Monday: Back to Work – Cum îți repari imaginea după o evaluare slabă a performanțelor la serviciu
Nu este totul pierdut! Se poate întâmpla să ai o perioadă mai proastă, însă poți transforma această evaluare negativă într-una pozitivă, și să te îndrepți mai ușor către succes. Cu puțin efort, și tu poți reuși să îți speli imaginea și să îți continui munca profesionistă în companie:
1. Permite-ți să te simți descurajat
Poate vei simți tentația de a-ți asculta orgoliul și să aduci diverse scuze șefului, găsind zeci de motive pentru care nu ți-ai putut face treaba. Rezistă acestei tentații – cercetările arată că, oferindu-ți șansa de a simți emoțiile negative asociate cu eșecul, vei fi mai motivat să ai o performanță bună data viitoare.
A simți durere acum poate funcționa precum un motor puternic pentru a te opri din a face alte greșeli în viitor. Deci poți să (te) plângi liniștit – acasă, bineînțeles.
2.Caută o perspectivă clară
Odată ce ți-ai oferit șansa de a simți ceea ce îți vine să simți, acum e momentul să faci un pas în spate și să te concentrezi pe a face ceva în sensul acesta. Nimănui nu-i place un feedback negative. Însă, dacă îl analizezi obiectiv, ai putea obține lucruri bune din el.
Dacă ai dificultăți în a trece peste emoțiile negative, acordă-ți timp pentru a procesa feedback-ul în mod corespunzător, fără resentimente. În timp ce faci asta, poți scrie ceea ce simți și gândești, și feedback-ul real. Gândește-te la câteva întrebări pe care ai vrea să le adresezi la următoarea ședință, și pune-le în aplicare la următoarea întrevedere cu șeful tău.
3. Stabilește obiective clare
Odată ce ai găsit elementele la care trebuie să lucrezi, stabilește-ți obiective clare. Fă în așa fel încât să fie provocatoare, dar să le și poți atinge până la următoarea evaluare; articulează ceea ce ar însemna succesul pentru fiecare dintre ele. Ar fi bine să te consulți cu șeful tău, pentru a avea siguranța că ești pe drumul cel bun, și că ai asimilat feedback-ul în mod corect.
4. Creează-ți un plan de dezvoltare
Obiectivele sunt bune, dar ai mai multe șanse să le duci la bun sfârșit dacă ai o strategie. Deci, pentru fiecare obiectiv în parte, fă-ți un plan de acțiune pe etape, pentru a-ți ghida eforturile.
Pentru a te ajuta cât mai mult, adaugă orice resurse ai nevoie – există cărți pe care le-ai putea citi? Fă o listă. Colegii sau șeful te pot ajuta? Dacă da, află ce ai nevoie de la ei și cere. Ai nevoie să urmezi un curs? Fă puțină cercetare.
Odată ce ai adunat toate aceste elemente, prezintă-le șefului tău și cere-i feedback. Asta va arăta că ți-ai luat evaluarea în serios - și poate chiar are bugetul sau resursele necesare pentru a te ajuta să mergi mai departe.
În final, urmărește-ți reușitele, pentru a ajunge la următoarea evaluare cu dovezi tangibile ale progresului tău.
5. Cere feedback în permanență
Pentru a urmări cu atenție progresul tău din următoarele luni, discută cu șeful și cere-i un orar de întâlniri regulate, pentru a primi feedback din partea sa. Nu numai că vei primi informație necesară în drumul tău, dar îi va arăta șefului tău o dorință reală de a progresa.
Poți cere feedback și unor colegi de încredere. Pe lângă o perspectivă obiectivă asupra evoluției tale, colegii îți pot fi și parteneri de încredere, care te vor ajuta să rămâi pe drumul cel bun.
6. Reconstruiește-ți celelalte relații
Colegii tăi pot avea o influență importantă în a-ți repara reputația în fața șefului.
Deci, trebuie să ai o intenție reală de a-ți îmbunătăți relația cu oamenii cu care lucrezi. De exemplu, dacă evaluarea ta te-a descris drept o persoană pe care nu te poți baza, creează sisteme care să te ajute să fii eficient și să ții pasul cu deadline-urile colegilor. Dacă nu ai avut note bune la munca în echipă, caută modalități de a lucra în grup la diverse proiecte.
Poate chiar ar fi o idee bună să-i anunți pe oamenii din jur la ceea ce lucrezi. A fi sincer cu privire la slăbiciunile tale crește încrederea celor din jur, iar colegii vor fi mai atenți la progresele tale (și le vor menționa managerului).
7. Rămâi perseverent
Din păcate, tristul adevăr este că, în momentul în care îți schimbi comportamentul, durează o vreme până să fie observat de cei din jur.
Avem tendința de a observa lucrurile care ne confirmă opiniile, decât cele contrare credințelor noastre. Cu alte cuvinte, dacă ești văzut drept colericul biroului, chiar dacă ai fost calm toată luna, oamenii tot vor observa acel mic moment când ai izbucnit la ședință.
Dacă încerci să îi schimbi opinia șefului cu privire la tine, trebuie să ai grijă cu comportamentele pe car le afișezi, și să realizezi că va dura puțin până ca oamenii să realizeze că te-ai schimbat. Păstrează-ți perseverența, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
În concluzie, chiar dacă ai avut o evaluare slabă, nu te descuraja – îți poți reabilita imaginea cu răbdare, iar la următoarea evaluare ai putea fi chiar cel mai bun!
Foto: pexels.com








Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!