BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Saturday: Girl Talk - Influența și efectele benefice ale somnului asupra organismului

Pentru sănătatea organismului, este foarte important să avem un somn odihnitor de cel puțin 7-9 ore pe noapte.

Din păcate, oamenii dorm, în prezent, mult mai puțin, iar calitatea somnului este mult mai scăzută.

Iată câteva moduri în care somnul influențează sănătatea și productivitatea organismului:
  • Insuficiența somnului favorizează creșterea în greutate

Conform unor studii de specialitate, insuficiența somnului duce, de cele mai multe ori, la creșterea riscului de obezitate atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților.
Acest lucru se întâmplă deoarece somnul este cel care reglează hormonii responsabili cu apetitul, astfel că mai puține ore decât ar fi necesar să dormi pe noapte dezechilibrează activitatea organismului. 
Așadar, dacă vrei să fii și să te menții în formă, trebuie să începi printr-un somn bun și de calitate.
  • Somnul de calitate crește productivitatea

Fiind foarte important pentru sănătatea și funcționarea optimă a creierului, un somn de calitate susține funcții importante ale acestuia precum memoria, productivitatea, performanța și concentrarea. 
Se pare că somnul insuficient și dezechilibrat are asupra organismului un impact la fel de puternic precum cel pe care îl are alcoolul asupra funcțiilor creierului.

Încearcă așadar să îți oferi mereu un somn odihnitor și de calitate pe parcursul nopții, pentru că te poate ajuta enorm, stimulându-ți totodată memoria.

  • Somnul insuficient favorizează și accentuează depresia 

Depresia este strâns legată de tulburările de somn și de slaba calitate a acestuia. Studiile arată că peste 90% dintre persoanele care suferă de depresie au un somn de o calitate precară sau au insomnii accentuate.
  • Un somn de calitate stimulează imunitatea organismului

Atâta timp cât ne odihnim mai bine și avem un somn liniștit și echilibrat, sistemul imunitar al organismului va fi mult mai ferit de orice boli, viruși sau microbi ori va putea, cel puțin, să lupte mult mai bine cu aceștia. 

O calitate scăzută a somnului favorizează astfel un sistemul imunitar mai scăzut, crescând riscul de expunere a organismului la boală, precum și o recuperare mult mai dificilă.

Trebuie să reținem că somnul este și va fi unul dintre stâlpii de bază ai sănătății organismului. 

Foto: Shutterstock.com

Un articol de Elena Tănase.

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Saturday: Girl talk - 10 idei de cadouri magice…
Saturday: Girl talk - Emoțiile: trecutul la prezent,…