BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

250 de ani de la nașterea unui geniu

Suntem preocupați astăzi de evenimente care ne bulversează pe toți. Viața ni s-a modificat și a trebuit cumva să găsim echilibrul și înțelepciunea de a ne adapta și a continua. Însă nu putem să mergem mai departe dacă ne uităm trecutul. Deși sunt atât de mulți ani, tot nu putem să-l uităm! Astăzi se împlinesc 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven. Unul dintre cei mai mari compozitori din lume a reușit să le schimbe oamenilor viziunea despre muzică. Ludwig van Beethoven a rămas în memoria omenirii ca unul dintre cei mai mari compozitori din istoria muzicii.

S-a născut în localitatea Bonn, în Germania, la data de 16 decembrie 1770, ca fiu al lui Johann van Beethoven și al Magdalenei Keverich van Beethoven. Observându-i potențialul, tatăl îl trimite pe micul Beethoven, pe când doar avea doar 10 ani, să studieze muzica cu Christian Gottlob Neefe, compozitorul care a fost primul profesor al celui care urma să devină geniul care a scris istoria muzicii. 

De aici avea să înceapă aventura talentatului Beethoven. Remarcându-i talentul înnăscut, Christian Gottlob Neefe îi croiește lui Beethoven un drum care avea să-l facă cunoscut în toată lumea. Astfel, Beethoven este considerat a fi cel mai mare compozitor al lumii.

În anul 1787, Christian Gottlob Neefe împreună cu Arhiepiscopul din Bonn fac o călătorie la Viena pentru a-i oferi micului Beethoven șansa să ia lecții de la însuși Wolfgang Amadeus Mozart. Aceste lucruri au fost posibile doar pentru o scurtă perioadă de timp, deoarece Beethoven a trebuit să se întoarcă la Bonn din cauza îmbolnăvirii și a morții mamei sale.

Geniul notelor muzicale ne învață că, prin perseverență și ambiție, totul este posibil... chiar și atunci când pare imposibil. Totul depinde de voință!

Deși suferea de hipoacuzie, nimic nu l-a împiedicat să-și continue menirea.
În anul 1818, Beethoven rămâne complet surd, părăsind astfel viața socială și putând să comunice doar prin caietele de conversații. Nimic nu l-a împiedicat pe artist să compună. În anul 1820 sunt realizate ultimele sale sonate pentru pian și cvartetele de coarde.

Prima audiție a Simfoniei a IX-a a avut loc în anul 1824 la Viena. Succesul s-a dovedit a fi triumfal, iar Beethoven a fost întâmpinat cu “cinci salve” de aplauze. Simfonia a reușit să sensibilizeze pe toată lumea până la lacrimi, iar Beethoven nu înțelegea ce se întâmplă până când una dintre soliste l-a întors cu fața către public, acesta putând astfel să-și trăiască triumful.

Contribuția lui Beethoven este extrem de importantă, acesta folosindu-se de notele muzicale ca să inspire, să creeze, să emoționeze. Ludwig van Beethoven este considerat un întemeietor al unei noi ere muzicale a tuturor timpurilor.

„Muzica este graiul sufletului. Ea stârneşte în noi nu instinctele, ci gândurile cele mai profunde.” (Ludwig van Beethoven)

„Îmi place foarte mult Haydn. Mi se pare un rezervor de optimism extraordinar, o baterie care te încarcă. Preferinţele acestea sunt însă şi în funcţie de starea de spirit şi de activitatea pe care o faci. Sigur, şi Mozart, şi Bach, şi Wagner. Beethoven rămâne însă Beethoven. Reprezintă omul cu toate dimensiunile lui, cu toate calităţile şi cu toate defectele lui. Pe lângă el, toţi ceilalţi sunt îngeri. Iar Bach este... cum să zic. Bach este infinitul.” (Ioan Bradu Iamandescu)

Trăind în perioada 1770-1827, Beethoven este considerat a fi un compozitor de tranziție între perioada clasică și perioada romantică ale muzicii și a fost consacrat pentru 9 simfonii, sonate, cvartete și multe altele.

Istoria muzicii nu ar fi fost astăzi la fel dacă Beethoven nu ar fi existat.

 

Urmărește Joelle Magazine pe FacebookInstagram și Twitter.

Foto: pixabay.com

Un articol de Rocsana Ion.

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Bucureștiul va găzdui noul centru al Uniunii Europene…
Astăzi, 7 decembrie, este Ziua Internațională a…