BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Monday: Back to Work – 5 sfaturi demodate despre carieră pe care oamenii ar trebui să înceteze să le ofere

Oamenii și tehnologia evoluează permanent. Și, odată cu noile tehnologii, proceduri și practici, apar și noi metode de lucru în ceea ce înseamnă carierele și domeniul profesional.

Sfaturile care erau potrivite acum 10 ani la locul de muncă nu mai sunt neapărat valabile și astăzi – așa cum noi evoluăm ca oameni, așa cum societatea evoluează, și mediul social de la serviciu evoluează, în egală măsură.

Dacă înainte, a aduce prăjituri pregătite de tine la serviciu era socotit deplasat, pentru că însemna că ai mult timp liber și că nu acorzi destul timp muncii, astăzi, lucrurile s-au schimbat – doar pentru că ai anumite pasiuni în timpul liber nu înseamnă că ești mai puțin profesionist la locul de muncă.

Dar ce alte reguli nescrise valabile înainte nu se mai aplică astăzi la locul de muncă? Noi am decis să alegem cinci dintre cele mai comune:

1. Ține-ți viața personală ascunsă.

Moda veche spune să stai de vorbă cu șeful, dar să ai grijă să nu divulgi detalii personale din viața ta. Nu e nevoie să-i povestești ce ai făcut în weekend sau în vacanță. Tot ceea ce trebuie să știe șeful tău este când ai nevoie de liber și că ai avut un weekend frumos.

Noile practici spun că ești om, așa cum este și șeful tău. Amândoi aveți vieți personale, dincolo de ceea ce faceți la serviciu. Așa că nu e nevoie să vă abțineți, pentru că, de cele mai multe ori, activitățile din timpul liber coincid, și poate puteți face chiar schimb de idei și experiențe. Așa că de ce să te abții în a oferi detalii despre viața ta personală, când ar putea fi un lucru bun?

2. Nu arăta că ai nevoie de ajutor.

Înainte, se credea că e mai bine să te prefaci că știi tot la locul de muncă – și pierdeai mult timp încercând să afli singur răspunsul.

Astfel de obiceiuri nu mai sunt necesare – ignoră acest sfat și ține cont de faptul că ai foarte multe de învățat din interacțiunea cu colegii atunci când le ceri ajutor. Nu e nicio rușine să recunoști că nu le știi pe toate – nimeni nu le știe. Doar dacă nu e o persoană închisă la minte, șeful tău va fi mai mult decât bucuros să-ți răspundă la întrebări și să îți ofere explicații suplimentare. Întrebările sunt socotite în ziua de astăzi drept semn de implicare și determinare pentru a învăța.

3. Evită interacțiunea în social media.

Nu îți adăuga șeful la prieteni pe Facebook și nu îi da follow pe Instagram. LinkedIn e în regulă din punct de vedere profesional, și, de asemenea Twitter, dacă îl folosești pentru scopuri profesionale, dar nu intra în zona personală cu aceste site-uri.

Acum ceva vreme, acesta era un sfat respectat cu rigurozitate. Era din perioada în care nu dădeai niciun fel de detaliu cu privire la ceea ce ai făcut în vacanță. Dar astăzi? Atâta timp cât nu postezi lucruri deplasate, deocheate în social media, și nu vorbești urât despre șeful tău, companie sau directorul general, e absolut normal să ai în lista de prieteni, să dai Like-uri și comentarii atât superiorilor tăi, cât și colegilor. Cu aceasta revenim la faptul că toți membrii unei companii sunt oameni, în egală măsură.

4. Separă viața profesională de cea personală.

Ziua de lucru se încheie la ora 16, sau 18, și reîncepe la 8 sau 9 a doua zi. În orele libere, nu accesezi e-mailul de serviciu și ignori orice idee creativă ce ți-ar putea trece prin cap în legătură cu activitatea ta. Cât ești la birou, trebuie să uiți că familia și prietenii există, iar creierul tău trebuie să fie focusat pe un singur lucru: munca.

Pe de o parte, poți înțelege de unde pornește această idee – este încercarea de a nu zăpăci creierul și de a nu-l obosi amestecând sarcinile. Dar, dacă îți vin anumite idei legate de locul de muncă în timpul liber, nu ezita să le așterni pe hârtie. Locurile unde mergi îți pot fi sursă de inspirație. În același timp, nu poți ignora mesajele primite de la prieteni și familie, care pot reprezenta cu adevărat probleme importante. Nu vei face altceva decât să îți complici viața.

Ca în orice, trebuie să găsești și aici un echilibru și să ai siguranța că nu ai neglijat serviciul ca să vorbești la telefon cu iubitul, dar nici că ți-ai petrecut tot weekendul scriind rapoarte în Excel.

5. Nu contesta niciodată autoritatea.

Ceea ce spune șeful tău, e lege. El conduce, și orice ți s-ar cere să faci, o faci fără să gândești. Știe mai multe decât tine, motiv pentru care se află într-o funcție de conducere. Și acesta este și motivul pentru care procedurile impuse de el rezistă de atâta timp.

Din nou, aceasta este o gândire învechită. Dacă îți expui opiniile cu respect, pentru a duce la creșterea organizației și la îmbunătățirea procedurilor, nu ar trebui să fie nicio problemă dacă pui sub semnul întrebării una dintre practicile deja existente în companie. Iar șeful tău, dacă este unul bun, chiar vrea să vorbești și să îți expui ideile – e pentru binele întregii firme.

Sfaturile legate de viața profesională pot fi bine intenționate – dar chiar dacă au rezistat de-a lungul timpului, e important să privim cu un ochi sceptic sfaturile de modă veche, pentru că e foarte posibil ca acestea să nu mai fie valabile, din cauză că suntem într-o continuă schimbare. Aceste sfaturi se pot aplica, în continuare, unora dintre noi – e esențial să găsești abordarea cea mai potrivită ție; însă dacă ești de părere că aceste sfaturi sunt prea învechite pentru gustul tău, poți renunța la ele oricând.

Foto: pexels.com 

1 /
    carieră, profesie, profesional, business, succes, evoluție, profesioniști, angajați, angajatori, job, loc de muncă carieră, profesie, profesional, business, succes, evoluție, profesioniști, angajați, angajatori, job, loc de muncă carieră, profesie, profesional, business, succes, evoluție, profesioniști, angajați, angajatori, job, loc de muncă carieră, profesie, profesional, business, succes, evoluție, profesioniști, angajați, angajatori, job, loc de muncă carieră, profesie, profesional, business, succes, evoluție, profesioniști, angajați, angajatori, job, loc de muncă carieră, profesie, profesional, business, succes, evoluție, profesioniști, angajați, angajatori, job, loc de muncă

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to Work – 9 obstacole între tine și…
Monday - Back to Work: Cum organizezi petrecerea…