Istoria sutienului, cel mai bun prieten al femeii și dușmanul bărbaților
După ce secole întregi femeile s-au chinuit cu corsete și o mulțime de derivate de-ale lor, care mai de care mai incomode, evoluția s-a făcut simțită și în domeniul acesta. Noi v-am pregătit o cronologie a tot ceea ce a însemnat sutien sau o idee similară cu sutienul, încă de la apariție:
1907: Ediția americană a revistei Vogue folosește cuvântul "brassiere" pentru prima dată. Câțiva ani mai târziu, în 1911, apare în Oxford English Dictionary.
1914: Mary Phelps Jacob, o persoană importantă din New York City la acea vreme, primește patentul pentru invenția sutienului modern. Ea folosit două batiste și o panglică roz ca să creeze brassiera cu spatele gol. Deși nu era prima oară când se crea un astfel de model, era prima când se folosea la nivel mondial. Mary Phelps a vândut ulterior patentul companiei Warner Brothers Corset Company.
1918: Primul Război Mondial a dus la un declin al utilizării corsetului în America. Femeile intraseră în câmpul muncii în număr mare, iar corsetul era un dispozitiv nepractic și incomod, care nu mai era potrivit pentru noul profil al femeii. De asemenea, industria de război a Statelor Unite putea folosi cele 28.000 de tone de metal rămase, pe care le-ar fi cerut fabricarea corsetelor. Era suficient oțel pentru a construi două nave de război!
Anii ’20: Isa Rosenthal și soțul ei William fondează Maidenform, colaborând cu Enid Bissett pentru a crea un sutien cu cupe individuale pe mărimi. Era, de fapt, un top tip bandă ce conținea în mijloc o bucată de elastic cusută pentru a forma cupe.
1947-1950: Frederick Mellinger nu a fost doar un puternic om de afaceri; el mai are meritul de a oferi femeilor primul sutien cu cupe în 1947. Un an mai târziu, sânii de orice gen puteau fi sprijiniți cu ajutoul primului sutien push-up, "The Rising Star”. Mellinger mai are meritul de a fi creat sutienul cu închidere în față, bustiere colorate, și tot el a adus femeilor lenjeria intimă tanga în anii ’80.
1968: Feministele organizează un protest la concursul de Miss America din acel an, numind sutienele „instrumente de tortură feminină”. Ele intenționau să dea foc sutienelor, însă poliția nu le-a permis; totuși, le-au aruncat într-un coș de gunoi, iar termenul simbolic de „arzătoare de sutiene” a rămas.
1977: În anul în care a fost fondată și compania Victoria's Secret, Lisa Lindahl și prietena ei din copilărie, Polly Smith, au creat primul sutien de sport din două suspensoare. Cele două au făcut echipă cu Hinda Miller (designer de îmbrăcăminte) și au creat produsul final, pe care l-au numit Jogbra. Lisa și Hinda au ajuns ulterior să înființeze o companie ce producea și vindea acest sutien.
1990: Madonna poartă sutienele și corsetele conice create de Jean Paul Gaultier în turneul ei Blond Ambition. De atunci, a lansat o modă în tot ceea ce a însemnat costumații excentrice și avangardiste.
2000: Creat pentru prima dată pentru catalogul Victoria Secret din 1996, sutienul fantezie a fost purtat de către Heidi Klum și Tyra Banks la prezentările de modă Victoria Secret. Dar Gisele Bundchen a fost cea care a purtat cea mai scumpă variantă a lui în 2000 – sutienul Red Hot Fantasy, estimat la 15 milioane de dolari. Făcut din satin roșu, rubine și diamante thailandeze, este listat în Guinness Book of Records drept cea mai extravagantă și scumpă piesă de lenjerie intimă creată vreodată.
2009: Lisca, o companie din Slovenia, creează sutienul cu spumă cu memorie. Cupele acestuia sunt făcute din spumă cu memorie ce reacționează la temperatura corpului și se mișcă în funcție de mișcările corpului.
2010: La Decollette, un sutien creat de un designer olandez, pretinde că întinde ridurile decolteului și previne formarea de noi riduri în timpul somnului. Nu are cupe, are o bucată de material pe mijloc (ca un sutien de sport purtat invers) ce separă sânii și previne cutele ce se formează inevitabil când dormim, din cauza poziției.
2011: În 1996, mărimea medie la sutien era 75C. De atunci, a crescut cu trei mărimi, ajungând până la 80F. Producătorii de sutiene au reacționat ca atare, crescând, la rândul lor, mărimile disponibile pe piață. Compania engleză de lenjerie Bravissimo a creat cupa L, pentru a răspunde cererilor ce depășeau mărimea KK. O altă companie, Goddess, vinde sutiene cu cupe ce ajung până la N.
Voi ce model de sutien ați decis să purtați astăzi? :)
Foto: shutterstock.com, iboz.net, thelingerieaddict.com





Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!