7 motive pentru care ești mereu obosit
Există anumite elemente din stilul tău de viață care ar putea fi cauza acestei stări de oboseală. Dar, cu mici schimbări, ți-ai putea recăpăta energia și te vei simți mult mai bine.
1. Dieta ta are nevoie de o schimbare
Combinația de proteine, grăsimi sănătoase și fibre conferă energie de lungă durată organismului. Deci, dacă nu introduci suficiente astfel de elemente în organism, alimentele te-ar putea trage înapoi și obosi.
Soluția: Consumă la fiecare masă proteine (carne slabă, ouă și leguminoase), grăsimi sănătoase (avocado, măsline și nuci) și carbohidrați sănătoși (cereale integrale, legume și fructe).
2. Vezi întotdeauna partea goală a paharului
Pesimismul este, prin definiție, obositor. Pesimiștii nu consideră comportamentul lor important în fața provocărilor, atitudine care te blochează și îți ia motivația de a acționa. La polul opus, optimiștii așteaptă să se întâmple lucruri pozitive în situații-limită, și consideră că a acționa este imperios necesar pentru a avea succes. A ști că lucruri bune se pot întâmpla duce la crearea de energie productivă în organism. Un studiu științific realizat de Universitatea din Pennsylvania a demonstrat faptul că agenții de vânzări optimiști și-au depășit colegii pesimiști cu 37% la capitolul vânzări.
Soluția: Fă-ți un obicei din a rezolva problemele în mod creativ – gândurile pozitive și căutarea activă de soluții posibile îți dă un plus de energie. Simplul fapt de a face o listă cu lucrurile pentru care ești recunoscător și de care ești mulțumit, înainte să demarezi un proiect, plasează creierul într-o stare mult mai energică.
3. Nu faci suficientă mișcare
Te-ai simțit vreodată extenuat, apoi ai alergat câțiva kilometri și ai constatat că energia a revenit? Cercetările arată faptul că există multiple beneficii în spatele acestui gen de energie: studenții obosiți care au alergat de trei ori pe săptămână, la o intensitate scăzută, s-au simțit mult mai puțin obosiți după șase săptămâni, comparativ cu colegii lor, care nu făceau deloc mișcare.
Soluția: În loc să te relaxezi pasiv (TV, calculator, citit, shopping online), încearcă relaxarea activă prin sport – fă o plimbare sau ieși cu bicicleta după cină.
4. Consumi prea mult zahăr
Zahărul înseamnă energie, ai spune, nu? Dimpotrivă. Zahărul dintr-un pumn de jeleuri sau dintr-o cutie de suc poate cauza o scădere semnificativă și rapidă a zahărului din sânge, cauzând senzația de oboseală accentuată.
Soluția: Încearcă să limitezi zahărul adăugat – zahăr, miere, sirop de arțar sau agave, melasă – la maximum 10% din caloriile zilnice, deci maximum 9 lingurițe de zahăr la o dietă de 1500 de calorii. Ai grijă și la etichetele produselor din comerț, care conțin zahăr adăugat. Iar când pregătești prăjituri în casă, adaugă mai multă vanilie în locul zahărului, pentru a-i reduce conținutul cu până la 25%.
5. Nu consumi suficientă apă
Ți-e sete? Acesta e primul semn că te-ai deshidratat. Ideea este să bei apă pe tot parcursul zilei, înainte ca senzația de sete să se instaleze. Cea mai mică pierdere de apă poate duce la oboseală, mai ales în timpul sportului. Deshidratarea afectează, de asemenea, concentrarea și atenția.
Soluția: Ai mai auzit-o de mii de ori, dar e adevărat. Minimum 8 pahare de apă pe zi sunt vitale pentru sănătatea ta. Și ține minte că ai nevoie de și mai multă apă dacă faci sport.
6. Nu ai parte de un somn de calitate
Aceasta e o sarcină greu de îndeplinit dacă ai copii care refuză să meargă la culcare. Majoritatea oamenilor au nevoie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte – iar calitatea este la fel de importantă precum cantitatea. Mușchii se odihnesc și se refac în timpul nopții, iar creierul desfășoară activități de refacere a organismului, precum eliminarea reziduurilor toxice. Voluntarii care au fost treziți de 8 ori în timpul a două nopți consecutive au avut moralul scăzut cu 31%, comparativ cu cei care au mers la culcare mai târziu, dar nu au avut întreruperi de somn – o scădere de doar 12%.
Soluția: Mergi la culcare la ore regulate, și pregătește-ți somnul de calitate: bea un ceai calmant și citește câteva pagini dintr-o carte; evită telefonul și televizorul înainte de culcare.
7. Ai o carență de fier
Starea de epuizare e adesea semnul unei carențe de fier. Acesta ajută globulele roșii să transporte oxigenul în organism – și când acest proces nu are loc în mod eficient, apare starea de oboseală. Femeile cu menstruații abundente sunt mai expuse riscului de a pierde mult fier.
Soluția: Consumă carne roșie slabă și crustacee, fierul de origine animală fiind cel mai bine absorbit de organism. Leguminoasele, legumele verzi și cerealele sunt, de asemenea, bogate în fier, dar asociază-le cu alimente ce conțin vitamina C (portocale și lămâi), pentru a sprijini absorbția lui.
E important să ai grijă de corpul tău și să iei atitudine atunci când simți că starea de oboseală se instalează. Cu mici schimbări în stilul de viață, energia ta va fi din nou la cote maxime!
Foto: pexels.com








Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!