BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Victor Vișan, antreprenor (ADPRO): Mă consider a fi un spirit liber.

Este tânăr, carismatic, are 28 de ani și o experiență antreprenorială de 5 ani. Născut pe 29 noiembrie, în zodia săgetătorului, îi place să ajute oameni, e pasionat de alergat și a participat la peste 30 de maratoane. Munca, ambiția, perseverența, disciplina și dorința a-i inspira pe cei din jur sunt, pentru el, lucruri esențiale. Victor Vișan, fondatorul ADPRO, crede că singura constantă în viață este schimbarea, este și facilitator în cadrul programului Empretec și povestește despre parcursul lui profesional, despre pasiunile sale și despre cum reușește să-și găsească un echilibru care să îi aducă satisfacții atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

Sursă foto: Arhiva personală.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Bună, Victor. Povestește-mi un pic despre business-ul tău. Când a luat naștere?

Victor Răzvan Vișan [Expoziţionale.Ro]: ADPRO a luat naștere la finalul anului 2013, moment în care am obținut un împrumut nerambursabil și era necesar să am o firmă nou înființată. În plus, am hotărât să merg mai departe pe cont propriu, în condițiile în care, până la acel moment, fusesem asociat cu altcineva în cadrul unei alte firme - Ahead Image.

Din punctul meu de vedere, ținând cont de experiența antreprenorială pe care am avut-o până acum, antreprenoriatul înseamnă asumarea de riscuri, e brutal, e greu, dar e o chestie solitară, mai ales așa cum am perceput-o eu, motiv pentru care am ales să continui singur pe drumul acesta, consolidând în mod evident, în același timp, și o echipă.

 

JoelleMagazine.Ro: Acum câți ani a început experiența antreprenorială pentru tine? Ce servicii oferiți în prezent și care sunt clienţii cărora vă adresaţi cu precădere?

Victor Răzvan Vișan: Prima firmă am avut-o la 18 ani, întrucât exista o facilitate de la stat pentru tinerii care își înființau firme, îmi doream să fac ceva la modul prezumtiv, însă nu a fost acela momentul când am început efectiv.

ADPRO se ocupă, în principal, de indoor printing și sisteme expoziționale, lucrăm cu precădere cu agenții de publicitate, iar în momentul de față suntem o echipă de patru oameni, cu intenția de a crește până la zece oameni în anul 2015. În plus, vreau să dezvolt și partea de producție în continuare, atât din investiții proprii, cât și din alte fonduri.

Întrucât suntem nişaţi, oferim o calitate bună a produselor, la prețuri excelente, mai avem și clienți persoane fizice, însă acest lucru se întâmplă mai mult pentru prieteni. În rest, 90% dintre clienții noștri sunt agențiile de publicitate.

În esență, piața publicitară este o piață foarte variată, există foarte multe nișe, iar oportunitățile de dezvoltare sunt la fel de diversificate. Probabil că, pe viitor, pentru a mă dezvolta și a crește, fie va trebui să caut clienți peste graniță, fie va trebui să ofer mai multe tipuri de servicii.

 

JoelleMagazine.Ro: De ce ai ales tocmai acest domeniu?

Victor Răzvan Vișan: Răspunsul este simplu: pentru că am ajuns să îl cunosc. În 2009, Ahead Image a fost firma care a reprezentat startul meu ca antreprenor. Atunci am început cu un prieten, cu care astăzi nu mai țin legătura la fel ca în trecut, din păcate. Vreau să amintesc, în acest sens, de Empretec, un program la care am participat, pentru prima dată, în anul 2012 și la care voi face referire destul de des, pentru că pe mine m-a ajutat și m-a schimbat totodată foarte mult. Ei bine, programul are în spate studii ample realizate pe antreprenori, iar aceste studii au scos la iveală exact faptul că antreprenorii de succes fac asta pe cont propriu, fără a avea asociați sau, dacă au asociați, au asociați minoritari.

Să ai lucrurile 50-50 mie, acum, mi se pare o greșeală, dar este o lecție pe care am învățat-o într-un mod mai dur, însă cu siguranță este o lecție importantă pentru mine.

Dacă mă întrebi acum, aș putea spune că eu cred că este o falsă părere să crezi că, dacă ai un asociat, îți va fi mai ușor în business. Din contră, mi se pare mult mai greu pentru că orice decizie, pe lângă faptul că este analizată de două minți, durează și mult mai mult timp.

 

JoelleMagazine.Ro: Îți place să afirmi despre tine că ești free spirit” (spirit liber) și am remarcat faptul că spusele lui Richard Branson ”La muncă nu mă gândesc ca fiind muncă și la joc nu mă gândesc ca fiind joc. Toate împreună formează viața.” (EN: “I don’t think of work as work and play as play. It’s all living.”) caracterizează și viața ta. Cum reușești totuși să îmbini viața personală cu cea profesională pentru a menține un echilibru între activitatea ta de tânăr antreprenor și spiritul tău liber și sportiv, dornic, în aceeași măsură, de distacție și timp petrecut în compania prietenilor?

Victor Răzvan Vișan: Mă consider a fi un spirit liber, care se află într-un continuu proces de învățare. Cred cu tărie în spusele lui Richard Branson, mai ales în condițiile în care nu am foarte clar delimitată zona profesională de cea personală. Într-o zi pot intercala chestii personale în zona profesională, la fel cum se poate întâmpla să merg în weekend la birou.

De asemenea, nu cred că o să ajung vreodată să-mi doresc să ies la pensie pentru că eu cred în faptul că un om are nevoie de sens în viață, de scop, de un obiectiv și, dacă nu mai ai acel obiectiv, ajungi să mori (chiar dacă doar interior).

În general, încerc să îmi aloc porții bune de detașare, fie că acest lucru înseamnă a merge în vacanță, a medita sau a găsi diferite modalități de a scăpa de stres. Ca antreprenor, oricum nu cred că poți spune că, în momentul în care închizi ușa biroului, lași grijile acolo.

 

JoelleMagazine.Ro: Care sunt lecțiile cele mai importante pe care le-ai învățat până acum ca antreprenor?

Victor Răzvan Vișan: Ar fi multe lecții. Una dintre lecții cred că ar fi aceea că antreprenoriatul este mai ușor decât credem. La început, eu am avut mari temeri în privința aceasta și mă întrebam dacă voi putea cu adevărat să fac bani pentru a trăi din ceea ce vreau să fac. O altă lecție importantă ar fi aceea că omul se schimbă și să te gândești că vei rămâne la fel mereu înseamnă să te blochezi într-o din care îţi este greu să evoluezi.

Eu, personal, nu sunt tocmai de acord cu genul de oameni-brand, care și-au creat o anumită imagine care nu este însă susținută de fapte.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce părere ai despre networking și ideea de a participa la conferințe?

Victor Răzvan Vișan: Partea de networking, dacă nu are un substrat, adică ceva ce poți să oferi partenerului tău de discuții (și cunosc destule astfel de cazuri), mi se pare că nu e relevant. Consider că trebuie să lucrezi, mai întâi, la o bază și apoi să dezvolți rețeaua de networking.

Eu fac networking foarte specializat, nu doar de dragul de a face networking pentru că nu este de mare interes pentru mine la acest moment, dar nu putem ști cum se vor schimba lucrurile în viitor.

 

JoelleMagazine.Ro: Care sunt, din punctul tău de vedere, avantajele antreprenoriatului? Dar dezavantajele de a fi antreprenor?

Victor Răzvan Vișan: Am remarcat, privind în jur, că din ce în ce mai multă lume își dorește să devină antreprenor, e ca o modă. Atât avantajele, cât și dezavantajele antreprenoriatului sunt nenumărate. Orice faci în viață are și părți benefice, dar și aspecte mai negative.

O să încep cu dezavantajele. Toți antreprenorii trec prin niște momente grele, îndeosebi la început, momente în care trebuie să dai dovadă de perseverență, chiar dacă e o perioadă mai dificilă pe care multă lume nu și-ar dori-o. Există multe momente stresante, implică o responsabilitate foarte mare, există momente în care trebuie să îți asumi foarte multe lucruri pentru alți oameni, pentru angajații tăi, partenerii de afaceri și aici depinde foarte mult și de ce fel de om ești.

Eu, din păcate sau din fericire (nu-mi dau seama exact), sunt o persoană pentru care părerea altora contează.

În plus, uneori e necesar să te pui pe tine pe locul doi și să primeze firma atunci când ești antreprenor și, mai mult, atunci când pornești pe drumul antreprenoriatului, nu ai nicio garanție că lucrurile se vor întâmpla într-un fel anume. Am avut și eu parte de momente grele pe acest drum, momente în care m-am îndoit inclusiv dacă aceasta e calea pe care vreau să merg.

Mie mi se pare mai important să aduc oamenilor din jurul meu valoare. Cred în a face lucruri care chiar ajută oameni, nu în lucrurile care doar arată bine.

 

JoelleMagazine.Ro: Care dintre studiile de până acum au avut cea mai mare relevanță și cel mai mare ecou pentru activitatea ta din prezent? Cum ai descrie experiența Empretec și cum ți-a influențat aceasta viața profesională și/sau personală?

Victor Răzvan Vișan: Empretecul este un workshop care pentru mine înseamnă destul de mult pentru că într-adevăr a generat o schimbare vizibilă în viața mea. În acest sens, o să povestesc mai departe despre drumul meu ca antreprenor. În 2009, când începusem firma de externalizare servicii vânzări împreună cu un asociat, fiecare a intrat în firmă cu proiectele lui de vânzări, eram necopți, credeam că treaba aceasta va merge pe piața din România, dar în momentul în care noi am făcut acest pas, a fost unul destul de nepotrivit.

Eram foarte tineri, fiecare avea experiență de 4 ani în vânzări și credeam că suntem foarte buni pe această zonă. Noi ne doream să gestionăm echipele de vânzări ale unor firme foarte mari, iar managementul unei echipe de vânzări este un lucru destul de dificil.

Pe atunci, aveam două proiecte în desfășurare, însă s-a întâmplat ca doar cel de-al doilea proiect, cu sisteme expoziționale, să înceapă să genereze – atât rezultate pentru partenerii noştri, cât şi venituri pentru noi. Am început de la zero, ne ocupam de a căuta agenții care să cumpere sistemele, iar deal-ul era ca noi să ne ocupăm de vânzare, iar cei care au pus bazele acestui proiect să facă partea de logistică. După o perioadă, prin 2011, am simțit că sunt un fel de angajat și am început să-mi pun niște întrebări.

În următorul an, în 2012, am făcut Empretec pentru că îmi doream o schimbare. E un program care te face să înțelegi, iarăși, din păcate sau din fericire, că timpul nostru aici e limitat și că ar trebui să nu amânăm lucrurile pe care le considerăm importante și să le facem chiar dacă par dificile pe moment. După Empretec, am făcut mai multe schimbări în viața mea atât profesională, cât și personală, schimbări dificil de făcut pe moment, dar care s-au dovedit a fi unele dintre cele mai bune decizii luate până acum. Acum, merg pe drumul meu. În general, suntem destul de ușor influențabili ca oameni.

 

JoelleMagazine.Ro: Sună foarte interesant. Ne poți oferi mai multe detalii despre Empretec?

Victor Răzvan Vișan: Programul a pornit ca urmare a faptului că atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii, după ce firmele primeau finanțări după un timp nu foarte îndelungat încetau activitatea pentru că nu aveau resursele necesare pentru a duce lucrurile mai departe. Inițial, cei de la ONU s-au gândit la un program motivațional, pentru ca ulterior să ajungă la forma pe care o are astăzi Empretecul. Discutând cu câțiva profesori de la Harvard care analizau deja, de ceva timp, problema antreprenoriatului, au descoperit, în urma unui studiu la nivel global, anumite comportamente similiare în cazul mai multor antreprenori de succes.

În momentul de față sunt și facilitator Empretec, am avut deja două sesiuni, la Botoșani și la Slatina, programul acesta înseamna foarte mult pentru mine și înainte, iar acum înseamnă și mai mult pentru că văd că poate ajuta antreprenorii să crească. În ceea ce privește participarea la Empretec, există mai multe tipuri de participare. Există o participare plătită pentru o sesiune care se va întâmpla la finalul lunii februarie, începutul lunii martie, cu un cost de 1000-1500 euro de participant, durează 9 zile în care ar trebui să te desprinzi de orice altceva și trebuie să fii total deconectat pentru ca ulterior să revii cu o altă energie.

Există și workshop-uri subvenționate în cazul cărora plătești doar cazarea, iar în 2015 vor fi anunțate și aceste sesiuni, cu specificarea criteriilor de selecție.

 

JoelleMagazine.Ro: Pentru că tot ai menționat de studiul privind comportamentele antreprenoriale, ce îi caracterizează în general pe antreprenori?

Victor Răzvan Vișan: Sunt chestii destul de ușor de intuit: perseverența, căutarea oportunităților, însă sunt și chestii pe care le știm dar nu le aplicăm, cum ar fi stabilirea obiectivelor. Când spun stabilirea obiectivelor, nu mă refer la modul vag, ci stabilirea concretă a unor obiective pe care să ți le treci pe hârtie, să le urmărești, să lucrezi la ele. În speță, este vorba cam despre tot ceea ce e promovat de oamenii recunoscuți drept coach, însă concentrat într-un singur program.

După workshop, am început să văd că am niște unelte pe care eu le pot folosi pentru a merge mai departe, am vândut o perioadă numai direct, către clienții mari, iar în 2013 am dezvoltat o nouă firmă, ADPRO și am revenit în zona de agenții.

Cert este că am încercat să fac schimbări în mod constant pentru a merge în direcţia dorită. Am fost mereu conștient de faptul că a-mi stabili un anumit obiectiv mă poate face să pierd alte oportunități, dar, dacă nu îți asumi ceea ce îți dorești să faci, rişti să nu ştii ce drum să alegi de fapt. În orice moment, există mai multe forte care acţionează asupra noastră în mai multe sensuri, dar trebuie să ne stabilim singuri direcția prioritară.

 

JoelleMagazine.Ro: Și pentru că suntem în a doua luna a anului 2015, spune-mi puțin despre cum s-au realizat rezoluțiile tale pentru 2014. Ai reușit să obții ceea ce ți-ai propus anul trecut?

Victor Răzvan Vișan: Dacă ar fi să mă uit pe obiectivele pe 2014, am reușit să le realizez pe toate, însă tot mai am o nemulțumire, simt că aș fi putut face mai mult chiar și decât ceea ce mi-am stabilit.

 

JoelleMagazine.Ro: Care este filosofia ta de management când vine vorba despre formarea şi, mai ales, consolidarea unei echipe?

Victor Răzvan Vișan: Oamenii sunt esențiali într-o afacere, indiferent de câtă tehnologie ai dispune. Ca să-ți dau un exemplu, atunci când am avut cele două sesiuni Empretec la Botoșani și la Slatina, cele la care am participat în calitate de facilitator, am lăsat firma în mâinile oamenilor pe care îi am în echipă și trebuie să recunosc faptul că nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor mele.

De aici am tras concluzia că e greu să găsești oameni care să aibă o implicare suficient de mare într-o firmă care nu e a lor. În același timp, poate că și așteptările mele sunt prea mari. Au fost însă și surprize plăcute în momentul în care am angajat oameni, persoane care sunt motivate, proactive, care vin cu soluții și cu noi modalități de a face lucrurile și chestia asta mă bucură foarte tare. Unul dintre angajații din producție m-a surprins plăcut în acest sens, a făcut multe lucruri, cu toate că, inițial, colaborarea noastră a început dintr-o nevoie: el avea know-how-ul pe care eu mi-l doream în firmă la momentul acela.

Sunt totuși bucuros să aud când colegii îmi spun că simt că suntem o echipă și că nu vin la birou pentru simpla ideea de a câștiga bani. Nevoia de a deveni din ce în ce mai bun într-o echipă poate fi acoperită prin a le da anumite responsabilități celorlalți, lucru pe care eu încerc să îl fac.

Cred că totul trebuie făcut cu măsură. Nu cred că delegatul în sine e o soluție, depinde cui delegi și ce delegi. Depinde de situație și de om, dar să delegi forțat de circumstanțe, pentru că trebuie, fără ca persoana căreia îi delegi să își asume ceea ce are de făcut, poate fi greșit. Oamenii trebuie să perceapă și o anumită putere atunci când le delegi responsabilități. În ceea ce privește business-ul meu, lucrurile au funcționat bine pentru că, în momentul în care am delegat, am lăsat ca decizia celor cărora le-am delegat să fie cea finală. Oamenii simt nevoia de putere, oricât de mult ne-am feri de acest cuvânt, e un deziderat pe care toată lumea îl are într-o proporție mai mare sau mai mică, iar a nega asta înseamnă să ne ascundem de realitate.

 

JoelleMagazine.Ro: Într-un fel, delegarea e baza antreprenoriatului în momentul în care te dezvolți.

Victor Răzvan Vișan: Da, înveți și tu și apoi delegi. Oricum, eu sunt de părere că, în general, în mediul educaţional se pune foarte mult accentul pe concepte și mai puțin pe a face lucrurile, pe fapte.

 

JoelleMagazine.Ro: Da, probabil că aceasta ar putea fi una dintre problemele antreprenorilor din ziua de azi...

Victor Răzvan Vișan: ... da, că merg la prea multe conferințe. (râde)

 

JoelleMagazine.Ro: Cum arată o zi obişnuită din viaţa ta? Ce fel ai caracteriza stilul tău de viață?

Victor Răzvan Vișan: Păi, în primul rând, cred că, dacă eul meu de acum s-ar întâlni cu eul meu de acum patru ani, probabil că s-ar urî reciproc. Eul meu de acum patru ani se trezea la 9-10, nu avea disciplină, nu prea avea nici obiective, drept urmare nici nu avea nevoie de disciplină.

În ultimii ani însă, am pus la punct un sistem care pentru mine funcționează. Mă trezesc la 5:30-6:00, încep ziua făcând sport, mănânc liniștit, citesc câte ceva și uneori meditez, pentru că meditația cred că te ajută să îți creezi un calm de care ai nevoie ca antreprenor. Apoi, munca efectiv o încep pe la 9 și plec de la birou în jur de 18:00-19:00. Tind să-mi țin partea profesională între orele astea cu toate că, așa cum spuneam, uneori viața personală și cea profesională se intercalează.

Am experimentat și la capitolul somn, și la capitolul alimentație și cred că fiecare este dator să-și cunoască corpul, să facă experimente și să afle ce îi este benefic și ce nu. Eu, de exemplu, am descoperit că am intoleranță la gluten. Am încercat și vegetarianismul timp de 8 luni de zile, aveam mai multă energie, însă pe alocuri nu mă simțeam 100% bine motiv pentru care am schimbat acest regim alimentar. Acum experimentez în a mânca fără gluten. Cine știe, probabil că o să schimb și asta. (zâmbește)

Pentru a-ți păstra direcția, e bine să ai o pace interioară și un control care vor fi percepute și din exterior și te vor ajuta să fii un lider mai bun, eliminând haosul din viața ta.

 

JoelleMagazine.Ro: E interesant că ai adus cuvântul lider în discuție. Ești de părere că este important să fii mai mult lider decât un patron care să impună anumite direcții de acțiune?

Victor Răzvan Vișan: Câteodată funcționează și chestia aceasta cu impusul unei anumite direcții. Când am pornit pe drumul antreprenoriatului, citisem multe cărți în zona de leadership, dar, contrar informaţiilor pe care le-am cules de acolo, am realizat faptul că unii oameni chiar au nevoie de un anumit cadru, de proceduri, de ideea că, la un moment dat, cineva îi va evalua.

Evident că sunt de acord cu principiile leadership-ului, dar cred că într-o organizație e nevoie de ceva care să închege lucrurile și oamenii trebuie să știe că sunt observaţi – că efortul lor este remarcat şi că, de asemenea, se ţine cont de lipsa acestuia.

 

JoelleMagazine.Ro: Cum alegi să te distrezi în timpul liber? Povesteşte-mi un pic despre pasiunile tale. De exemplu, ştiu că ești pasionat de sport, în general și îți place să alergi. La câte maratoane ai participat până acum?

Victor Răzvan Vișan: Pasiunea pentru alergat a început prin participarea la maratoane şi alte alergări similare. În 2011 am participat la primul semimaraton. Cu două săptămâni înainte de eveniment m-am înscris pe listele asociației Hospice care este foarte bine reprezentată (are un PR foarte bun). Ei se ocupă de persoanele cu boli în fază terminală și simțeam că am o motivație de a-i ajuta pe ceilalți în momentul în care am început să mă antrenez. M-a ajutat să fiu mult mai disciplinat, să alerg mult mai mult și cumva mi-am găsit și o chemare de a-i ajuta pe cei din jur.

Pentru că mă întrebai la câte maratoane am participat, în 2013 cred că am participat la cele mai multe maratoane, în jur de 14 (foarte multe dintre ele montane). Mă prinsese “microbul” și îmi dădea foarte multă energie, iar în total am participat la peste 30 de maratoane. La finalul fiecărui maraton, am un sentiment care mă încarcă cu energie inclusiv în zona antreprenorială pentru că, de fiecare dată când crezi că nu mai poți, se întâmplă ceva și reușești totuși să mergi mai departe (*the fire that keeps going*). Câteodată, limitele nu sunt numai psihice, ci sunt fizice, cum ar fi crampele musculare serioase, însă poți reuși să le depășești.

Chiar dacă în momentul de față nu mai ajut în sensul de fundraising, eu consider că inclusiv prin a facilita Empretec ajut oameni și chestia aceasta îmi dă foarte multă energie. M-am lovit uneori și de reticența unor oameni care nu vor să fie ajutați. Învăț în permanență și în acest sens, dar știu că acesta este un lucru important pentru mine.

 

JoelleMagazine.Ro: Care sunt activităţile culturale care îţi fac cea mai mare plăcere?

Victor Răzvan Vișan: Spre rușinea mea, nu sunt un mare consumator de evenimente culturale, dar prietena mea mă mai aduce în zona asta, din fericire pentru mine. (râde) În decembrie am fost la Tudor Gheorghe, pe care eu îl consider un artist desăvârșit, am văzut spectacolul “Degeaba” și mi-a plăcut foarte mult, mai ales că îmi doream de ceva vreme să merg la un spectacol de-al lui.

 

JoelleMagazine.Ro: Din punctul tău de vedere, ce anume contează cel mai mult în viață, ce e cel mai important pentru tine în momentul de față?

Victor Răzvan Vișan: Acum ceva timp era să mă manifest autentic, însă şi acest lucru s-a schimbat pentru că am ajuns la concluzia că suntem aici ca să evoluăm și-atunci nu trebuie să ne blocăm această evoluție încercând doar să ne manifestăm într-un fel anume.

Acum mi se pare important să îmi urmăresc obiectivele şi să îmi aleg nişte ţinte relevante.

 

JoelleMagazine.Ro: Care sunt trăsăturile pe care le apreciezi la o femeie?

Victor Răzvan Vișan: Independența este ceea ce apreciez cel mai mult la o femeie. Nu-mi plac persoanele care au un cordon ombilical legat în jurul lor. Consider că o relație înseamnă, de fapt, o sinergie între două persoane, în sensul că amândouă funcționează mai bine împreună, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie știrbită independența celuilalt.

 

JoelleMagazine.Ro: Care este partea preferată a sărbătorilor pentru tine?

Victor Răzvan Vișan: Anul trecut am fost în Vietnam  de sărbători și acum recunosc că mi s-a făcut puțin dor. Îmi place să călătoresc, fie că este vorba de sărbători sau nu, însă anul acesta am fost acasă, în Călărași, la ai mei.

 

JoelleMagazine.Ro: Ce îţi este indispensabil zi de zi? (trăiri, oameni, lucruri)

Victor Răzvan Vișan: Nu vreau să pară dramatic, dar suntem aici pentru o perioadă limitată și nu am chestii care să îmi fie indispensabile. Sportul este important pentru că mă ajută să fiu disciplinat, dar totodată să mă și bucur de ceea ce simt în momentele respective.

 

JoelleMagazine.Ro:  Mulțumesc frumos pentru timpul acordat, Victor!

Victor Răzvan Vișan: Și eu îți mulțumesc!


Quick quiz:


Nume: Victor Răzvan Vișan

Prietenii îmi spun… Vic.

Un film pe care-l recomand oricui cu drag ar fi… Vanilla Sky.

Două locuri unde îmi doresc să ajung şi pe care nu am avut încă ocazia să le vizitez ar fi… Patagonia și Sri Lanka.

Mi-aş dori foarte mult ca în 2015 să... am o echipă mai mare și să am un impact mai mare asupra celor din jurul meu.

În prezent citesc cartea… Șapte ani în Tibet, de Heinrich Harrer. 

Mare sau munte? Cred că știi deja răspunsul… munte.

În viață, cel mai mult mă motivează… Să am impact.

 

Puteți urmări activitatea lui Victor Vişan pe site-ul Expoziţionale.Ro.

Un interviu de Anca Tănase. Orice utilizare a conţinutului acestui interviu presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2015.

 

Click on "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!" for the English version of the article."

Apasă pe "ARTICOLUL CONTINUĂ. CITEȘTE MAI DEPARTE!"  pentru versiunea în limba engleză a articolului."

Victor Vişan, entrepreneur (ADPRO): I consider myself a free spirit.

He's young, charismatic, he's 28 years old and has a 5 years entrepreneurial experience. Born on November 29, under the sign of Sagittarius, he enjoys helping other people, he's keen on running and has took part in over 30 marathons. Work, ambition, perseverance, discipline and the desire to inspire others are essential to him. Victor Vişan, the founder of the advertising company ADPRO, believes that change is the only constant in life, he is also a facilitator for Empretec and has told JoelleMagazine.Ro more about his professional path, about his passions and how he succeeds in finding the balance which brings him rewards both professionally and personally.

Photo source: Personal archive.

Anca Tănase [JoelleMagazine.Ro]: Hello, Victor. Please tell me a few things about your business. When did it started? 

Victor Răzvan Vișan [Expoziţionale.Ro]ADPRO was founded at the end of 2013, when I succeeded in getting a grant loan and I had to start a new company. Moreover, I chave chosen to be on my own since, until that particular moment, I had an associate in the previous firm - Ahead Image.

From my point of view, taken into consideration my entrepreneurial experience, entrepreneurship means taking risks, it's brutal, it's hard, but it's also kind of solitary, especially how I perceived it, that's why I wanted to continue on this path alone, together with a team, of course. 

 

JoelleMagazine.Ro: How many years ago did the entrepreneurial experience started for you? What kind of services are you currently offering and who are the clients you are mainly addressing to?

Victor Răzvan Vișan: I had my first company when I was 18, because there was this opportunity from the state, for young people, I wanted to do something, but that was not the moment when it all started. 

ADPRO maily offers indoor printing and exhibition systems, we especially work with advertisers (agencies) and our team currently has four member, with the goal of gathering ten people in the team this year. Moreover, I also have the intention to develop the production aspect.

Since we have a niche, we offer good quality products, excellent prices, we also have individual clients, but this usually happens for friends. 90% of our clients are advertisers.

The advertising market is very wide and the development opportunities are equally wide. Probably, in order to develop and grow, I will have to either look for clients abroad or to diversify my services. 

 

JoelleMagazine.Ro: Why have you chosen this field?

Victor Răzvan Vișan: Well, the answer is simple: because I got to know this field. In 2009, Ahead Image was the first company for me, as an entrepreneur. Back then, I started with a friend who unfortunately is not so close to me anymore. Related to this, I want to tell you some things about Empretec, a program I took part, for the first time, in 2012 and to which I will reffer quite often because it has helped and changed me a lot. Well, Empretec has lots of wide entrepreneurial studies behind and these studies have shown exactly the fact that successful entrepreneurs are on their own, without any associates or, if they do have associates, they are in minority.

To me, having 50-50 seems a mistake now, but it's a lesson that I had to learn the hard way, but it's an essential lesson, that's for sure. 

If you ask me know, I could say that it's a false view to think that having an associate makes things easier in business. On the contrary, I feel like it's even more difficult because any decision, except the fact that it's double analyzed by two different minds, takes even longer to be made. 

 

JoelleMagazine.Ro: You like to say about yourself that you are a free spirit” and I've noticed that Richard Branson's quote “I don’t think of work as work and play as play. It’s all living.” also kind of characterize your life. How do you succeed in combining the personal aspect of life with the professional one in order to get a balance between your activity as an young entrepreneur and your free, sportish spirit, eager to also have fun and spend time with friends? 

Victor Răzvan Vișan: I consider myself a free spirit, constantly learning. I truly believe in what Richard Branson said, especially since I haven't clearly defined the limits between the professional and the personal life. One day the professional meetings can complete the personal aspects whereas other times I have to go to the office during the weekends. 

I also don't think I will ever get to even dream about retirement because I strongly believe that a man needs purpose in life, a goal, an objective and, without that objective, you die (even if just inside). 

I generally try to have great pieces of disconnection, even if this means going on vacation, meditate or finding various ways to escape stress. As an entrepreneur, I don't think you can say that once you leave the office, you let your worries there anyway. 

 

JoelleMagazine.Ro: Which are the most important lessons that you have learned until now, as an entrepreneur? 

Victor Răzvan Vișan: There are many lessons. One of them is that entrepreneurship is easier than we think it is. At first, I had many concerns regarding this issue and I was wondering if I will ever get to make money out of it, out of what I want to do. Another important lesson would be that people change, you change and thinking that you will always stay the same means blobking yourself instead of evolving. 

Personally, I don't agree with the brand types of people who created a certain image which is not sustained by facts. 

 

JoelleMagazine.Ro: What do you think about networking and the idea of going to conferences? 

Victor Răzvan Vișan: The networking part, without substance (meaning something you can really offer to the one you talk to) seems useless. I consider that working to have that substance in your professional life first is essential in order to develop the networking part base afterwords.

I like niche networking, not just because I don't generally like networking, but because we don't know how things will change in the future. 

 

JoelleMagazine.Ro: Which are, in your opinion, the perks of being an entrepreneur? And which are its disadvantages?

Victor Răzvan Vișan: I have noticed, by simply looking around, more and more people wanting to become entrepreneurs. It's like a trend nowadays. Entrepreneurship has many advantages, as well as it has various disadvantages. Anything you do in life has good and bad aspects. 

I will start with the disadvantages. All the entrepreneurs have their tough times, especially at the beginning, moments when you have to go on although you're having a difficult time which many wouldn't wish for. There are many stressful moments, implies a great deal of responsability, there are moments when you have to take your responsability for other people, for your employees, business partners and it depends a lot on what kind of man you are. 

I, fortunately or unfortunately (I can't really figure it out), am a person who cares about other people's opinion.

Moreover, sometimes you need to put yourself second and pur your company first as an entrepreneut and, of course, no one can guarantee that everything will be alright. I had my difficult times on the way, moments when I was in doubt and really questioned myself if this is the path I want to go on. 

I feel that it's important to bring value to those around me. I believe in doing things which help people, not shiny things with no value.

 

JoelleMagazine.Ro: Which of the studies you have in your resume were the most relevant for your nowadays activity? How would you describe the Empretec experience and what influence did it had on your life? 

Victor Răzvan Vișan: Empretec is an workshop which means a lot to me because it truly brought into my life. For this, I'll tell you more about my path as an entrepreneut. In 2009, when I started the sales outsourcing services company with an associate, each one came with his own sales projects, we were new in this field and we believed in our project although it wasn't a wise decision at the time.  

We were really young, each one had a 4-year sales experience and we thought that we were good at that. We wanted to manage the sales teams of big companies and a sales team management is rather difficult.

Back then we had two ongoing proiects and the first one, with exhibition systems, started to generate both results for our partners and income for us. We started from scratch, we were the one looking for the clients and the deal was that we deal with the sales part and the founders deal with logistics. After a while, in 2011, I felt like I was more like an employee and started questioning myself if I was on the right path.

The next year, in 2012, I started Empretec because I really wanted a change. It's a programme which make syou understand, again fortunately or unfortunately, that our time here is limited and that we shouldn't postpone the things which we consider important and which we make seem difficult. After Empretec, I did a lot of changes in my life, both personally and professionally, changes which were difficult back then, but which proved to be the best decisions I ever made. We are usually easily influenced by others. Now I'm on my way.

 

JoelleMagazine.Ro: Sounds really interesting. Could you offer more details about Empretec?

Victor Răzvan Vișan: The program started due to the fact that both in Europe and in The United States, after the companies received founding, they were exiting because they didn't have the resources to go on. Initially, the United Nations thought about a motivational program, which it turned into what Empretec is nowadays. By discussing with a few Harvard professors who were analyzing the entrepreneurship problem for a while and by analyzing a global study, they discovered that certain behaviours were common to many successful entrepreneurs. 

I am also an Empretec facilitator right now, I already had two sessions, in Botoşani and in Slatina, this program has meant a lot to me in the past, and it now means even more because I can see that it can really help entrepreneurs grow. Regarding the idea of attending Empretec, there are various ways to do this. There is a paid session for the end of February-the beginning of March, around Euro 1000-1500 per person which lasts 9 days and you should be totally connected to it for those 9 days in order to change.

On the other hand, there are also sessions in which you only pay the accommodation and these sessions will be publicly announced in 2015, with the selection criterias.

 

JoelleMagazine.Ro: Since you already mentioned the global study regarding the entrepreneurial behaviours, what does generally defines entrepreneurs? 

Victor Răzvan Vișan: There are things easy to guess: perseverance, the constant searching for opportunities, but there are also things we know, but don't put into practice, such as setting objectives. When I say setting objectives, I don't mean vaguely, but setting concrete, actual objectives, putting it on paper, do follow-up, work for them to happen. It's basically about what famous coaching professionals promoted, all in one program. 

After the workshop, I started to realize that I have some tools that I can use to go on, I did direct sales for a while, to final, big clients, and in 2013 I started a new company, ADPRO and came back to the agencies area. 

The thing is that I tried to make constant changes towards my goals. I was always aware of the fapt that keeping a certain objective in mind could make me lose other opportunities, but if you don't have this clear, you risk not knowing which path to choose. Every moment there are many "forces" which put pressure on us and we are the ones who can choose the priority.

 

JoelleMagazine.Ro: And since we are still at the beginning of 2015, in February, please tell me about how did your 2014 resolutions became reality. Have you succeeded in everthing you had on your list last year? 

Victor Răzvan Vișan: If I would take a look to the 2014 resolutions, I checked them all, but I still have a discontent, I feel like I could have done even more than what I had in mind. 

 

JoelleMagazine.Ro: Which is your management philosophy about forming and consolidating a team? 

Victor Răzvan Vișan: People are essential in business, no matter how much technology you have. As an example, when I attended the two Empretec sessions as a facilitator, in Botoşani and Slatina, I left my company in the hands of the people I have in my team and I must admit that they didn't really reached my expectations.

So I understood again that it's hard to find people as involved as you in a company they don't own. In the same time, maybe my expectations were also too high. Still, I also had pleasant surprises when I hired proactive, motivated people who come with solutions and new ways of doing things and this makes me glad. One of the employees working in production pleasantly surprised me by doing many things although our collaboration initially started out of a need: I needed his know-how in my company. 

I'm happy when I hear my colleagues saying that they feel like we are a team and that they don't come to work just to make money. The need of becoming better and better in a team can be covered by certain responsabiities, thing I do in my company.

I think everything should be done in moderation. I don't think that to delegate is a solution in itself, it depends who you delegate to and what. It depends on the person and on the situation, but to forcibly delegate, just because you need to, without that person to digest that decision can be wrong.

People need to perceive some power also when they are being delegated responsibilities. Regarding my business, things have worked well because, when I delegate, I've always left the decision of whom I delegated to as being the final one. People feel the need for power, no matter how much we hide from this word, it's a dream that everybody, at a greater or lesser extent, has and to deny it means hiding from reality.

 

JoelleMagazine.Ro: Somehow, delegating is the fundament of entrepreneurship when you start development.

Victor Răzvan Vișan: Yes, you also learn and then you delegate. Anyway, I believe that, generally, the educational environment emphasizes a lot on concepts and less on facts. 

 

JoelleMagazine.Ro: Yes, this might be one of the entrepreneurs' issues these days... 

Victor Răzvan Vișan: ... yes, that they attend too many conferences. (he laughs) 

 

JoelleMagazine.Ro: How does a usual day of your life looks like? How would you define your lifestyle?

Victor Răzvan Vișan: Well, first of all, I think that if the "me" nowadays would meet the "me" I was four years ago, they probably hate each other. Four years ago, I used to wake up at 9-10 a.m., I wasn't disciplined, I had no objectives (so no need for discipline).

In the last years I have a routine that works for me. I wake up around 5:30-6:00 a.m., I start my day with sports, I eat relaxed, I read something and I sometimes meditate, because meditation helps you create an inner peace you really need as an entrepreneur. Then, I start working around 9 a.m. and I leave the office around 18:00-19:00 (6-7:00 p.m.). I tend to keep my profesional aspects in this schedule although the personal and professional tend to interfere with each other sometimes. 

I've also done some experiments with the sleeping part and the nutritional aspects and I believe that every human owes to himself knowing his body, experiment and find out what's best for him. I, for instance, I found out that I have gluten intolerance. I've also tried being a vegetarian for 8 months, I had more energy but I somehow didn't feel 100% good so I changed this. I'm now experiencing a gluten-free diet. Who knows, probably I'll also change this. (he smiles)

In order to stay focused, it's good to have inner peace and a certain control which will be perceived by the others and will help you become a better leader, by eliminating the chaos in your life.

 

JoelleMagazine.Ro: It's interesting that you have brought the word leader into discussion. Do you think it's more important to be a leader than just an owner who requires a certain direction?

Victor Răzvan Vișan: Sometimes, requiring a certain direction also workd. When I started on this entrepreneurial path, I have read a lot of books but, contrary to the information I discovered there, I realized that some people really need a frame and a procedure, the idea that someone is going to evaluate their work at a certain point. 

Of course I agree with the leaderships principle, but I believe that an organisation also need something that puts things together and people should be aware of the fact that they are seen, that their efforts are being noticed and that, of course, the lack of effort is also taken into account. 

 

JoelleMagazine.Ro: How you choose to have fun in your free time? Tell me something about your passions. For example, I know you're passionate about sports in general and that you are keen on running. How many marathons have attended so far?

Victor Răzvan Vișan: The passion for running began by participating in marathons and other similar runs. In 2011 I attended the first half marathon. Two weeks before the event I registered to Hospice Association which well represented (it has a very good PR). They deal with people struggling with terminal diseases and I felt motivated to help others when I started to train. It helped me to be more disciplined, to run much longer and I somehow found a calling to help others.

Because you've asked me about how many marathons I attended, in 2013 I think I attended the most marathons, around 14 (many of them in the mountains). I caught "the bug" and it gave me a lot of energy, and in total have participated in over 30 marathons. At the end of each marathon, I have a feeling that I'm loaded with energy including in the entrepreneurial area because every time you believe you can't, something happens and you still manage to move on (*the fire that keeps going*). Sometimes, the limits are not only physical, but are natural, such as severe muscle cramps, but you can manage to overcome them.

Although I don't currently help in fundraising purposes anymore, I consider that even Empretec helps other people by facilitating and this thing gives me a lot of energy. I sometimes hit the reluctance of some people who refuse to be helped. I constantly learn in this regard also, but I know that it is important to me.

 

JoelleMagazine.Ro: Which are the cultural activities that you enjoy the most? 

Victor Răzvan Vișan: I'm kind of ashamed to admit, but I am not a big consumer of cultural events, but my girlfriend takes me to this area, fortunately for me. (he laughs) In December I attended a Tudor Gheorghe concert, whom I consider a great artist, I saw the show "In vain" and I liked it very much, especially since  I wanted to go to one of his shows for a while now.

 

JoelleMagazine.Ro: In your opinion, what matters the most in life? 

Victor Răzvan Vișan: A while ago was being authentic, but this also changed because I got to realize that we are here to grow and evolve and not block ourselves in this evolution by trying to act in a certain way.

I now find it important to follow my objectives and choose some relevant targets.  

 

JoelleMagazine.Ro: What do you appreciate the most in women?

Victor Răzvan Vișan: Her independence. I don't like the persons who are somehow tied with a belt around their neck. I believe that a relationship means, basically, synergy between two people, which means that both work better together, but that does not mean you have to break the independence of the other one.

 

JoelleMagazine.Ro: What do you like most about the winter holidays? 

Victor Răzvan Vișan: Last year I was in Vietnam during the holidays, I love travelling, but this year I've spent it at home, in Călărași.

 

JoelleMagazine.Ro: Is there something you couldn't live without? (people, feelings, things)

Victor Răzvan Vișan: I don't want to make it sound dramatic, but we are here just for a while so I don't attach myself that much to things. Sport is important because it keeps me disciplined, but I also enjoy the energy I have in those moments.

 

JoelleMagazine.Ro:  Thak you so much for your time, Victor!

Victor Răzvan Vișan: Thank you!


Quick quiz:


Name: Victor Răzvan Vișan

Friends call me… Vic.

A movie I highly recommend others would be… Vanilla Sky.

Two places I want to visit but haven't succeeded yet would be… Patagonia and Sri Lanka.

I wish that in 2015... I'll have a bigger team and a greater impact upon the people around me.

I currently read… Seven years in Tibet, by Heinrich Harrer. 

Sea or the mountains? I think you already know the answer... the mountains.

What motivates me the most in life is… to have an impact. 

 

You can follow Victor Vişan's activity on Expoziţionale.Ro.

An interview by Anca Tănase. You acknowledge that JoelleMagazine.ro is the sole owner of all content. All rights reserved © JoelleMagazine.Ro 2015.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Alexandru Drăgan, SARTO bespoke: Pentru un look…
Daniel Putineanu, hairstylist Salon Manifest: Cel…