BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

319 ani de la nașterea lui Anders Celsius

Anders Celsius a fost astronom, fizician și matematician. De origine suedeză, s-a născut în Ovanåker, la data de 27 noiembrie 1701 și provenea dintr-o familie de profesori. Bunicii săi (atât din partea mamei, cât și din partea tatălui) au fost profesori în Uppsala: Magnus Celsius a fost matematician şi Anders Spole a fost astronom. De asemenea, tatăl său, Nils Celsius, a fost profesor de astronomie.

Timp de paisprezece ani (1730-1744), Anders Celsius a predat astronomia la Universitatea Uppsala.

Începând din anul 1732 până în anul 1736, a lucrat la cele mai importante centre astrologice europene, alături de cei mai cunoscuţi astronomi ai secolului al XVII-lea.

În anul 1740, a contribuit la construirea Observatorului Astrologic din Uppsala, institut ce avea să fie pus în funcțiune în anul următor.

A realizat multe măsurători geografice și observaţii meteorologice pentru harta generală a Suediei. Pentru observaţiile meteorologice, a realizat termometrul Celsius, potrivit căruia stabilise că "0" este punctul de fierbere al apei şi "100" drept punctul de îngheţ, demonstrând, în același timp, că temperatura de înghețare a apei nu depinde de presiune. Astfel, Anders Celsius a creat scala de măsurare a temperaturilor, marcată cu centigrade, care schimba convenția existentă până în acel an. În anul 1744, după moartea sa, scala a fost inversată la forma prezentă, de către botanistul Carl Linné.

A publicat o colecție de 316 observații ale Aurorei Boreale, studii făcute atât de el, cât și de alții.

A susținut măsurarea unui arc de meridian în Laponia și, în anul 1736, a participat la o expediție organizată în acest scop, care a verificat teoria lui Isaac Newton conform căreia Pământul este oarecum aplatizat la poli.

În anul 1742, și-a descris termometrul într-o lucrare citită în fața Academiei Suedeze de Științe.

Mare parte din opera sa a fost publicată în edițiile Societăţii Regale de Ştiinţe din Uppsala.

S-a stins din viață la doar 42 de ani, în anul 1744, la data de 25 aprilie, din cauza tuberculozei. A fost înmormântat în apropierea bisericii Gamla Uppsala.

Zi “de grade mari” vă doresc!

Foto: Shutterstock.com

Un articol de Rocsana Ion

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Cum a fost prima zi de Social Media Snow Camp 2020?
Bucureștiul va găzdui noul centru al Uniunii Europene…