BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Monday: Back to work - 5 sfaturi pentru cel mai bun interviu de angajare

Pandemia COVID-19 a afectat întreaga planetă, punându-ne în situații noi din care trebuie să învățăm să ieșim învingători. Este o perioadă grea, care ne-a afectat pe toți, pe unii mai mult decât pe ceilalți și amintesc aici domeniile de activitate HoReCa, turism, aviație, organizare de evenimente, aceste segmente fiind aproape scoase de pe piața muncii, cel puțin în privința locurilor de muncă disponibile în ultimele câteva luni. Nu putem lucra cu toții de acasă. Unii trebuie să aibă grijă de persoane care sunt dependente de ei, alții lucrează în domeniul sanitar public, o parte în producție alimentară, iar alții în domeniul agriculturii. Deși situația reală nu este cea mai bună, trebuie să găsim calea pentru a ne păstra optimismul și a ne descurca întotdeauna, inclusiv la un nou interviu de angajare.

Domeniul de recrutare pentru ocuparea forțelor de muncă se află și el în plin proces de schimbare și adaptare. Astfel, angajatorii preferă să organizeze interviuri online în defavoarea celor offline, pentru a evita contactul fizic direct cu cât mai multe persoane. Însă, indiferent dacă interviul are loc online sau offline, trebuie să ai aceeași grijă la ceea ce spui, la cum te prezinți și, mai ales, la cum te comporți.

Dacă cumva faci parte din segmentele de activitate grav lovite de pandemie și vrei să te reprofilezi, dar nu îți dai seama la ce ești bun, este bine să-ți notezi pe o hârtie ce vrei să faci și la ce te pricepi cel mai bine, pentru că astfel îți va fi mai ușor să identifici domeniul către care trebuie să te îndrepți.

Perioada aceasta va trece, iar experiența angajaților în această situație de criză va avea un impact asupra modului în care se va desfășura procesul de recrutare pe viitor.

Teoretic, ar trebui ca interviurile la distanță să nu ne limiteze prea mult. Întrebările sunt aceleași, cu diferența că lipsește interacțiunea directă, fiind astfel redusă percepția pe care angajatorul ar putea să o aibă despre cel intervievat.

Indiferent dacă interviul este clasic, față în față sau este vorba despre un video-interviu, ar fi bine să ții cont de următoarele aspecte:

1. Modul în care arăți și te îmbraci este important

Dacă te prezinți la interviu aranjat și bine îmbrăcat, încearcă să-ți păstrezi același stil pe tot parcursul jobului.

Prima impresie este importantă, însă nu e singura care contează. Gândește-te că mergi la un interviu (fie că este offline ori online) și vrei să impresionezi, aranjându-te așa cum nu o faci de obicei: îți așezi părul într-un mod diferit, îmbraci haine pe care nu le porți în ținuta zilnică și, în prima ta zi de lucru sau la următoarea întâlnire online, nu o mai faci. Oamenii nu vor înțelege dacă stau de vorbă cu aceeași persoană și este posibil să-și schimbe părerea despre tine.

"Oportunitatea este ratată de majoritatea oamenilor, deoarece este îmbrăcată în salopetă și arată ca o muncă." (Thomas Edison)

2. Tonalitatea vocii contează

Un interviu a făcut întotdeauna ca inima să bată mai tare și emoțiile să te scoată puțin din zona de confort și să te ducă în situația în care să simți că te pierzi. Tonalitatea este foarte importantă atunci când ai un interviu. Având în vedere situația actuală, singurul element constant pe parcursul conversației într-un interviu online este tonalitatea, iar acest lucru devine puțin mai accentuat deoarece interacțiunea indirectă poate să nu fie în avantajul tău.

Tot ce trebuie să faci este să te adaptezi la situația actuală, să faci exerciții cu tine în oglindă sau chiar să te filmezi și să înveți să corectezi acolo unde observi greșeli.

3. Ai grijă ce povestești despre foștii colegi și despre foștii șefi

Angajatorul acordă o atenție deosebită modului în care persoana intervievată își exprimă părerile despre colectivul în care a lucrat, dar și despre experiența profesională pe care acesta a acumulat-o la fostul loc de muncă.

Indiferent de lucrurile plăcute sau mai puțin plăcute pe care le-ai trăit, de colegii mai mult sau mai puțin răutăcioși care poate au existat, încearcă să păstrezi în prim-plan aspectele care te-au ajutat să te dezvolți profesional. În felul acesta, atunci când ești pus în situația de a povesti despre experiența ta, nu vei aduce în discuție aceste eventuale nemulțumiri care nu au nicio relevanță și care, de multe ori, pot reprezenta o simplă percepție subiectivă care trebuie trecută cu vederea.

4. Informează-te despre compania pentru care vrei să lucrezi

Indiferent de domeniul în care activează compania la care aplici pentru ocuparea unui loc de muncă, este absolut necesar să te informezi cât mai mult despre ceea ce face.

Cu cât vei avea mai multe informații, cu atât vei putea pune întrebări care să se potrivească profilului jobului pe care ți-l dorești. Acest lucru va reprezenta un plus pentru intervievat și nu va rămâne neobservat nici de către specialiștii HR, nici de către viitorii coordonatori. 

5. Simulează un interviu cu cel mai bun prieten

Pentru a avea un interviu de succes și, mai ales, pentru liniștea ta, poți să faci o simulare, rugându-ți cel mai bun prieten să te ajute.

Gândește întrebările pe care crezi că ai putea să le primești de la angajator, iar, în felul acesta, vei avea un feedback curat și cinstit, precum și timp în care să te pregătești astfel încât interviul tău să fie așa cum îți dorești. De asemenea, poți să te înregistrezi, moment în care vei observa care sunt gesturile pe care le faci fără să-ți dai seama și eventualele ticuri verbale la care trebuie să fii atent pentru a le corecta.

Nu trebuie să privim ca pe o piedică faptul că interlocutorii nu se află în aceeași încăpere, așa cum se întâmpla în trecut, pentru că acest lucru nu înseamnă că nu te pot evalua la fel de bine chiar dacă ești la celălalt capăt al laptopului.

Nu uita să fii profesionist, să te pregătești, să exersezi și, mai ales, să iei ce este mai bun din fiecare experiență.

În cazul în care nu reușești să obții locul de muncă pentru care aplici, nu te panica, nu fi dezamăgit și asigură-te că data viitoare vei fi mai bun și te vei ridica la nivelul așteptărilor tale, dar și ale specialiștilor de resurse umane și ale celor din conducerea companiei la care dorești să te angajezi.

"O cheie importantă pentru succes este încrederea în sine. O cheie importantă pentru încrederea în sine este pregătirea." (Arthur Ashe)

"Alege-ți un loc de muncă pe care îl iubești și nu va trebui să lucrezi nicio zi din viața ta." (Confucius)

Vă doresc săptămână frumoasă și inspirată!

Ți-a plăcut acest articol? Urmărește Joelle Magazine pe FacebookInstagram și Twitter.

Foto: Shutterstock.com

Un articol de Rocsana Ion.

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Monday: Back to work - 5 lucruri simple pe care…
Monday: Back to work - 10 moduri simple de a-ți…