Monday: Back to Work – 3 momente în care lipsa de răbdare îți afectează cariera, și 3 în care o ajută
Dar când ne afectează lipsa de răbdare, și când este acceptabilă? Lipsa de răbdare poate fi un lucru bun, în contextul potrivit. Este o forță ce îi ține activi pe unii dintre antreprenorii cei mai de succes, și poate că nimic nu ar fi dus la bun sfârșit dacă nu am întreba mereu cât mai durează. Iată situațiile de la serviciu în care lipsa de răbdare te ajută sau, dimpotrivă, îți dăunează:
-
Dăunează dacă: Aștepți rezultate mari imediat
Cu cât ai așteptările mai ridicate, cu atât vei fi mai dezamăgit atunci când acestea nu vor fi atinse. Și atunci când ne gândim că progresăm prea lent în carieră și nu avem răbdare, nu apreciem micile reușite de pe drum.
A atinge obiectivele tale cele mai importante durează - și, cel mai frecvent, va trebui să încerci și să eșuezi de mai multe ori. În loc să bați din picior așteptând ca toate lucrurile bune să se întâmple chiar acum, ai răbdare și încredere că lucrurile se vor petrece la momentul potrivit, după ce vei fi depus suficient efort.
-
Ajută dacă: Știi că lucrurile ar trebui să se petreacă mai repede
Unele lucruri durează mai mult decât știi că ar trebui să dureze – poate ai mai făcut asta înainte, sau ai experiența unor locuri mai vechi de muncă, și știi că progresul durează mai mult.
Lasă-ți lipsa de răbdare să tragă la răspundere procedurile și sistemele de lucru învechite, prea lente, sau ineficiente – chiar dacă nu le poți schimba în mod direct, adesea poți face demersuri productive pentru a accelera procesul.
-
Dăunează dacă: Reacționezi prea repede
I-ai trimis cuiva un mail ieri, și încă nu au răspuns, așa că le mai trimiți unul. Și încă unul a doua zi. Apoi încerci să afli dacă au primit e-mailul tău.
În lucrul de zi cu zi, a nu avea răbdare în comunicarea cu ceilalți îi va face pe colegii tăi să te ignore, sau să evite să lucreze cu tine. Nimănui nu îi place un pisălog.
Oferă-le oamenilor suficient timp pentru a face ceva, și ai încredere că îl vor face (când vor fi depășit deadline-ul, atunci poți face un follow-up).
-
Ajută dacă: Ești proactiv
Dacă lipsa ta de răbdare înseamnă că ești nerăbdător să te implici și să ajuți, e în regulă. Oamenii care își transpun nerăbdarea în lucruri pozitive reușesc să se concentreze pe ceea ce pot face, și nu pe ce au nevoie de la ceilalți.
Când simți că nu mai ai răbdare cu ritmul de lucru al altcuiva, întreabă-te: ce sistem de lucru pot crea pentru a încuraja oamenii să lucreze mai repede? Ce pot face fără ei? Ce pot începe acum, ca să le fie lor ușor să termine mai târziu?
-
Dăunează dacă: Vrei să avansezi înainte să fii pregătit
Dacă ai 6 luni vechime la locul de muncă, probabil că nu vei fi promovat. Dacă ai 22 de ani, probabil că nu ești calificat pentru o poziție de conducere. Dacă ai 3 săptămâni de când ai fost promovat, probabil că nu vei putea purta acea negociere importantă.
Acestea sunt, din păcate, realitățile din carieră. Sigur că sunt și excepții de la regulă, dar în general, nu ar trebui să aștepți o promovare înainte să fii pregătit pentru ea, și înainte să o meriți.
-
Ajută dacă: Găsești moduri de a-ți depăși limitele
Un gen de nerăbdare poate fi o formă de ambiție. Poate că nu ești calificat pentru o promovare, dar ai ajuns să fii profesionist în poziția ta și ești gata pentru noi responsabilități, așa că discuți cu șeful tău pentru a lua asupra ta noi proiecte. Sau găsești niște sarcini adiacente, sau decizi să înveți de unul singur anumite lucruri.
Nerăbdarea poate fi unul extraordinar când se transformă în determinare. Te îndrumă să găsești noi moduri de abordare și dezvoltare a carierei tale, să te străduiești mai mult, și să îți atingi, într-un final, obiectivele.
Nerăbdarea primește, deseori, note proaste, iar uneori în mod justificat. Totuși, când decizi să o transformi în ceva productiv și motivant, poate avea efecte extrem de pozitive asupra carierei tale. Cheia este să știi când e bine să accelerezi ritmul, și când e indicat să mai aștepți.
Foto: pexels.com




Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!