Ultimul concert al lui Beethoven: Imperialul
Născut în Bonn, Germania, Ludwig van Beethoven este considerat a fi un compozitor de tranziție între perioada clasică și perioada romantică ale muzicii. Moștenirea lăsată de el lumii este cu atât mai impresionantă cu cât acesta s-a confruntat cu hipoacuzia, începând să își piardă auzul la 28 de ani și surzind complet la vârsta de numai 31 de ani.
Printre cele mai apreciate opere ale sale se numără: 9 simfonii (cea mai cunoscută, Simfonia a 9-a, cu finalul "Odă bucuriei", pe versuri de Friedrich Schiller, a fost adoptată ca imn oficial al Uniunii Europene), 5 concerte pentru pian și orchestră (al 5-lea, "Imperialul", fiind motivul pentru care scriu astăzi despre Beethoven), un concert pentru vioară și orchestră, Missa solemnis, 32 Sonate pentru pian, Sonate pentru vioară și pian și 16 cvartete pentru coarde.
Astăzi trec în revistă capodopera lăsată umanității de modestul Beethoven.
Voi reveni cu un articol dedicat în exclusivitate lui, despre viața personală și cea profesională, în data de 16 decembrie, dată considerată a fi ziua în care maestrul a venit pe lume.
Imperialul: Piano Concerto no. 5
Așadar, revin la Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, al lui Ludwig van Beethoven, cunoscut sub numele de "Concertul Imperial".
Beethoven a compus acest concert la Viena, în perioada anilor 1809-1811 și i l-a dedicat Arhiducelui Rudolf von Habsburg-Lothringen, patronul și elevul lui Beethoven.
În data de 28 noiembrie 1811 avea să aibă loc premiera concertului la Gewendhaus în Leipzig, sub bagheta dirijorului Johann Philipp Christian Schulz, solist fiind Johann Christian Friedrich Schneider.
Extraordinarul pianist Johann Baptist Cramer a propus ca acest concert, care are o durată de aproximativ 40 de minute, să se numească "Imperialul ".
Beethoven ne-a lăsat și răspunsuri, dacă cumva nu l-am înțeles. A fost foarte clar în afirmațiile sale despre muzică și oameni, dar și despre motivul pentru care nici măcar una dintre cele mai crunte boli, hipoacuzia, nu l-a ținut departe de muzică:
"Muzica trebuie să fie scânteia ce aprinde focul în sufletul omenesc. Trebuie să exprim tot ce am în inimă, acesta este motivul pentru care compun". (Ludwig van Beethoven)
Foto: YouTube
Un articol de Rocsana Ion.
Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!