BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Monday: Back to work - 5 recomandări care te vor ajuta în carieră

O carieră împlinită presupune să faci ceea ce îți place, iar satisfacțiile să fie pe măsura așteptărilor, dar, mai ales, a eforturilor tale.

Dincolo de un job bun sau o afacere de succes, oamenii au nevoie să simtă faptul că aduc o contribuție semnificativă și plină de sens societății în care trăiesc. Astfel, fiecare dintre noi își creează propriul drum profesional, care să îl echilibreze. De multe ori, căutăm exemple în jur și avem tendința de a ne lăsa influențați când, de fapt, ar trebui să înțelegem faptul că drumul nostru e unic și nicio altă cale urmată de oamenii cunoscuți din jur nu poate fi și nici nu ar trebui să fie copiată în vreun fel.

Tu ai alte nevoi, dorințe, abilități și modalități de a te simți util societății decât mine. Și e foarte bine că-i așa.

În definitiv, important este să ajungem să ne cunoaștem și să ne înțelegem propria persoană atât de bine încât nimeni și nimic altceva din jur să nu reușească să ne influențeze în vreun fel deciziile pe care le luăm. Îmi place să îl numesc proces de evoluție, care mie mi se pare firesc în viață

Personal, nu văd sensul pentru care nu ne-am preocupa zi de zi să evoluăm.

Oricât de bine ți-ar fi, mereu e loc de mai bine. Mi se pare redundant să considerăm vreodată că nu mai avem nimic de învățat sau că am ajuns într-un punct în care dezvoltarea noastră poate să nu ne mai preocupe.

Ei bine, și-atunci ce am putea face concret pentru a nu ne lăsa fascinați de un miraj al succesului de moment și pentru a nu uita că întreaga noastră viață este un proces continuu de dezvoltare și evoluție?

1. Orice persoană pe care o întâlnești este o potențială ușă care ți se deschide către o nouă oportunitate, personală sau profesională

Am trăit întotdeauna viața cu inima deschisă și am privit fiecare persoană pe care am întâlnit-o ca pe o nouă oportunitate de a evolua, pe plan personal și profesional.

În timp ce, din păcate, unora încă li se pare inutil să facă networking, eu am fost mereu cea care participa, cu fiecare ocazie, la conferințe, sesiuni de networking și programe de dezvoltare personală la care anumite persoane din jurul meu nu înțelegeau de ce particip și despre care nu pricepeau la ce mă ajută.

Ani mai târziu, aceiași oameni pe care i-am cunoscut în diverse contexte mi-au devenit prieteni, colaboratori, parteneri de afaceri sau persoane de legătură cu ceea ce urma să fie o perioadă fascinantă a vieții mele. 

Nu știu dacă cei care-mi spuneau de ce îmi "pierd serile" la diverse conferințe au înțeles vreodată însemnătatea acestui aspect, dar recunosc că, pentru mine, fiecare om pe care l-am întânit a adus cu sine noi oportunități. Dar, orice oportunitate, asemenea unui tren care oprește temporar într-o gară, nu trebuie ratată pentru că unele nu sosesc de două ori într-o viață.

2. Fă întotdeauna ceea ce promiți sau nu mai promite deloc

Dacă ai promis ceva și ai oferit un deadline în acel sens, ține-te de promisiune. În cazul în care ai chiar și cea mai mică îndoială privind posibilitatea de a face asta, consider că e ideal să nu-ți dai cuvântul în acest sens.

A fi om de cuvânt valorează mai mult decât orice altceva și mă îndoiesc că ai vrea să fii perceput altfel în procesul tău de evoluție personală și profesională.

3. Găsește bucurie în activitatea ta profesională sau reorientează-te către ceea ce îți aduce acea împlinire atât de necesară

De fiecare dacă când am afirmat acest lucru, am experimentat răspunsuri dintre cele mai variate. De la "eu mă pricep la asta, dar jobul actual, deși din alt domeniu, îmi plătește facturile și-mi pune mâncare pe masă" până la trista expresie "nu e așa simplu cum cred unii".

De acord, ai nevoie de un job din care să te întreții. La fel, sunt de acord cu faptul că nu e simplu să-ți urmezi un vis. De fapt, acesta este unul dintre motivele principale pentru care mulți renunță aproape din fașă la visurile lor - pentru că e dificil. Dar, dacă n-ar fi fost atât de dificil, ar fi făcut-o oricine, nu-i așa? Iar lumea ar fi fost plină de oameni fericiți și împliniți. Dar nu este așa. Iar unii sunt atât de determinați în a reuși încât, după job, lucrează la visul lor. Sună nebunește? Nimeni nu a scris istorie căutând continuu relaxarea imediat cum ajunge acasă și uitându-se totuși cu nesaț peste gard cum ceilalți care dorm 2-3-4 ore pe noapte au reușit.

4. Analizează-ți periodic obiectivele și reușitele și urmărește-ți efectiv progresul

Nu degeaba auzi mereu în jur că e important să planifici totul minuțios și să te organizezi. Trebuie să-ți cunoști obiectivele, să urmărești foarte clar gradul lor de îndeplinire și să ai o evidență exactă privind progresul în drumul parcurs.

Acesta este, poate, cel mai dificil moment pentru foarte multă lume, însă vestea bună e aceea că societatea actuală ne oferă resurse nebănuite, majoritatea online, deci adaptate la vremurile pe care le trăim, pentru a ne documenta minuțios privind modul cum putem face aceste lucruri în domeniul pe care ni l-am ales.

5. Lasă loc de "Bună ziua!"

Omenia este esențială. Știu că orașul în care locuiești pare a fi uneori foarte mare, însă te asigur că lumea este mai mică decât îți imaginezi și, dacă nu lași loc de "Bună ziua!" oriunde mergi, e posibil ca viața să te învețe această lecție prețioasă într-un mod mult mai dur decât dacă ai fi asimilat-o singur, adoptând o atitudine pe măsură în tot ceea ce faci zi de zi. 

Foto: Shutterstock.com

Urmărește Joelle Magazine pe FacebookInstagram și Twitter.

Un articol de Anca Cernat (Tănase). Facebook: Anca Cernat. YouTube: ANCA CERNAT

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to work - 5 lucruri simple pe care…
Monday: Back to work - 10 moduri simple de a-ți…