Creative Tuesday: Români între români
Deși trecem printr-o perioadă care ne pune la încercare speranța și care pare că nu se mai termină, avem în spate un trecut care ne inspiră, un trecut pe care ne putem ridica un viitor frumos.
Azi, pentru că este 1 decembrie, Ziua Națională a României, voi aduce în lumina cititorilor JoelleMagazine.ro românii care au inspirat oamenii, români geniali care au reușit, prin munca și invențiile lor, să ne facă mândri că ne-am născut aici.
Așadar, cine sunt ei? În ce domenii de activitate au performat? Ne-au lăsat o picătură de putere și curaj, așa că... să le folosim!
Medicină:
Ana Aslan
Nume cu rezonanță în medicină românească, Ana Aslan a fost medic român specialist în gerontologie și director al Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie.
A inventat produse revoluționare pentru tratarea afecțiunilor specifice bătrânilor.
În anul 1949, a început să studieze efectele procainei, cunoscută și sub denumirea de novocaină, un anestezic local folosit la început în stomatologie. Studiul a pus în evidență ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, urmând ca, în cele din urmă, să producă o linie de produse pe care le-a numit Gerovital, efectele îmbătrânirii fiind încetinite cu 40%.
Personalitățile care au beneficiat de aceste tratamente sunt: Mao Zedong, Charles de Gaulle, Pablo Picasso, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Aristotle Onassis și chiar însuși John F. Kennedy.
Nicolae Păulescu
Medic și om de știință, Păulescu a contribuit la descoperirea insulinei, mai exact a hormonului antidiabetic eliberat de pancreas. În anul 1921, profesorul Nicolae Păulescu anunță descoperirea insulinei în revista belgiană „Archives Internationales de Physiologie“.
Victor Babeș
Medic și bacteriolog, este cunoscut ca fondatorul școlii românești de microbiologie. Victor Babeș a făcut numeroase descoperiri care au ajutat la tratarea tuberculozei și a leprei, precum și la identificarea prezenței bacililor tuberculozei în urina persoanelor bolnave și a altor peste 40 de microorganisme patogene.
Ioan Cantacuzino
A fost medic și microbiolog român, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală și a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică, folosită și astăzi în țările unde se mai semnalează cazuri de holeră.
În anul 1913, a condus prima vaccinare antiholerică masivă în focarele infecțioase, cunoscută în știință ca „Marea experiență românească”, care a salvat mii de vieți.
Emil Palade
George Emil Palade, medic biolog și om de știință specializat în domeniul biologiei celulare, a fost confirmat la Stockholm de Fundația Nobel ca fiind nucleul biologiei celulare la nivel mondial.
În anul 1974, Palade a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, iar în anul 1986 i-a fost conferită în Statele Unite „Medalia Națională pentru Știință” în biologie pentru: „descoperiri fundamentale în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”.
Biospeologie:
Emil Racoviță
Biolog român de renume mondial, este considerat explorator polar, fondator al biospeologiei şi al primului institut de speologie din lume, specializat în studiul faunei din subteran.
Aeronautica:
Traian Vuia
A fost inventator român și pionier al aviației mondiale. A realizat pe data de 18 martie 1906 primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul. În mod paradoxal, invenția sa nu a căpătat atenția cuvenită din partea scenei mondiale.
Aurel Vlaicu
A fost inginer și inventator român, pionier al aviației mondiale. În anul 1908, avea să pună la punct planurile pentru un planor pe care îl construiește și face mai multe zboruri. În anul 1909, se mută la București și cere sprijinul autorităților pentru a începe construcția primului său avion, Vlaicu I, testat cu succes în anul următor. A fost primul zbor cu un avion conceput și pilotat în România.
Henri Marie Coandă
A fost academician și inginer specialist în aeronautică, pionier al aviației.
Henri Coandă, construiește primul avion cu reacție denumit Coandă-1910, care a reprezentat una dintre cele mai importante realizări tehnologice din istorie. În anul 1934, obține în Franța brevetul pentru „Efectul Coandă” sau devierea fluidelor. Avea să spună:
„Ideile nu pot fi comandate, ele apar ca un miracol”.
Pedagogi și inventatori:
Petrache Poenaru
A fost pedagog, inventator, inginer și matematician.
A obținut brevetul pentru primul stilou din lume, înregistrat mai întâi la Viena, apoi, în anul 1827, la Paris. Petrache Poenaru inventează un instrument de scris cu rezervor pe care îl denumește „Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală“. Astăzi, stiloul este folosit pe scară largă, devenind chiar un instrument de scris asociat cu eleganța și sobrietatea.
Sport:
Iosif Sârbu
A fost sportiv, trăgător de tir și primul campion olimpic român care a participat în anul 1952 la Jocurile Olimpice de vară de la Helsinki.
Iolanda Balaș Söter
A fost Președinte al Federației Române de Atletism și campioană olimpică care, timp de un deceniu, a dominat proba de săritură în înălțime.
Ivan Patzaichin
A reprezentat canotajul românesc, fiind cvadruplu laureat cu aur, la Jocurile Olimpice de vară din anii 1968, 1972, 1980 și 1984.
Nadia Comăneci
Este prima gimnastă română din lume care a luat nota 10 la un concurs olimpic de gimnastică, în 1976, la Montreal.
Ea este primul sportiv român care a fost inclus în memorialul internațional Gymnastics Hall of Fame.
Gheorghe Hagi
Este cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. A jucat pentru naționala României la trei campionate mondiale (1990, 1994 și 1998).
Ilie Năstase
Jucător de tenis, cu 83 de titluri câștigate, Ilie Năstase a fost numărul unu mondial în anii 1972 și 1973.
Scriitori, filosofi și poeți:
Mircea Eliade
Reprezintă, prin prisma contribuțiilor sale în domeniul filosofiei, unul dintre cei mai influenți istorici ai religiilor din toate timpurile.
Un interpret maestru al experienței religioase, Eliade a stabilit paradigme în studiul religiilor care sunt folosite și astăzi. “Mitul Eternei Reîntoarceri” (1949) și “Sacru și Profan” (1956) reprezintă două dintre cele mai influente lucrări ale sale.
Mihai Eminescu
Poet, prozator și jurnalist român, a fost cea mai importantă voce poetică din literatura română, dar şi un patriot pentru care „Trăiască naţia!” era salutul preferat.
Muzica:
George Enescu
A fost compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Este considerat cel mai important muzician român. Cele mai cunoscute compoziții ale sale sunt cele două Rapsodii Române, Rapsodii Române nr. 1 în La major și Rapsodii Române nr. 2 în Re major.
Toate aceste lucruri îmi amintesc că sunt româncă, că bunicii noștri au luptat ca acest pământ să rămână al nostru și, prin urmare, să nu uităm să păstrăm tradițiile și nici pe ei.
La mulți ani, România! La mulți ani, români!
Foto: Pagina oficială de Facebook Nadia Comăneci
Un articol de Rocsana Ion.
Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!