BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Ana Blandiana: despre privilegiul de a-i fi contemporani unei poete de excepție

Într-o epocă în care lumea abia mai reușește a citi, dărămite a mai scrie, există oameni pentru care pasiunea pentru scris transcende superficialitatea zilelor noastre și-și face loc pe hârtie și, mai apoi, pe rafturile librăriilor și ale bibliotecilor, pentru posteritate. Deși poate că nu ne gândim la el atât de des, avem privilegiul de a fi contemporani cu poeta Ana Blandiana, un munte de talent și blândețe, scriitoarea căreia, pe vremea comunismului, i s-a interzis de trei ori să publice, chiar și timp de patru ani, și care anul acesta a împlinit, pe data de 25 martie, vârsta de 80 de ani. Cu toate acestea, a declarat, într-un interviu recent, că nu simte că ar avea această vârstă și că proiectele pe care le are în derulare și cărțile pe care le scrie o țin atât de ocupată încât nu are timp să se gândească la numărul de primăveri care au trecut de când s-a născut. Deși e cunoscută la nivel internațional ca poetă, poeziile sale fiind traduse în mai multe limbi, Ana Blandiana scrie și proză, de care însă s-a apucat, așa cum ea însăși a declarat, mult mai târziu.

În anul 2022, după o pandemie globală, aflați într-un context geopolitic atât de zbuciumat, puțini sunt cei cărora le mai stă gândul la cultură. Dar, cred eu, cultura e singura care ne poate salva. De aceea, după o documentare minuțioasă despre poeta Ana Blandiana, am decis să descoperim împreună puțin din tainele unei vieți trăite frumos, dincolo de orice obstacole, și în armonie cu ceea ce sufletul i-a șoptit: să scrie.

Ana Blandiana, pe numele ei Otilia-Valeria Coman, devenită, în urma căsătoriei cu scriitorul Romulus Rusan, Otilia-Valeria Rusan, și-a ales acest pseudonim încă din anii de școală, pe vremea când deja începuse a scrie.

Blandiana este, de fapt, satul mamei poetei, situat în județul Alba, a cărui denumire îi plăcuse dintotdeauna, motiv pentru care l-a ales drept pseudonimul sub care urma a-și scrie întreaga operă. A adăugat și Ana, pentru că era rimă cu Blandiana.

Cum arată dragostea pentru Ana Blandiana?

Nu m-am îndrăgostit decât o dată. Nu cred că mulți oameni au norocul pe care l-am avut eu. M-am căsătorit la 18 ani și-am fost căsătoriți 56 de ani.

Așa cum a declarat într-un interviu acordat în cadrul unui eveniment organizat de către UNATC „I.L. Caragiale” București, denumit "Întâlnire cu poetul preferat - Ana Blandiana", a fost îndrăgostită o singură dată și consideră că norocul, în viață, este să întâlnești cealaltă jumătate.

Și totuși, înțelege că nu tuturor le e dat să-și găsească sufletul pereche așa cum dumneaei i s-a întâmplat să-și întâlnească jumătatea în persoana scriitorului Romulus Rusan, care a cerut-o în căsătorie la trei ore după ce s-au cunoscut, i-a devenit soț în anul 1960 și a murit în anul 2016.

În același interviu de pe scena UNATC, doamna Ana Blandiana a afirmat că “nu cred că dragostea se desfășoară fără cadru, fără viața din jur, ci cred că, deși, paradoxal, ar părea că e grozavă când nu mai vezi nimic în jur, cred că e grozavă când reușește să-și facă culcuș chiar în lumea din jur, nu în afara ei.

Activitățile vieții poetei

Filmele, teatrul, scrisul și cititul au fost, așa cum mărturisește însăși poeta, singurele activități care au făcut parte din viața de zi cu zi a ei și a soțului, cu precădere după cutremurul din 1977, când au realizat că ar fi putut muri fără a lăsa în urmă o moștenire culturală.

Am hotărât să ne facem serioși, scrisul să rămână singurul lucru important din viață.

Și-au dat demisia din redacțiile unde erau angajați și scrisul a devenit totul. Mai exact, în afară de a merge la teatru și la film, pentru că, în unele zile, vedeau și cinci filme, nu exista nimic altceva în viața cuplului decât scrisul.

Cumva, chiar și cu riscul de a muri de foame, s-au mutat la țară, au început să-și drămuiască fructele și legumele din grădină și și-au urmat, cu orice preț, pasiunea vieții lor: arta de a scrie.

Această idee, că totul e un miracol, este, de altfel, și ideea care stă la baza poeziei, cel puțin din punctul meu de vedere,”, a mai declarat poeta în cadrul interviului de pe scena UNATC.

M-a impresionat modul blând în care a afirmat că fericirea nu înseamnă neapărat a fi vesel tot timpul, ci înseamnă să ajungi în inima lucrurilor.

S-a apucat de a scrie poezii când, la școală, li s-a cerut să scrie minimum o pagină despre ce au făcut în vacanța de vară, moment în care a întrebat, dacă scrie în versuri, câte pagini ar trebui să scrie. Cum i s-a spus că, dacă este în stare, poate scrie și doar jumătate de pagină, poeta a ales, pe atunci, să scrie o poezie scurtă și a reușit astfel să iasă prima în recreație.

Prin urmare, a păstrat ideea “că e o mare afacere să scrii poezii.

Scrisul și cititul sunt două lucruri ce nu pot fi despărțite, după cum consideră poeta, și, deși nu își știe sau, cel puțin, nu își recită propriile poezii pe de rost, ci doar cu o hârtie/o carte în față, a iubit ideea de a învăța poeziile altora pe de rost și crede că generațiile actuale ar trebui să se bucure de acest exercițiu.

Ana Blandiana are sentimentul că primul vers al oricărei poezii pe care o scrie e întotdeauna cumva șoptit parcă de sus, de divinitate, și mai spune că “Eminescu a fost un zeu.

Nu în ultimul rând, a amintit adesea, cu numeroase ocazii, că faptul că e ardeleancă este ceea ce i-a conturat comportamentul de-a lungul întregii vieți.

Cel mai recent interviu cu poeta Ana Blandiana este cel realizat în urmă cu patru zile de Canal 33, denumit Ana Blandiana, o viață normală ca un miracol, în cadrul căruia a menționat că, după fiecare publicare a unei cărți, simte că rămâne un gol, nemaiștiind ce va urma.

Sursă foto: AnaBlandiana.Ro.

Ți-a plăcut acest articol? Urmărește Joelle Magazine pe FacebookInstagram și Twitter.

Un material de Anca Cernat (Tănase). Facebook: Anca Cernat. YouTube: ANCA CERNAT

Orice utilizare a conținutului acestui material presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2022.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Coco Chanel: inspirație pentru secole.