Social Wednesday: 5 moduri creative și eficiente prin care poți evita sentimentul de singurătate în perioada pandemiei
Fie că recunoaștem sau nu, această pandemie și-a pus amprenta asupra noastră și, pe alocuri, ne-a bulversat, astfel că zi de zi ne gândim la noi modalități de a ne ajuta pe noi înșine, pentru ca apoi să îi putem ajuta pe ceilalți.
Eu, personal, am profitat pentru a fi consecventă în activități utile și care îmi făceau plăcere, dar și pentru a aprofunda un domeniu complementar care m-a atras întotdeauna, însă pe care, până recent, nu l-am aprofundat așa cum se cuvine, pentru a-l face parte din viața mea profesională.
Așadar, din experiența proprie vă pot dezvălui faptul că, în momentul în care te axezi exclusiv pe ceea ce îți place să faci, rezultatele care nu întârzie să apară te vor mobiliza pentru a urca, treaptă cu treaptă, o nouă scară în drumul către visul tău. Pentru că, nu-i așa, cu toții avem un vis măreț, uneori latent, care așteaptă să îi acordăm atenția cuvenită.
În plus, procedând astfel, vei evita senzația de singurătate care apare, în mod inevitabil, din pricina izolării sociale care ne dă în continuare bătăi de cap, nefiind obișnuiți să stăm departe de familie, de prieteni și de toți cei dragi nouă.
Omul, fiind o ființă socială prin excelență, trebuie să își mențină un anumit nivel de interacțiune cu ceilalți, motiv pentru care, în ultima vreme, am încins cu toții rețelele sociale și telefoanele.
Ce putem face în mod concret pentru a nu ne simți singuri? Pentru că nu suntem singuri și ne aflăm aici pentru a ne ajuta reciproc, întrucât doar astfel vom reuși să depășim cu bine barierele pe care acest context ni le-a adus, în mod inevitabil, în viață.
1. Rămâi conectat
Și nu mă refer aici doar la cei din jur, ci și la tine însuți, la dorințele, visurile și aspectele care te macină zi de zi, precum și la noi vești și povești benefice, care să te inspire.
În momentul în care deschizi internetul dimineața, totul devine, la fel ca-n viață, o chestiune de alegere.
Poți alege să te încarci negativ cu tot felul de informații care nu te ajută cu nimic, ba mai mult, te adâncesc într-o stare profundă de anxietate și dezorientare sau poți alege să optezi pentru lucruri benefice ție, care să te inspire să fii mai productiv în activitatea ta zilnică, dar și să îți cizelezi talente și să îți cultivi pasiuni de care uitaseși sau de care nu aveai timp înainte de pandemie.
Dacă vei opta pentru a doua variantă și îți vei alege câteva portaluri online, câțiva oameni și câteva cărți care să îți fie aliați în procesul de evoluție, vei vedea, după ceva timp, cum starea de spirit ți se va schimba și nici nu te vei mai simți singur, pentru că vei rămâne conectat doar la ceea ce contează pentru tine și la oameni cu aceleași țeluri de a reuși acest lucru, ca și tine.
2. Găsește-ți ritualul optim de relaxare
Suntem diferiți, iar asta știam dintotdeauna. Doar că, forțați fiind să petrecem mai mult timp cu propria persoană sau, oricum, mai departe de ceilalți decât eram obișnuiți, chiar dacă, să zicem, încă mergem la birou, ne vedem puși în situația de a ne găsi propriul ritual optim de relaxare, esențial pentru o viață frumoasă și liniștită.
Pe unii ne ajută o baie fierbinte, cu lumânări parfumate și un film bun la final de zi, pe alții îi ajută ceaiurile sau masajul, la fel cum, pe ceilalți îi pot ajuta câteva momente de meditație și un somn relaxant.
Dar toate astea presupun totuși o mobilizare din partea ta. Chiar și somnului, deși pare bizar, trebuie să îi acordăm o atenție deosebită astfel încât să ne odihnim cu adevărat (nu doar să dormim, pur și simplu) și să ne trezim relaxați și plini de entuziasm.
De exemplu, dacă ultimul lucru pe care îl faci înainte de a adormi este să dai un ultim mesaj pe Facebook sau WhatsApp, s-ar putea să te trezești cu surpriza că nu ți se închid ochii, oricât ți-ai dori. În schimb, dacă vei alege o carte pe care îți doreai demult să o citești și vei bea niște ceai în acest proces de relaxare a creierului, vei fi plăcut surprins să observi cum Moș Ene va veni pe la gene mult mai repede decât te așteptai, astfel că vei dormi suficient, te vei odihni și vei fi mult mai pregătit a doua zi pentru a bifa toate planurile din agendă și a te menține ocupat întreaga zi, astfel că nu vei mai avea nici șansa de a te lăsa acaparat de sentimentul de singurătate.
3. Creează ceva
Pentru viitorul tău, pentru tine sau, pur și simplu, de exemplu, pentru sărbătorile care ne bat la ușă.
Origami, croșetat, gătit, scris, pictat, un aranjament de Crăciun, un jurnal în care să scrii zilnic motivele pentru care ești totuși recunoscător vieții... ai o multitudine de opțiuni care îți vor stimula imaginația și îți vor deschide o fereastră către noi orizonturi. Și, cine știe, poate că din asta va rezulta un nou proiect sau un business la care înainte nu te-ai fi gândit, dar care vei constata că îți aduce o stare de bine și un sentiment de împlinire pe care, persistând în senzația de singurătate, nu îl mai aveai, însă de care știai că ai nevoie la fel ca de aer.
4. Rămâi activ și implicat
La job, în ședințe, acasă, făcând sport și având grijă de tine, în ceea ce privește hobby-urile tale, pe toate planurile e valabil să rămâi activ și implicat.
De ce? Pentru că astfel te faci auzit, atât de către tine, cât și de către ceilalți și reușești să faci lucruri pentru propria-ți persoană și pentru cei din jurul tău.
Vizionează discursurile Ted Talks, înscrie-te la un curs nou unde ai șansa să cunoști alte persoane din domeniul care te interesează, fă voluntariat online (da, există această opțiune), fii curios și nu permite anxietății să te acapareze. Viața e într-adevăr o luptă, dar acum lupți inclusiv pentru tine și pentru starea ta de bine, astfel că devine o luptă din care singura opțiune pe care o ai e aceea de a ieși învingător.
5. Fă-ți planuri de viitor (citește, te rog, mai departe, fără a pleca de la ideea că ți se pare stupid să faci asta în aceste condiții)
Am lăsat această propunere la final tocmai pentru că mulți dintre noi nu mai văd luminița de la capătul tunelului și, prin urmare, nici sensul pentru care ar trebui să mai petreacă timp planificând ceva pentru anul următor, chiar dacă ne aflăm la final de 2020 și, în mod normal, aceasta era perioada în care așterneam totul pe hârtie și stabileam niște repere pentru ceea ce urmează.
E drept că nimic nu mai e ca înainte, iar incertitudinea care plutește în aer ne determină să fim foarte sceptici. Cu toate astea, vorbeam recent cu un prieten care are o viață foarte organizată și care îmi spunea că el va folosi primele zile din 2021 pentru a face acest lucru și anume a-și planifica anul următor.
Nu la modul nerealist, dar, ținând cont de faptul că oamenii au nevoie de o direcție, pot fi de acord cu el că trebuie totuși să avem un plan. Nu știu să vă zic dacă e nevoie de planurile A, B și C de la început, însă probabil că ar fi bine să le luați în calcul. Unii aleg să-și planifice noi vacanțe, alții noi cariere sau schimbări semnificative în viața personală. Orice ar fi, important e să existe un plan pentru că doar așa poți urmări în ce măsură îl poți duce la îndeplinire.
Independent de pandemie, trebuie să reîncepem să privim către viitor cu ochi mai senini și să ne continuăm viața cât de normal se poate. În acest sens, consider că ar fi o greșeală să lăsăm totul la voia întâmplării și să nu ne stabilim o direcție. Repet, e posibil ca eu însămi să optez pentru o schiță care să includă și planurile B și C, în caz că A eșuează, însă o voi face și vă recomand să analizați și voi această opțiune, pentru că vă va ajuta să aveți o imagine cât mai completă a tot ceea ce urmează să schimbați, să adaptați și să realizați pe viitor.
Singura constantă rămâne oricum schimbarea, nu doar acum, în situația actuală. Doar că această perioadă a venit să sublinieze acest aspect, astfel că a părut un pic ciudat să ne adaptăm din mers mult mai repede decât eram obișnuiți.
Vă doresc zile cât mai senine și pline de inspirație, în care să nu vă simțiți niciodată singuri!
Nu sunteți singuri. Noi suntem aici și, la fel ca noi, mulți alți oameni faini care construiesc proiecte și inspiră oamenii pentru a trăi frumos! Depinde doar de voi să-i identificați și să vă conectați cu ei.
Foto: Shutterstock.com
Un articol de Anca Cernat (Tănase). YouTube: ANCA CERNAT
Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!