BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Social Wednesday: De ce aleg oamenii să plece dintr-o companie?

Fluxul de angajări, demisii și concedieri dintr-o companie este constant. Oamenii vin, rămân o perioadă și, la un moment dat, unii rămân, iar alții pleacă și aleg un nou drum profesional.

Relațiile de la birou sunt definitorii pentru motivația unui angajat. O echipă închegată, în care se simte bine și alături de care evoluează personal și profesional, va avea o importanță majoră pentru acesta, independent de alți factori.

În definitiv, oamenii părăsesc oameni.

Desigur că și alte lucruri contează (salariul, beneficiile, etc.), însă mediul de lucru este vital. 

Petrecem o mare parte a timpului la birou și-atunci e firesc să ne pese de modul în care ne înțelegem cu managerul, cu colegii de muncă, cu oamenii de care suntem înconjurați cel puțin 8-9 ore pe zi.

Termenul de "angajat fidel" este relativ, însă un lucru e sigur: un angajat prețios pentru companie trebuie motivat să rămână. 

Studiile au arătat faptul că, odată cu pierderea unui angajat de nivel mediu, o companie poate pierde până la 150% din salariul lui anual, în timp ce demisia unui angajat supraspecializat poate dăuna enorm unei firmei, aducându-i o pierdere de până la 400% din salariul lui anual.

Ar fi de prisos să ignorăm faptul că pentru oameni contează totodată și salariul ori beneficiile de care se bucură la job, însă, la nivel relațional, un mediu de lucru nociv poate face să pălească și cel mai bun job din lume, cu un salariu foarte mare și multiple beneficii. La un moment dat, e posibil ca angajații să prefere renunțarea la anumite beneficii pentru liniștea lor.

Paradoxal, nu? 

Sunt convinsă că unii dintre voi au ridicat deja o sprânceană citind aceste rânduri, convinși fiind de faptul că, pentru mai mulți bani, ar accepta să rămână oriunde, indiferent de atmosferă.

Însă imaginați-vă să trăiți ani de-a rândul într-un mediu cu un nivel atât de ridicat de stres încât să nu vă mai puteți bucura nici măcar de clipele petrecute cu familia, seara sau în weekend?

Imaginați-vă ca, la o cină în familie, în loc să fiți prezenți trup și suflet și să aflați cum a fost ziua copilului la școală, voi trebuie să îi răspundeți la e-mail/telefon șefului, chiar dacă e miezul nopții, pentru că așa vi se impune?

Da, la un moment dat, momentele de suflet nu pot fi suplinite de lucruri materiale, așa că ideal este să găsim acel loc din "puzzle" unde există un echilibru și unde ne simțim bine să lucrăm alături de o echipă din care simțim că suntem mândri că facem parte.

Foto: shutterstock.com

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to Work – 9 obstacole între tine și…
Monday - Back to Work: Cum organizezi petrecerea…