BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Văzut prin ochii mei: Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul, de Robin Sharma [recenzie de carte]

Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul, scrisă de Robin Sharma, este o carte care-ți poate modifica viziunea despre viață. Te poate inspira sau te poți regăsi printre rândurile acestei cărți. Aceasta este analiza făcută de mine, cam așa am simțit conținutul acestei cărți.

Întreaga carte este o fabulă derivată din mărturia unei realități. Julian Mantle fusese, în tinerețe, un avocat genial care, timp de șaptesprezece ani, și-a desfasurat activitatea în cadrul unei firmei de renume. Familia din care provenea era una de rang înalt, consumatori de produse de lux ai lumii cu influență.

Obișnuit să consume lucruri de lux și luat de val, și-a trăit întreaga viață ca pe o poveste care, mai târziu, s-a dovedit a nu fi ceea ce credea că și-a dorit cu adevărat.

Așa cum era de așteptat, Julian a ajuns să aibă un succes enorm. A dobândit tot ce și-ar putea dori vreodată cei mai mulţi dintre oameni, reputaţie profesională, un venit cu șapte cifre și o vilă impresionantă în cartierul preferat al celebrităţilor, un avion particular, o casă de vacanţă pe o insulă tropicală și bunul său cel mai de preţ, un Ferrari roșu strălucitor pe care îl parca în mijocul drumului ce ducea la reședinţa sa.”

Mai târziu, după mulți ani în care tinerețea sa se consumase datorită stilului de viață agitat, din care a avut mari beneficii materiale, Julian se trezește la vârsta de cincizeci și trei de ani singur, nemulțumit de viața sa, atât pe plan fizic, cât și pe plan spiritual.

Rezultatele vieții sale haotice nu au întarziat să apară, astfel că atacul de cord suferit în sala de judecată avea să-i schimbe cursul pentru totdeauna.

„Mă tem că am vești foarte proaste. Julian Mantle a suferit un grav atac de cord ieri în sala de judecată în timp ce pleda la cazul Air Atlantic. Se află la secţia de terapie intensivă, dar doctorii m-au informat că starea sa este acum stabilă și își va reveni. Totuși, Julian a luat o decizie pe care cred că trebuie să o cunoașteţi cu toţii. A hotărât să părăsească familia noastră și să renunţe la practica Dreptului. Nu se va mai întoarce la firmă.”

Tot ce se întâmplase cu Julian avea un scop foarte bine definit din care avea să-și învețe lecția de viață. Călătoria ce urma să o facă către o lume lipsită de opulență, parfum, culoare și rafinament avea să–l despartă de toate aceste lucruri care, ca prin minune, deveniseră nesemnificative, fără valoare.

“Acest episod s-a petrecut acum mai bine de trei ani. Ultimul lucru pe care l-am auzit a fost că Julian se îndrepta către India, într-un fel de expediţie. Îi spusese unuia dintre parteneri că voia să-și simplifice viaţa, că avea nevoie de unele răspunsuri și că spera să le găsească în acel ţinut mistic. Îsi vânduse vila, avionul și insula privată. Își vânduse chiar și Ferrari-ul.”

John, cel mai bun prieten al lui Julian, avea să-și continue viața alături de familia lui, însă, gândul îl mai purta din când în când la bunul lui prieten. Se gândea că, poate, se stabilise în India. Nimeni nu a primit vești de la el din momentul în care părăsise domeniul Dreptului. Se spune că, de multe ori, dacă credem cu adevărat, gândurile ni se pot adeveri. Asfel că Julian, cu lecțiile învățate, avea să se întoarcă la bunul lui prieten cu dorința de a-l salva, cu promisiunea făcută călugărilor din India că va împărtăși învățăturile pe care le-a primit.

“Ușa biroului se deschise încet. În cele din urmă, se deschise de tot dezvăluind un bărbat zâmbitor cam la treizeci și cinci de ani. Era înalt, suplu și musculos, radiind o abundenţă de vitalitate și energie. Mi-am amintit de acei copii perfecţi cu care mergeam la Facultatea de Drept, care proveneau din familii perfecte, cu case perfecte, mașini perfecte și piele perfectă. Dar era ceva mai mult la acest vizitator decât înfăţisarea sa tinerească. Pacea profundă îi conferea o prezenţă aproape divină și ochii, ochii albaștri pătrunzători a căror privire a trecut nestingherită prin mine ca o lamă întâlnind obrazul fraged al unui adolescent bărbierindu-se emoţionat pentru prima oară.”

Povestirea este una care te ține cu sufletul la gură. Toată acțiunea cărții se petrece în acea seară. Experiența povestită de Julian îl face pe John să pună întrebări, să devină interest de cum a descoperit prietenul sau drumul către sine. Modul cum sunt așezate cuvintele, experiența folosită pentru a exemplifica ce anume este cu adevărat important în viață se regăsec perfect așezate în această carte scrisă de ROBIN S. SHARMA. Evenimentele prezentate derivă, de fapt, din experiența personală a lui Sharma, care și-a abandonat cariera de avocat la vârsta de 25 de ani pentru a urma un alt drum profesional, total diferit.
 

Cu ce am rămas din această carte:

  • Am învățat că fiecare eveniment din viața noastră are un scop, fiecare etapă a vieții noastre care nu se termină conform planului este plină de învățături. Chiar dacă lucrurile nedorite se petrec la nivel personal sau profesional, tot ce ni se întamplă ne ajută să devenim mai puternici, ne ajută să creștem emoțional.
  • Am învățat că cea mai bună investiție este în tine, este cea mai valoroasă investiție. Pentru că te va ajuta să-ți îmbunătățești viața, a ta dar și viața celor dragi și viața celor din jurul tău.
  • Am învățat că nu există greșeli, ci doar lecții. Fiecare greșeală este o ocazie de a crește, de a avansa în drumul tău.
  • Am învățat că, pentru a simți durerea, trebuie mai întâi să o trăiești, să treci prin ea.
  • Am învățat că secretul fericirii este foarte simplu, este la îndemâna noastră, a tuturor. Secretul fericirii este să faci ce-ți place cu drag și pasiune și rezultatele apar negreșit.
  • Am învățat că puterea cuvântului este dincolo de noi, cuvintele ne influențează profund mintea.
  • Am învățat să fiu constructorul propriului meu viitor. Nimeni nu știe mai bine decât mine cum trebuie să arate viitorul meu.

Recomand această carte cu toată încrederea. Este cartea care te poate schimba sau care te poate ajuta să conștientizezi ceea ce deja știai. 

Este cartea care va porni motorul spre acțiune, indiferent care va fi ea.

Vă doresc lectură frumoasă și să fiți inspirați!

Foto: Robin Sharma (Pagina oficială de Facebook)

Un articol de Rocsana Ion

 

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Coco Chanel: inspirație pentru secole.