BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

5 moduri simple de a ne menține energia la cote înalte în pandemie

Fie că recunoaștem sau nu, ultimele opt luni de pandemie și-au pus amprenta asupra vieții noastre. Ne-am îndepărtat fizic de cei din jur, deși eram obișnuiți cu ieșirile la cafea și poveștile cu prietenii adunați în jurul aceleiași mese, am asimilat obiceiuri noi pentru a ne proteja pe noi înșine și pe cei dragi nouă și ne-am reconfigurat întreaga viață pentru a ne adapta situației actuale.

În definitiv, singura constantă este schimbarea. Cu toate astea, fiecare percepe schimbările în mod diferit și e influențat de ele în funcție de o multitudine de factori care mai de care mai diverși.

Am remarcat cu îngrijorare cum, de la zi la zi, din ce în ce mai mulți dintre oamenii din jurul meu încep să recunoască faptul că tot acest context și-a pus amprenta asupra lor, oricât de puternici și-au dorit să rămână. 

Unii au trecut de la munca la birou la work from home (munca de acasă), alții și-au pierdut jobul, în timp ce generația mai tânără descoperă tainele învățământului online, indiferent de nivel și încearcă să se obișnuiască cu această nouă realitate.

La urma urmei, este o situație fără precedent pentru toată lumea. N-am trăit, în decursul vieții noastre, o astfel de pandemie și suntem contrariați de faptul că viața ni s-a schimbat peste noapte.

Obișnuiți cu îmbrățișări, sărutul mâinii sau pe obraz ori cu salutul prin strângerea de mână, totul este diferit raportat la tot ceea ce ni s-a întâmplat până acum. 

Dar, neavând nicio altă alternativă la dispoziție, singurul lucru pe care îl putem face este să luăm lucrurile ca atare și să avem grijă de noi, trup și suflet.

De ce trup și suflet? Pentru că am senzația că se insistă foarte mult pe ideea de a avea grijă de organismul nostru, dar nu se menționează atât de des despre cum să ne menținem stăpâni pe situație, calmi și liniștiți într-un context de acest gen, în care suntem acaparați de știri morbide din toate părțile.

1. Investește în tine și ai grijă de mintea și de sufletul tău

Mă gândesc deja că, în timp ce ați citit această propunere, ați gândit instant că e un clișeu. Poate că sună astfel, dar vă asigur că e mult mai mult decât atât.

Indiferent în care dintre situațiile menționate la începutul articolului te-ai afla, trebuie să ai grijă de tine. Și nu mă refer doar la a face mișcare, de exemplu, sfat pe care îl primim zilnic. Ci să citești constant. Să înveți ceva nou. Să te perfecționezi în ceea ce știi să faci. Ba chiar să-ți urmezi un vis abandonat din cauza rutinei.

Se spune că liderii apar în vremuri de criză. Pentru a putea gândi asemenea unui lider, trebuie să fii bine. Să ai mintea limpede pentru a te concentra pe ceea ce ai de făcut. Să redescoperi fericirea în lucrurile simple, banale, precum un scurt moment în natură, în care simți cum te mângâie razele soarelui și zâmbești, așa cum mi s-a întâmplat mie astăzi. 

Atunci am realizat că am uitat câtă bucurie îmi aduce o zi însorită, în ciuda tuturor zilelor pline de nori din ultima perioadă, atât la propriu, cât și la figurat.

Eu, de exemplu, am optat pentru a investi timpul pe care îl am la dispoziție în acest sens în cursuri de PR, către care mi-am dorit de multă vreme să mă îndrept, dar pe care le tot amânam, precum și într-o rutină zilnică de dezvoltare personală și autocunoaștere. Deja simt diferențele și sunt abia la început, așa că imaginați-vă ce ar însemna să faceți un scop din a avea grijă de mintea și sufletul vostru și a investi în voi.

2 Păstrează legătura cu prietenii care ți-au fost mereu aproape

Așa cum deja menționam și în clipul de pe YouTube, mi se pare foarte dificil să mai poți crea conexiuni atât de puternice într-o perioadă ca asta, în care viața s-a transferat aproape exclusiv online.

În schimb, pentru cei norocoși dintre noi (și-mi doresc să cred că sunteți norocoși din acest punct de vedere), deja există câteva (puține, dar bune) prietenii pentru o viață, create într-o viață și pe care nu merită să le pierdem.

Avem la dispoziție atâtea canale de comunicare (smartphone, WhatsApp, Facebook, Instagram, email, Zoom, Microsoft Teams, etc.), atât audio, cât și video, încât ne putem bucura de o seară împreună chiar dacă fiecare dintre noi se află în confortul propriei case. 

Iar eu consider că există oameni pe care merită să-i păstrezi aproape, atâta timp cât și ei își doresc să rămână. Așa că... de ce să nu profităm de tot ceea ce ne oferă tehnologia pentru a bea o cafea cu cel mai bun prieten?

3. Vizionează filme și seriale pe Netflix și HBOGO, dar nu uita de cărți

Tendința simplă și mai la îndemână este aceea de a viziona un film sau un serial bun în fiecare seară, uitând astfel de cărțile care, din perspectiva mea, nu pot fi înlocuite nici de cel mai bun film sau serial din lume.

Cărțile îți dezvăluie o nouă lume, dezvoltându-ți astfel în permanență atât imaginația, cât și vocabularul, într-un mod atât de subtil și frumos cum nicio producție cinematografică ce-ți oferă totul de-a gata nu o poate face.

De exemplu, dacă tot am vorbit zilele trecute despre The Queen's Gambit, pe care sunt convinsă că l-ați văzut sau măcar ați vrea sau ați fi curioși să-l vedeți, de ce să nu citim și cartea?

Pentru a vă convinge despre avantajele pe care le aveți dacă optați pentru o carte în detrimentul unui film, vă recomand unul dintre cele mai accesate și, mai ales, apreciate articole ale mele: 13 beneficii ale cititului: de ce este recomandat să citești zilnic?

4. Păstrează ceva din rutina zilnică, chiar dacă lucrezi de acasă

Ca idee, am citit foarte multe glume pe tema faptului că, în ultimul timp, conferințele Zoom au loc purtând un outfit care include, în multe cazuri, o cămașă/un sacou și colanți sau pantaloni scurți în partea de jos, care nu este vizibilă în cadrul conferinței.

Consider că este o abordare eronată, însă e important ca fiecare să fie convins că este așa, înainte de a schimba ceva.

De ce? Pentru că ai nevoie să îți setezi mindset-ul că lucrezi, iar pentru asta trebuie să te pregătești în acest sens ca și când ai pleca la birou, chiar dacă nu părăsești casa în acest scop.

Lecția asta mi-a transmis-o adesea și mama, care îmi spune mereu, chiar și într-o banală zi de duminică, că e ideal să te îmbraci frumos astfel încât să te simți bine și să simți că acea zi contează pentru tine pentru că, de fapt, e o zi din viața ta pe care nu o mai primești înapoi.

5. Selectează informațiile primite și nu te bloca în detalii nocive

Una este să fii informat despre numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate în ziua respectivă în țara sau orașul tău și alta este să asculți în detaliu fiecare caz aparte, pentru ca ulterior să începi să-ți faci gânduri negre și să nu te mai poți concentra pe ceea ce ai tu de făcut.

Cu riscul de a mă repeta, inclusiv această perioadă reprezintă o porțiune din viața noastră pe care nu ne-o va da nimeni înapoi. Așa că, într-un fel sau altul, haideți s-o trăim cât de frumos se poate.

Foto: Shutterstock.com

Un articol de Anca Cernat (Tănase). YouTube: ANCA CERNAT

Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

TRX-ul - all in one!
Oamenii la a doua tinerețe și pandemia de COVID-19…