin faptul că ai reușit de unul singur.

 

  • A lucra la un proiect un întreg semestru (sau mai mult).

Facultatea implică, printre altele, teme, teste și proiecte. Conform studiului menționat anterior, doar 32% dintre absolvenți au lucrat la un proiect pe termen lung. Deci nu ești singur dacă nu ai un proiect lung și important care să vorbească despre timpul petrecut în facultate.

Te poți concentra pe proiectele mai mici din care ai făcut parte, mai ales cele la care ai lucrat în echipă.

Dar dacă ți-ai început propria mică afacere în timpul facultății, sau ai avut un mod unic de a-ți acoperi cheltuielile?

Chiar dacă încercările tale de antreprenoriat au eșuat pe termen lung, poți vorbi despre ceea ce ai făcut și ce ai învățat din acele experiențe.

  • A avea un loc de muncă sau un internship.

Știi că ar fi ideal să ai experiență în domeniu înainte de absolvire, dar uneori drumul profesional se schimbă, sau pur și simplu nu ai oportunități la momentul respectiv.

Folosește experiența din alte activități – grupuri și asociații de studenți, voluntariat, organizații profesionale – pentru a-ți crește credibilitatea ca posibil angajat.

Pune accentul pe rolul tău în grupurile respective și pe ceea ce ai învățat din acele experiențe. Apoi, adaptează aceste abilități dobândite la o viitoare activitate într-o organizație.

  • A fi implicat în activități extracurriculare.

Este o diferență între a fi implicat, și a acorda extem de mult timp unei organizații.

De fapt, doar 20% dintre absolvenți s-au dovedit a fi extrem de implicați într-o activitate extracurriculară.

Pentru a combate participarea ta scăzută, vorbește despre pasiunile tale și despre ceea ce te motivează într-o echipă. Vrei să îi arăți angatorului abilitățile tale, dar și o parte din latura ta personală.

Chiar dacă nu ai avut un nivel ridicat de participare în timpul facultății, asta nu înseamnă că nu te vei potrivi unui mediu de lucru colaborativ. Arată-i viitorului angajator că ești un iubitor de echipă și muncă, iar plusul de valoare pe care îl poți aduce organizației va ieși în evidență.

Foto: pexels.com, essaytigers.com, theoddyseyonline.com

1 /
    facultate, angajare, locuri de muncă, educație, jobs, abilități, cunoștințe, cursuri, internship, activități extracurriculare, experiență facultate, angajare, locuri de muncă, educație, jobs, abilități, cunoștințe, cursuri, internship, activități extracurriculare, experiență facultate, angajare, locuri de muncă, educație, jobs, abilități, cunoștințe, cursuri, internship, activități extracurriculare, experiență facultate, angajare, locuri de muncă, educație, jobs, abilități, cunoștințe, cursuri, internship, activități extracurriculare, experiență facultate, angajare, locuri de muncă, educație, jobs, abilități, cunoștințe, cursuri, internship, activități extracurriculare, experiență facultate, angajare, locuri de muncă, educație, jobs, abilități, cunoștințe, cursuri, internship, activități extracurriculare, experiență facultate, angajare, locuri de muncă, educație, jobs, abilități, cunoștințe, cursuri, internship, activități extracurriculare, experiență

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to Work – 9 obstacole între tine și…
Monday - Back to Work: Cum organizezi petrecerea…