Acasă, pentru că acolo este echilibrul personal pe care ți l-ai ales și pe care l-ai conceput după un tipar care să rezoneze cu tine și, la serviciu, pentru că acolo se desfășoară activitatea ta profesională pe care ai ales să o experimentezi și prin care să te dezvolți profesional.
Și, da, starea de bine de la locul de muncă trebuie să fie luată în calcul pentru că acolo petreci cel mai mult timp din viață. Practic, locul unde lucrezi devine, cumva, a doua ta casă.
Așa că astăzi, la Monday: Back to work, aduc acest subiect în discuție.
La începutul acestui an, o bună parte din activitatea noastră profesională s-a mutat, pentru mulți dintre noi, online. Astfel, munca de la serviciu a devenit parte din casa noastră. Fie că mergem să lucrăm la birou în această perioadă de pandemie de COVID-19, fie că lucrăm de acasă, trebuie să ne găsim acea bucurie de a ne face treaba astfel ca, la final, proiectele noastre sa fie încheiate cu succes. Faptul că serviciul s-a mutat acasă ne-a determinat să-l integrăm într-un colț dedicat și, în felul acesta, casa în care locuiam până acum a suferit transformări pentru a ne crea acel loc care să ne facă munca mai plăcută și care să ne ajute să fim eficienți.
Toate aceste lucruri fac ca bucuria de care beneficiem la locul de muncă să aducă echilibrul între viaţa personală şi viața profesională. Satisfacția profesională reprezintă modul în care jobul ne face să ne simțim și rezultatele pe care le obținem. Aceasta se referă la măsura în care ne sunt îndeplinite așteptările despre postul pe care îl ocupăm, activitatea pe care o realizăm, compania pentru care lucrăm, modul în care comunicăm, felul în care relaționăm interdepartamental, etc.
Putem spune că mulţumirea la locul de muncă este uneori mai importantă decât salariul.
Principalii factori care determină starea de bine la locul de muncă sunt:
1. Să alegi să stai în preajma colegilor care te inspiră, fie că faci asta doar online
Relațiile bazate pe respect și sprijin sunt cele care motivează și oferă un sentiment de confort. În egală măsură, este importantă relația cu șeful. Pentru fiecare angajat este benefic să știe că poate discuta deschis despre orice aspect al activității pe care o desfășoară.
Relațiile pozitive între colegi motivează și sudează mai bine o echipă. Este importantă comunicarea către angajați a viziunii și a obiectivelor pe care managementul companiei le are. În felul acesta, angajații devin mai motivați și mai implicați. Pentru a crea un mediu de lucru plăcut și o atmosferă relaxată, nu trebuie să existe tensiuni. Acestea trebuie să fie abordate încă din stadiile incipiente pentru a nu crea antipatii și neînțelegeri.
O altă metodă eficientă pentru a te asigura că atmosfera este una degajată este să organizezi periodic evenimente de socializare care să îi includă pe toți membrii echipei.
2. Mediul de lucru și designul contează
Condițiile de lucru se referă la accesul de care beneficiază angajatul la toate resursele materiale și informațiile necesare pentru buna desfășurare a activității, dar și la modul cum acesta își organizează cele mai nesemnificative lucruri precum: felul cum își ține lucrurile pe birou, elementele pe care le aduce la locul de muncă pentru a-și crea "happy place-ul" perfect, etc.
Este important biroul, scaunul, modul cum îți poziționezi calculatorul sau telefonul, astfel ca poziția corpului să fie confortabilă. Toate aceste elemente au impact și asupra sănătății angajaților. Este binevenită și organizarea flexibilă a birourilor. Fie că lucrezi permanent la birou sau ai muncă de teren, este important să beneficiezi de o zonă în care să te poți refugia pentru a-ți finaliza proiectele sau în care să poți să găsești strategii noi de implementare. Spațiile flexibile sunt un mijloc prin care angajatul poate să aibă o productivitate crescută.
De asemenea, spațiul din birouri reflectă personalitatea prin modul cum este decorat, astfel că un birou curat și ordonat îți poate împrospăta starea de inspirație. Plantele de interior dau o notă fresh, iar colțul verde poate să aducă prospețime și stare de bine. Este important ca echipamentele tehnice să fie cât mai moderne și să permită mobilitate. Nu trebuie să lipsească din spațiul office nici echipamentul Wi-Fi. Este important să te asiguri că tehnologia utilizată la birou poate fi accesată și de acasă, de către fiecare angajat, fie că se întamplă ocazional sau în mod regulat
3. Temperatura ambientală din birou poate să influențeze mediul de lucru
În acest caz, trebuie să discuți cu colegii și să afli informații cu privire la preferințele lor legat de acest subiect, în funcție de anotimp.
4. Lumina este esențială
Lumina este un element important în confortul pe care ți-l poate oferi un loc de muncă, însă acest lucru este puțin mai dificil pentru că procesul începe din momentul alegerii si aranjării spațiilor dedicate mediului de lucru.
5. Performanța te motivează întotdeauna
Este important să știm încotro se îndreaptă compania și să cunoaștem semnificația pe care o are activitatea noastră în cadrul ei.
În acest fel, ne putem da seama de cum ne potrivim noi în planurile de viitor ale companiei.
Atunci când ne propunem obiective, avem în minte două aspecte: așteptările de a reuși și valoarea pe care o acordăm îndeplinirii sarcinilor.
Performanţele individuale şi randamentul colectiv conduc, în ultimă instanţă, la profit şi la deschiderea de noi oportunităţi de dezvoltare, atât la nivel individual, cât şi la nivel colectiv. Un randament bun (individual sau colectiv) și o activitate performantă depind atât de personalitatea angajaţilor (aptitudini, trăsături de personalitate, atitudini), cât şi de personalitatea companiei în care lucrăm. Este evident că primă condiţie pentru a avea un bun randament organizaţional este aceea de a avea angajaţi de calitate.
Concluzia este că poți fi fericit la locul de muncă dacă ești atent la toate aspectele amintite mai sus.
Pe lângă toate cele enumerate deja, sa nu uităm că:
-
Ziua de lucru trebuie să înceapă cu bună dispoziție. Starea de spirit cu care începem ziua își lasă amprenta pe tot parcursul ei. Nu există însă o rețetă care să funcționeze la fel pentru toți, de aceea este important să descoperim ce este prioritar pentru noi. Începe-ți dimineața de lucru prin interacțiunea cu cei prezenți la birou, pregătindu-ți cafeaua sau ceaiul și făcând ordine în spațiul de lucru. În felul acesta, ziua începe mai plăcut și productivitatea nu întârzie să apară. De asemenea, este important să avem pauze care să ne scoată puțin din ceea ce facem pentru ca, mai apoi, reîntorși la proiect, să venim cu idei noi.
-
Nu trebuie să uităm că rezultatele excelente se obțin alături de oamenii pentru care pasiunea pentru muncă este de la sine înțeleasă. Asigură-te că faci tot posibilul să creezi o atmosferă relaxată, un mediu în care toată lumea poate vorbi deschis cu ceilalți, indiferent de poziția pe care o ocupă în companie. Toate aceste lucruri combinate îi ajută pe angajați să vină cu drag la serviciu și să aprecieze compania la adevărata ei valoare, făcând în felul acesta din angajați niște adevărați ambasadori de brand ai companiei.
Pe tine ce te face fericit la locul de muncă? Care sunt modalitățile prin care faci ca jobul tău să te binedispună?
Sunt încântată de acest citat, așa că îl împărtășesc cu voi:
„Singura modalitate prin care poți face lucruri extraordinare este să iubești ceea ce faci.” (Steve Jobs)
Săptămână frumoasă și spor(T) la lucru!
Foto: Shutterstock.com
Un articol de Rocsana Ion.
Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.