BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Rochia: definiția feminității și a stilului personal, din Antichitate și până astăzi

Aparent un simplu articol de îmbrăcăminte, purtat, în general, de către femei, rochia este un simbol al feminității și al senzualității, reflectând totodată stilul personal.

În definiția ei brută, rochia reprezintă un obiect de îmbrăcăminte dintr-o singură bucată, care are o piesă superioară ce acoperă trunchiul și atârnă peste picioare. Poate avea orice lungime, poate fi o ținută elegantă, casual sau una formală, poate avea mâneci ori poate fi susținută de bretele, lăsând umerii descoperiți. De asemenea, există o varietate inimaginabilă de culori pentru acest articol de îmbrăcăminte care atrage privirile tuturor, dacă este aleasă în concordanță cu momentul și evenimentul unde e purtată.

Rochia Tarkhan, cea mai veche din lume

Cea mai veche rochie din lume a fost găsită într-un mormânt egiptean și se pare că datează de mai bine de 5000 de ani. Chiar și așa, complexitatea pliurilor și a cusăturilor acesteia reflectă o preocupare timpurie a omenirii pentru atenția la detalii privind hainele care ne sunt indispensabile zi de zi.

Numită și "rochia Tarkhan", aceasta se află astăzi la Muzeul Petrie de Arheologie Egipteană situat în University College London din Marea Britanie, are decolteu în V și pliuri înguste și, cu toate că, la prima vedere, pare doar o haină zdrențuită, în urma unei analize mai atente se poate constata că Egiptul Antic era o societate complexă, dornică de a se dezvolta inclusiv în materie de vestimentație.

Privind înapoi în timp, istoria ne confirmă faptul că rochiile puteau include, în trecut, corsete, fuste, jupoane, șosete și chiar pantaloni, unele dintre acestea fiind păstrate în continuare de casele de modă și adaptate la specificul unora dintre colecțiile pe care le arată lumii an de an, prin intermediul cărora se întorc adesea în timp, inspirându-se din vremuri străvechi pentru că, nu-i așa, se spune că moda revine întotdeauna.

Antichitate: rochii pentru toată lumea, indiferent de sex

Cu toate că, în Antichitate, rochia era o haină purtată de toată lumea, atât femei, cât și bărbați, cu excepția celor care se urcau pe cal, în societatea actuală, rochia este considerată un articol de îmbrăcăminte specific feminin, rămânând perfect acceptabil ca, în unele culturi precum India, Japonia, Scoția sau Asia de Sud-Est, bărbații să poarte în continuare fuste sau rochii chiar și astăzi.

Lux și opulență contemporană

Aparent o simplă haină necesară pentru a-ți acoperi trupul, rochia a ajuns să reflecte statutul social al celor care o poartă.

„Nightingale of Kuala Lumpur”, cea mai scumpă rochie din toate timpurile: 30 mil. USD

„Nightingale of Kuala Lumpur”, creată de designerul Malaysian Abdul Faisaly, este cotată, la momentul actual, ca fiind cea mai scumpă rochie din toate timpurile, valorând nici mai mult, nici mai puțin de 30 de milioane de dolari.
Confecționată din șifon de culoare roșie, această rochie este acoperită cu 751 de diamante și cristale Swarovski ce cântăresc peste 1.100 de carate și include un diamant lacrimă de 70 de carate.
 
Așadar, moda contemporană ne îndreaptă atenția către rochii de toate stilurile, materialele și formele și, indiferent de preferințe, există o rochie pentru orice siluetă și pentru fiecare sezon, vremurile în care anotimpul rece nu era asociat cu acest obiect de îmbrăcăminte fiind, din perspectiva mea, demult apuse.

Foto: Shutterstock.com

Un articol de Anca Cernat (Tănase). YouTube: ANCA CERNAT

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!