BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Titanic vals: dansul societății interbelice.

“Nu istoria se repetă, ci istoricii.” (E. Murphy) Aş vrea să spun: Istoria se repetă, istoricii nu.

Teatrul Nottara, sala "Horia Lovinescu". Comedie în trei acte, regia Tudor Muşatescu. Se joacă: Titanic vals.

Ileana Stana Ionescu, Lucian Ghimişi, Luminiţa Erga, Sorin Cociş, Ioana Calotă, Raluca Gheorghiu și Corina Dragomir fac parte din distribuție.

Gongul sună. Se trage cortina. Să înceapă spectacolul! 

 

Un decor sărăcăcios, cu un iz de lux învechit ne duce cu gândul la perioada interbelică.

Pentru a ilustra tragedia vasului Titanic, piesa de teatru prezintă viaţa unei familii simple, din perioada interbelică. În centrul atenției se află viața unui om prins în societatea şi încercările politice româneşti de la acea vreme. Personajul principal, Spirache Necşulescu (interpretat de Sorin Cociş), este funcţionar la prefectură și un om cu familie numeroasă. Are o fată din prima căsătorie, Gena (interpretată de Raluca Gheorghiu), preferata acestuia. Ceilalți trei copii, din căsătoria actuală, Sarmisegetuza (interpretată de Ioana Calotă), Traian (Alexandru Mike Gheorghiu) şi Decebal (Corina Dragomir), soţia, Dacia Necşulescu (Luminiţa Erga) şi, bineînțeles, soacra acestuia, Chiriachiţa (interpretată de doamna Ileana Stana Ionescu) formează restul familiei.

Om bun şi sincer, Spirache este dedicat familiei şi încearcă să mulţumească “mofturile “ soţiei, făcându-i pe plac şi fiind supus la toate ordinele ei.

Gena, fiica cea mare din prima căsătorie, o fată cu suflet bun şi cald este tratată de ceilalţi ca pe “fata din casa”, ea ocupându-se de treburile casnice şi de educaţia fratelui ei mai mic, Decebal.

O moştenire neaşteptată (de 50 de milioane de lei) primită din partea unui unchi care moare în mod subit într-un naufragiu asemănător "minunatei catastrofe" a Titanicului schimbă statutul social al familiei şi Spirache se găsește, împotriva voinţei sale, implicat în politica locală. Soţia sa Dacia dorea să “evadeze” din acel “târg” de provincie şi să se mute în capitală. Dorința ei este ca Spirache să ajungă deputat, aşa că se ocupă personal de această problemă.

O dată cu moștenirea, Spirache îşi cumpără pălărie nouă, fiul cel mare îşi cumpără cal, fiica cea mică îşi ia maşină şi căţel, iar Decebal, mezinul familiei, primește bicicleta cu “frâne pe patru roţi” pe care și-o dorea. 

Punctul culminant coincide cu momentul în care Spirache este obligat să ţină un discurs politic, de la balconul Primăriei. Cu sinceritatea-i caracteristică, el le cere cetățenilor să nu-l aleagă pentru că nu poate să îi ajute cu nimic. 

Sinceritatea vorbitorului cucereşte însă “corpul electoral”, săturat de minciuni, astfel că rezultatul este contrar scopului urmărit prin acel discurs: Spirache ajunge deputat, spre bucuria nemărginită a familiei sale.

Piesa se termină într-o notă de sărbătoare.

Cortina cade, sala se ridică în picioare şi ropote de aplauze continuă să curgă.

O seară petrecută la teatru este întotdeauna una frumoasă. Portul, gândirea și, mai ales, preocupările societăţii din acea perioadă au trezit emoţie şi nostalgie pentru unii dintre cei prezenți în sală. Un joc de copii... interpretat de oameni mari!

Trăiască teatrul românesc, trăiască actorii români!

Sursă foto: Joellemagazine.ro

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Pastila de Joellecultură: pe scurt, despre cele…
Creative Tuesday: Români între români