BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Social Wednesday: Moș Crăciun - Legendă, poveste și tradiție

Moș Crăciun este cunoscut ca fiind “moșul darnic și bun” și fratele mai mic al lui Moș Ajun. Dar cine este acest personaj atât de important și de îndrăgit de noi toți?

Legenda despre Crăciun ne-a fost cunoscută încă dinainte de nașterea Mântuitorului Iisus Hristos când Maica Domnului, Fecioara Maria, cuprinsă fiind de dureri, a poposit la casa lui Moş Ajun, cerându-i adăpost. Acesta a refuzat-o, spunându-i că nu are ce să-i ofere fiindcă este foarte sărac și a îndrumat-o spre casa fratelui lui mai mic și mai bogat, Moș Crăciun.

Fecioara Maria a mers astfel, alături de Iosif, spre casa lui Moș Crăciun, sperând să găsească adăpost și să poată să-l aducă liniștită pe lume pe Mântuitorul Iisus. Crăciuneasa, o femeie bună la suflet, a primit-o pe Maria, dar a trimis-o să nască în grajdul animalelor, de frică să nu afle soțul ei deoarece Moș Crăciun era rău și necredincios. Se spune că Moș Crăciun ar fi tăiat mâinile Crăciunesei pentru că a ajutat-o pe Maica Domnului să nască. Fecioara Maria a vindecat-o pe Crăciuneasă iar, de atunci, Crăciun a devenit credincios și și-a cerut iertare lui Dumnezeu. A doua zi, acesta și-a împărțit averea copiilor săraci iar, în fiecare an, în ajunul Nașterii Mântuitorului Iisus merge cu daruri la copiii cuminți și ascultători.

Moş Ajun este cunoscut în legendele populare ca fiind baci la turmele fratelui său mai mic.

Crăciun este un personaj cu trăsături bivalente: puteri miraculoase, asemenea personajelor cu supereroi, dar și cu caracteristici omenești, asemenea unui bătrân cu barbă lungă și albă.

Povestea despre Moș Crăciun ne spune că, acum mult timp, la marginea unui oraș, trăia un meșter bătrân care construia jucării cu multă dragoste și răbdare.

Jucăriile erau minunate și niciuna nu semăna cu cealaltă. În ajunul Crăciunului, bătrânul meșter mergea prin oraș să vândă jucăriile la care lucrase tot anul. Oamenii din sat erau destul de săraci astfel că meșterul jucăriilor avea să le dea aproape gratis, însă acest lucru nu-i răpea bucuria de a continua să facă jucăriile de care copiii să se poată bucura în dimineața de Crăciun.

Cu timpul, meșterul a hotărât să împartă jucăriile fără să mai ceară bani, făcând astfel un obicei.

Într-un an, Moș Crăciun a terminat de împărțit toate jucăriile și, în drumul său spre casă, bătrânul se gândea:

”Aș vrea să fac atât de multe jucării încât să dăruiesc câte una fiecărui copil din lume, dar mai ales celor sărmani”.

Drumul spre casă îi scoase în cale un pui de căprioară ce avea o rană la picior. Acesta i-a legat rana și l-a ajutat să se ridice. Puiul de căprioară, în semn de recunoștință, a prins glas și i-a vorbit bătrânului. Mulțumindu-i pentru bunătatea și grija lui, i-a îndeplinit dorința pe care tocmai și-o pusese, oferindu-i în dar o sanie fermecată, trasă de nouă reni minunați.

Straiele sărăcăcioase ale bătrânului meșter se transformară în straie strălucitoare de sărbătoare de culoare roșie.

Astfel, acesta avea să intre în lumea minunată a poveștilor ce devin realitate în fiecare an, pentru fiecare copil care, cuminte, găsește timp și răbdare să scrie câteva rânduri “moșului darnic și bun”.

Tradiția Crăciunului

Nașterea Domnului Iisus Hristos este celebrată de creștini în fiecare an, pe 25 decembrie. Obiceiurile și tradițiile legate de acest eveniment sunt foarte multe. Unele au fost adaptate timpurilor moderne, însă sunt altele care s-au păstrat și merg mai departe transmise din generație în generație.

Iată care sunt cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri de Crăciun:

1. Obiceiul împodobirii bradului 

Este momentul mult așteptat de întreaga familie dar, mai ales de mezinii ei, întrucât bradul este locul unde Moș Crăciun lasă cadourile.

2. Obiceiul colindelor

Colindele fac ca sufletele noastre sa înflorească și să deschidă poarta amintirilor de pe vremea când, copii fiind, mergeam să-i colindăm pe oamenii dragi, cântându-le acele versuri învățate de la bunicii noștri. Pluguşorul și Sorcova, Capra și Ursul sunt doar câteva din frumoasele tradiții care fac ca aceste zile să fie de poveste.

3. Ignatul

Un obicei foarte cunoscut în România este tăierea porcului în data de 20 decembrie, de Ignat. Se spune că porcul care nu este tăiat de Ignat nu se mai îngrașă.

Pentru români, tradițiile și obiceiurile de Crăciun diferă în funcție de zona geografică și folclorică.

Legendă, poveste sau tradiție, minunea Crăciunului sosește în fiecare an.

Așa că fiți cuminți, împodobiți bradul și așteptați-l pe Moș Crăciun. În dimineața de 25 decembrie, dorințele fiecăruia se vor împlini.

…. Ho, ho, ho, Crăciun Fericit!

„Crăciunul (…) poate să ţeasă un val de nostalgii în jurul nostru. Crăciunul poate fi o zi de sărbătoare sau de rugăciune, dar va fi întotdeauna şi o zi de aducere aminte, în care ne gândim la tot ce am iubit vreodată.” (Augusta E. Rundel)

Ți-a plăcut acest articol? Urmărește Joelle Magazine pe FacebookInstagram și Twitter.

Foto: unsplash.com

Un articol de Rocsana Ion.

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Social Wednesday: 5 beneficii pe care ni le oferă…
Social Wednesday: 5 moduri creative și eficiente…