BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Cum treci peste o relație care ți-a distrus stima de sine

Cu toții am trecut, măcar o dată în viață, printr-o relație care ne-a lăsat distruși pe interior, și cu stima de sine la pământ. Relațiile abuzive emoțional te fac să te simți că meriți să ai inima frântă și batjocorită.

Când, într-un final, îți faci curaj să ieși din acea relație distructivă (pentru că este extrem de dificil să ieși dintr-o relație bolnăvicioasă), te poți simți ușurat, pe moment, că s-a terminat, dar efectele devastatoare ale abuzurilor emoționale se simt mult mai târziu, când ai un sentiment puternic de singurătate și descurajare.

Atunci când oferi stima de sine partenerului, în momentul în care relația se încheie, acesta pleacă odată cu ea. Iar tu ai sentimentul de singurătate atât de puternic din acest motiv. Și te poți gândi că singura soluție pe care o ai este să te împaci cu acel om. În niciun caz!

Și tu poți trece peste acea relație distructivă, care te-a adus la pământ. Ai nevoie de răbdare și va trebui să muncești mult cu tine, dar poți – poți să te iubești și să te bucuri de viață, dincolo de relația care ți-a rupt inima.

  • Terapie.

Poți crede la început că psihologii sunt doar pentru nebuni sau pentru oamenii cu probleme reale, însă nu este deloc așa. Un terapeut te va ajuta să găsești o mulțime de răspunsuri pe care nu le ai acum, te vei cunoaște și vei înțelege de ce te-ai îndrăgostit de o persoană care te abuzează, pentru a nu mai repeta această greșeală. Și nu trebuie să te coste o avere, există o mulțime de alternative ieftine, sau chiar gratis – trebuie doar să cauți. Ai nevoie de un terapeut, pentru a înfrunta durerea și trauma prin care ai trecut din cauza pattern-urilor distructive din relație.

Ceva anume te-a adus în această relație toxică, iar până nu afli ce este acel ceva, nu vei sparge cercul vicios. Te vei îndrăgosti mereu de vampiri energetici care îți vor mânca toată energia.

  • Înconjoară-te de oameni pozitivi, cărora le face plăcere sincer să petreacă timp cu tine.

Ai reușit să scapi de fostul partener care te-a văduvit de iubirea de sine, și acesta este un lucru extraordinar. Dar acum este timpul să îți faci curățenie în viață. Deci privește cu atenție în jurul tău. Ai vreo prietenă care mereu face comentarii ce te fac să te simți prost? Ai vreun prieten care te sună doar când nu are cu cine să iasă? O rudă care îți spune mereu să slăbești, sau care critică tot ce faci? E timpul să scapi de toată această negativitate, până nu te distruge ea pe tine. Nu are nicio importanță de cât timp cunoști acel om, sau dacă sunteți rude. Prietenii și familia sunt în viața noastră pentru a ne face să ne simțim mai bine, nu mai rău!

În această perioadă extrem de vulnerabilă, nu poți risca să ai parte de și mai multă negativitate în viața ta. Ai o rană deschisă, și ai nevoie să fii în medii care vor contribui la vindecarea ei – nu care să o agraveze.

  • Înconjoară-te de oameni care te fac să te simți bine.

Poate fi acea colegă care stă lângă tine la birou, sau prietenul cu care ieși să vă plimbați cu bicicleta. Acum e timpul să investești în energie pozitivă. Implică-te în toate activitățile pe care obișnuiai să le iubești. Închide ochii și amintește-ți cum era viața ta înainte de această relație. Aveai o mulțime de hobby-uri înainte ca acest om să apară și să îți smulgă viața și bucuria. Făceai diverse lucruri doar pentru că îți aduceau bucurie.

Poate îți place să alergi prin parc și să te pierzi în muzica pe care o auzi în căști. Poate îți place să mergi la film doar tu și să te uiți la o comedie proastă, cu o pungă mare de popcorn în față. Orice ar fi, fă-o acum! Când faci ceva ce iubești – independent de ceilalți oameni – vei începe să te simți din nou om. Îți vei aminti că te poți simți bine pe cont propriu. Iar acel sentiment înălțător te va scoate din noroiul în care te afli.

  • Reinventează-te.

Sunt mari șanse ca, atunci când erai cu fostul partener, să nu te mai fi îmbrăcat așa cum îți doreai. Poate că ți-ai schimbat stilul, pentru a se asorta cu al său. Poate te-a făcut să crezi că nu ai nimic interesant în tine, așa că ai încetat să mai încerci. Însă află că ești o persoană minunată, și că poți fi oricum îți dorești. Așa că mergi la coafor și încearcă acea tunsoare pe care ți-ai dorit-o mereu. Schimbă-ți culoarea părului. Schimbă-ți garderoba și alege orice nu ai putut purta în timpul relației. Nu contează ce anume, fă doar ce simți!

Când începi să te îmbraci ca tine, te vei regăsi. Moda, frumusețea și stilul sunt moduri prin care exprimăm ceea ce simțim în interior. Deci dacă ne simțim oribil și ne îmbrăcăm anost, ne vom simți la fel în continuare. Dar, uneori, ne putem ajuta starea prin haine frumoase, care ne aduc plăcere și mulțumire.

  • Ai grijă de tine.

Grija de sine e un lucru pe care mulți îl ignoră, dar este extrem de important în dezvoltarea noastră ca oameni. Trebuie să te tratezi așa cum ai trata-o pe prietena ta cea mai bună, frumoasă, dar rănită. Nu i-ai face cadou o ședință de masaj pentru a o scăpa de stres? Nu ai sfătui-o să doarmă 8 ore pe noapte? Nu ai încuraja-o să meargă la yoga, să se hrănească sănătos și să își facă o manichiură, pentru că merită? Iată că, de această dată, cea mai bună prietenă a ta, frumoasă, dar rănită, ești chiar tu! Așa că trateaz-o ca atare, iar în curând, va ști și ea că merită.

Nu e ușor să treci peste o dezamăgire, dar este cu atât mai greu când relația a fost toxică, iar persoana care a plecat ți-a distrus stima de sine. Însă nu e imposibil. Cu răbdare, curaj și sprijin din partea celor dragi, poți reuși să te regăsești și să strălucești din nou.

Foto: pexels.com, huffingtonpost.com

1 /
    relații, despărțiri, psihologie, traume, stimă de sine, parteneri, foști parteneri, psiholog, încredere în sine, echilibru personal relații, despărțiri, psihologie, traume, stimă de sine, parteneri, foști parteneri, psiholog, încredere în sine, echilibru personal relații, despărțiri, psihologie, traume, stimă de sine, parteneri, foști parteneri, psiholog, încredere în sine, echilibru personal relații, despărțiri, psihologie, traume, stimă de sine, parteneri, foști parteneri, psiholog, încredere în sine, echilibru personal relații, despărțiri, psihologie, traume, stimă de sine, parteneri, foști parteneri, psiholog, încredere în sine, echilibru personal relații, despărțiri, psihologie, traume, stimă de sine, parteneri, foști parteneri, psiholog, încredere în sine, echilibru personal

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Poveşti. Greşeli. Lecţii învăţate. [Repeat.]
Sinceritatea: esențială în relațiile de orice fel