BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Dacă ai una dintre aceste dependențe, e timpul să iei o pauză mintală

Ritmul vieții noastre este unul alert; suntem în permanență pe fugă și căutăm mereu metode să ne îmbunătățim productivitatea, să economisim timp și să avem mai multă energie. Însă acest ritm alert ne poate face uneori să ne pierdem în diverse dependențe.

Este important să le identificăm și să oferim creierului nostru o pauză, pentru a putea da randament în continuare.

Social media

Facebook, Twitter sau Instagram sunt invenții extraordinare, ce ne ajută să fim mereu conectați la informație și să ținem legătura cu cei dragi. Însă pot dezvolta foarte ușor dependențe. Uneori, în loc să căutăm să avem contact direct cu persoanele, tindem să îl înlocuim cu cel mediat de online. Dacă verificăm conturile de social media la un interval de câteva minute, e clar că am dezvoltat o dependență și e cazul să luăm o pauză.

Muncă

Într-o eră în care capitalismul tronează, a munci din greu este un fapt apreciat și așteptat în multe profesii. A ne strădui să muncim cât mai mult nu este rău, dar trebuie să identificăm sursa acestei strădanii. Ne petrecem 70-80 % din timp lucrând pentru că avem nevoie de aprobare din partea părinților, a colegilor sau a partenerului sau este ceva ce vine din interior? Doar noi ne putem răspunde la această întrebare, pentru că a munci din greu este o decizie ce ar trebui să vină din interior. Dar, cum întotdeauna ce este prea mult strică, nici prea multă muncă fără odihnă nu se recomandă, pentru că, în timp, putem ajunge la epuizare și putem claca.

Sport

Sportul este foarte sănătos și indicat zilnic, ajută la menținerea unui trup zvelt, la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic și echilibrează psihicul. Însă și acesta, făcut în exces, poate dăuna. Prin endorfinele pe care le eliberează și starea de bine pe care o conferă după, acesta poate cauza dependență. Sportul în exces duce la creșterea nivelului de cortizol din organism, hormonul stresului, care poate dezechilibra ritmul natural al metabolismului, ducând la oboseală, rezistență scăzută, pierderea masei musculare și creștere în greutate. O oră și jumătate de mișcare pe zi este mai mult decât suficientă.

Stimulare

Avem în permanență în viețile noastre un anumit tip de stimulare, de la televizor, muzică, articole de știri, la cărți, filme și documentare, toate ajutându-ne să ne menținem creierul în alertă și focusat. Însă, uneori, este nevoie să oferim creierului o pauză și să ne bucurăm de câteva momente de reflecție. Să petrecem, pur și simplu, câteva momente privind cerul fără a ne gândi la ceva anume sau să dialogăm cu noi înșine. Este un exercițiu de relaxare extraordinar pentru creier.

Oricât de mult bine ne-ar face toate aceste lucruri, ce este prea mult strică întotdeauna. Iar creierul, ca și organismul, are nevoie de pauze pentru a putea continua și funcționa la cote normale. Este important să conștientizăm atunci când am petrecut prea mult timp cu o singură activitate și să găsim un echilibru între toate acestea, pentru a ne menține permanent bunăstarea.

Foto: Shutterstock.com

1 /
    dependență, Facebook, pauză mintală dependență, Facebook, pauză mintală dependență, Facebook, pauză mintală

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

Edith Piaf: între legendă a muzicii și veșnică amantă…
Legătura dintre celebritate, succes și obiceiurile…