BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Maestrul Florin Piersic împlineşte astăzi 80 de ani

A jucat în peste 60 de filme şi nenumărate piese de teatru, ne-a încântat cu fiecare rol, aducându-şi publicul de la agonie la extaz şi, mai presus de orice altceva, a devenit apreciat de întreaga Românie. Maestrul Florin Piersic împlineşte astăzi vârsta de 80 de ani, vârstă la care preferă să facă referire ca fiind "de 4 ori 20 de ani".

Dincolo de rolurile sale memorabile din seria Mărgelatu şi cel din Mihai Viteazul, Florin Piersic este un artist care nu are nevoie de nicio prezentare.

Vocea-i inconfundabilă aduce zâmbete pe chipul oricărui român pasionat de cultură. Vorbeşte mult şi e fascinant să-l asculţi spunându-şi poveştile adunate de-a lungul timpului.

"Mă-ntristează că trec anii", a mărturist recent într-un interviu acordat RTV. Cu toţii îl ştim vesel, mereu binedispus şi pregătit pentru a ne aduce bucurie în suflete, însă, om fiind, maestrul percepe cu aceeaşi întristare ca oricare dintre noi efemeritatea acestei vieţi.

În interpretarea dată "Pe cărările vieţii", dumnealui sintetizează tot ce înseamnă această existenţă, cu bune şi rele, punând accent pe faptul că trebuie să trăieşti din plin, să-ncerci de toate cu măsură şi să cauţi iubirea şi fericirea care ne aduc acele mici fărâme de împlinire: "Pot povesti încă o viaţă de câte-n lume am văzut, despre iubire şi despre oameni pe care-n drum i-am cunoscut.... Am încercat de toate-n viaţă, cu două mâini am luat şi-am dat, cunosc speranţa şi disperarea, am fost rănit şi am iertat [...] Am cunoscut femei frumoase ce mi-au dat tot ce-aveau mai bun, le-am strâns în braţe, le-am strâns în suflet şi le-am iubit ca un nebun... Dar ştiu ce-nseamnă şi tăcerea, îi ştiu şi cântecul amar şi cum te-alină dacă ţi-l cântă pe struna lui un lăutar..." Rostite de omul ale cărui foste soţii sunt prietene cu actuala sa soţie, aceste cuvinte capătă parcă un înţeles aparte.

Florin Piersic este un artist cu o sensibilitate aparte. "Luaţi-mă aşa cum sunt" ne îndeamnă maestrul în interviul RTV, menţionând cât de dificil îi este de fiecare dată când se gândeşte la câţi oameni dragi lui, care i-au fost alături în parcursul său profesional, nu îi mai sunt alături. E greu să te obişnuieşti cu ideea că pe unii pur şi simplu nu o să-i mai vezi niciodată: "i-am iubit pe toţi oamenii ăştia".

În plus, în urmă cu câţiva ani, Florin Piersic spunea, în timpul unei vizite la Chişinău, că: "eu sunt un om care am fost şi am rămas îndrăgostit de părinţii mei", adăugând totodată faptul că dumnealor le datorează tot ceea ce este astăzi.

Cu toate acestea, trăieşte în continuare la fel de frumos cum a făcut-o de-a lungul celor opt decenii.

La cei 80 de ani ai săi pe care îi ascunde cu iscusinţă sub un chip despre care ai spune că nu are mai mult de 60 de ani, maestrul Florin Piersic este în sine o adevărată lecţie de viaţă.

La mulţi ani, maestre!

Foto: România TV

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

La mulţi ani, maestre Marin Moraru!