BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Sunday: Joelle Well-being - Cum contribuie tradiția împodobirii bradului la starea ta de bine?

Am copilărit cu tradiția de a împodobi bradul în Ajun de Crăciun, alături de părinții mei, în așteptarea Moșului. Anii au trecut, însă am ales să păstrez acest obicei și să-l adaptez vremurilor în care trăim.

Poate că, în ziua de azi, nu mai avem întotdeauna timpul necesar pentru a împodobi bradul pe data de 24 decembrie, așa cum am fost obișnuiți, însă această datină străveche, care reunește atâtea emoții și semnificații, merită păstrată, indiferent de cât ai fi de ocupat.

Sunt conștientă de faptul că există servicii de împodobire a bradului și consider că acei oameni sunt niște profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, iar rezultatele muncii lor sunt extraordinare, astfel că ar putea fi cu siguranță contactați mai ales în privința decorării spațiilor de birouri. 

Însă, când vine vorba despre bradul de acasă, recunosc că nu aș renunța, pentru nimic în lume, la plăcerea de a-mi împodobi singură casa în pragul sărbătorilor de iarnă.

Cumva, ani de-a rândul, a fost literă de lege să împodobim bradul în Ajun, chiar dacă uneori timpul nu era tocmai de partea noastră. În acest fel, simțeam că păstrez în suflet o emoție care reușea să învie ori de câte ori desfăceam cu entuziasm cutiile pline de ornamente colorate.

Am remarcat, în această perioadă de pandemie, că unii oameni au ales să monteze și să "îmbrace" brăduțul în haine de sărbătoare încă din luna noiembrie și nu cred că mai putem vorbi despre un obicei bătut în cuie, care trebuie făcut la un anumit moment clar, ci, mai degrabă, despre experiența în sine, care e important să se păstreze pentru starea noastră de bine, la fel cum melodiile de Crăciun încep a fi uneori ascultate încă de la finalul toamnei.

Cine decide, la urma urmei, ce e corect și ce nu pentru noi înșine atunci când vine vorba despre obiceiuri?

Facem ceea ce simțim, cât timp tot ce facem ne aduce bucurie.

În egală măsură, deși nu îi înțeleg pe cei care aleg să nu împodobească bradul, consider că fac ce cred de cuviință că li se potrivește, însă le-aș recomanda ca, într-un an, poate chiar anul acesta, măcar să încerce să aloce timp familiei și să se relaxeze împreună făcând din această activitate una dintre cele mai plăcute din perioada sărbătorilor. 

Abia după ce facem asta putem afirma cu tărie faptul că "nu e de noi" să împodobim bradul.

Esențial este cumulul de sentimente pe care ți le aduce această tradiție, în cadrul căreia toți cei dragi se adună în jurul bradului, râd, ascultă muzică, cântă și dansează, în timp ce își dau frâu liber imaginației pentru a crea momente de neuitat.

Bradul nu este un task de pe to-do list și nici nu ar trebui privit astfel.

El înglobează emoția revederii, a reunirii familiei, atât cât se poate în această perioadă, precum și a construirii de noi amintiri surprinse pentru eternitate în fotografii și într-un colț de suflet.

Întotdeauna m-a fascinat momentul în care redeschid cutiile pline cu globuri și beteală de toate culorile, puse atent deoparte în anul precedent, adaug decorațiunile cumpărate recent și încep să creez o poveste în jurul lor.

Bradul este o poveste în sine, iar noi, oamenii, iubim poveștile frumoase.

Îl montăm, alegem o temă, adăugăm luminițele, globurile și beteala pentru a ilustra fidel ideea pe care am avut-o inițial și, astfel, reușim să ne punem amprenta asupra unui mini-proiect realizat în familie, de care ne vom bucura în perioada aceea magică a anului, în care ne dorim cu toții să devenim mai buni, mai liniștiți, mai împăcați cu ceea ce avem și ceea ce suntem, pentru a putea păși cu inima deschisă într-un nou an care aduce cu sine, după caz, 365 sau 366 de noi oportunități.

Anul acesta, pentru că mi-e dor de Paris, orașul sufletului meu, am ales să împodobesc bradul, alături de familie, în culori inspirate din cele ale drapelului Franței. Astfel, am retrăit, pe fast-forward, toate clipele de neuitat petrecute de-a lungul anilor în această capitală europeană.

Tu ai împodobit bradul? Care este tema în jurul căreia ți-ai creat astfel propria poveste de sărbători, care să-ți aducă un strop de culoare și speranță în suflet și în casă?

Foto: Shutterstock.com

Ți-a plăcut acest articol? Urmărește Joelle Magazine pe FacebookInstagram și Twitter.

Un articol de Anca Cernat (Tănase). Facebook: Anca Cernat. YouTube: ANCA CERNAT

Orice utilizare a conţinutului acestui material presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

 

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Sunday: Joelle Well-being - Sfântul Nicolae și magia…
Sunday: Joelle Well-being - Pandemia și aliatul…