BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Social Wednesday: Despre anxietate socială și creativitate în filmul Unde ai dispărut, Bernadette? de pe HBO GO

Filmul "Unde ai dispărut, Bernadette?" difuzat pe HBO GO este genul acela de film al cărui titlu te încurajează să nu-l urmărești. Cu toate acestea, așa cum am mai afimat în trecut, obișnuiesc să le dau acestor filme o șansă să-mi arate o latură a existenței dintr-o altă perspectivă care, de cele mai multe ori, se dovedește a fi foarte interesantă.

Ecranizare a cărții cu același nume scrisă de către Maria Semple, filmul "Unde ai dispărut, Bernadette?" ne prezintă povestea unei arhitecte blocate în propria-i viață, care caută cu disperare o cale de a ieși din criza existențială pe care o parcurge.

Cate Blanchett o interpretează pe Bernadette Fox, o fostă arhitectă de succes care nu se poate obișnui cu actuala ei rutină lipsită de inspirație și magie.

Deși, în aparență, Bernadette are o familie perfectă alături de care duce o viață fără griji, ei îi lipsește totuși ritmul alert în care fusese obișnuită să trăiască în perioada de glorie profesională, astfel că apelează la tot felul de subterfugii pentru a se izola de lumea care nu îi aduce împlinire și pentru a se regăsi.

Evident că problemele de zi cu zi o împiedică în acest demers al ei, fiind nevoită să interacționeze zilnic cu părinții de la școala fetiței ei, Bee și să își depășească astfel vădita anxietate socială de care suferă și pe care încearcă să o țină sub control inclusiv cu ajutorul pastilelor. Toate acestea vin la pachet cu insomnii și cu un stil de viață haotic care o determină pe Bernadette să găsească răspunsuri la întrebările pe care le are despre actuala ei viață și despre cum ar putea să redevină omul de care soțul ei, Elgie (interpretat de Billy Crudup), s-a îndrăgostit.

"E o artistă care a încetat să creeze." 

Elgie realizează, într-un final, că acesta este principalul motiv din spatele comportamentului lui Bernadette, începând să-i înțeleagă astfel schimbările care au avut loc chiar sub ochii lui în ultimii ani petrecuți împreună în Seattle, oraș pe care soția lui nu l-a acceptat niciodată cu adevărat și în care nu s-a putut adapta, deși a încercat din răsputeri de dragul lui și al lui Bee.

În momentul în care Bernadette și-a dat iarăși frâu liber imaginației și a găsit un nou proiect care să îi testeze limitele creativității, s-a regăsit pe sine și a redevenit astfel acel om plin de viață pe care toți cei care îl cunoscuseră în momentele lui bune îl apreciau.

Am învățat o lecție din acest film? Cu siguranță, așa cum putem învăța din absolut orice lucru în viață.

În definitiv, dacă te îndepărtezi de ceea ce ești, anxietatea socială se întețește și nu te mai recunoști. 

Pe de altă parte, atunci când îți permiți să fii creativ și să faci ceea ce iubești, redevii omul senin din spatele măștii invizibile create prin propriile alegeri și reînveți, treptat, ce înseamnă să trăiești cu adevărat. 

Foto: cinemagia.ro

Urmărește Joelle Magazine pe FacebookInstagram și Twitter.

Un articol de Anca Cernat (Tănase). Facebook: Anca Cernat. YouTube: ANCA CERNAT

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Social Wednesday: 5 beneficii pe care ni le oferă…
Social Wednesday: 5 moduri creative și eficiente…