BE JOELLE EVERYDAY! Your magazine. Your WORLD!

Cele mai interesante lucruri despre îmbrățișări

Cui nu-i plac îmbrățișările?! Mai ales dacă vin de la o persoană dragă...ne îmbunătățesc întotdeauna starea de spirit. Însă noi studii științifice arată că, pe lângă valoarea lor emoțională, acestea au și beneficii pentru sănătate, dovedite!

Psihoterapeutul Virginia Satir spune că avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, 8 pentru a ne întreține, și 12 pentru a crește, iar Paul Zak, specialist în relații interumane, afirmă că avem nevoie de minimum 8 îmbrățișări pentru a fi mai fericiți și a ne bucura de relații sănătoase cu cei din jur. Însă nu doar aceste lucruri sunt interesante despre îmbrățișări – ele aduc multiple beneficii sănătății:

Stimulentele îmbrățișărilor produc cantități mari de oxitocină în organism, un hormon important secretat de glanda pitulară, ce îmbunătățește starea generală de sănătate. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care o îmbrățișare contribuie nu doar la sănătatea noastră psihică, ci și cea fizică.

Cum ne fac îmbrățișările mai sănătoși

Nivelul crescut de oxitocină din organism are efecte pozitive asupra sănătății inimii. Un studiu a descoperit că, după un contact scurt de îmbrățișare cu partenerul lor, femeile supuse studiului aveau tensiunea arterială mai scăzută.

O îmbrățișare de 20 de secunde, urmată de o strângere de mână de 10 minute, reduce impactul negativ al stresului asupra organismului, inclusiv legat de tensiunea arterială și ritmul cardiac. Îmbrățișările sunt recunoscute pentru faptul că scad nivelul de cortizol, faimosul hormon al stresului.

O îmbrățișare de 10 secunde pe zi duce la reacții biochimice și fiziologice în organism, care îmbunătățesc starea de sănătate. Efectele sale includ:

  • scăderea riscului de afecțiuni cardiace
  • scăderea nivelului de stres
  • scăderea nivelului de oboseală
  • fortificarea sistemului imunitar
  • lupta împotriva infecțiilor
  • depresie scăzută

“O îmbrățișare, o bătaie pe umăr, sau chiar o strângere de mână prietenească este procesată în sistemul nervos central, motiv pentru care are impact asupra psihicului uman, făcându-ne să ne simțim bucuroși și fericiți...și nu are importanță dacă tu ești cel care atinge sau cel atins. Cu cât intri mai mult în contact cu ceilalți, chiar și la cel mai scăzut nivel fizic, cu atât vei fi mai fericit”, afirmă neurologul Shekar Raman.

Însă mulți oameni sunt privați de acest gen de atingeri. Un studiu a descoperit că o treime din oameni nu au deloc parte de îmbrățișări, în vreme ce 75% dintre ei și-ar dori să fie îmbrățișați mai des. Însă nu este încă foarte clar dacă îmbrățișările străinilor sau ale oamenilor dragi ajută starea de sănătate mai mult sau mai puțin, însă un studiu a descoperit că îmbrățișarea e benefică atunci când implică și un sentiment de încredere.

De fapt, cercetătorul care a condus acest studiu este împotriva campaniilor ce implică îmbrățișări întâmplătoare între străini, afirmând că acestea pot fi percepute drept amenințări, crescând, de fapt, nivelul de stres emoțional. Totuși, s-a descoperit faptul că nu doar îmbrățișările dintre oameni sunt benefice, ci și cele dintre oameni și animale. Așa că...ia-ți animăluțul și oferă-i o doză de afecțiune!

Știai că, în medie, oamenii petrec o oră pe lună îmbrățișându-se? Nu pare a fi mult timp, dar dacă iei în considerare faptul că o îmbrățișare durează sub 10 secunde...sunt, de fapt, multe îmbrățișări!

O îmbrățișare strânsă și din suflet stimulează sistemul nervos, scăzând nivelul de frică, anxietate, crescând sentimentul de încredere, apreciere, și ușurare.

Și, dacă mai ai dubii cu privire la importanța atingerilor tandre, află că toți copiii care nu au parte de afecțiune ajung să se dezvolte cu întârziere, având dificultăți în a vorbi, merge, sau citi.

Dacă toate aceste argumente nu sunt suficiente ca să îmbrățișezi pe cineva drag chiar acum, îți mai oferim câteva:

  • arată apreciere și cresc nivelul de răbdare
  • activează chakra plexului solar, ce stimulează glanda timusului (care echilibrează producția de globule albe)
  • stimulează secreția de dopamină, hormonul plăcerii, și serotonină, pentru o stare de bine
  • echilibrează sistemul nervos

Așa că pregătește-ți sufletul pentru o îmbrățișare strânsă și caldă – îți va aduce o mulțime de beneficii, din toate punctele de vedere!

Foto: pexels.com

1 /
    sănătate, iubire, afecțiune, știință, imunitate, echilibru, afecțiune, psihologie, echilibru personal sănătate, iubire, afecțiune, știință, imunitate, echilibru, afecțiune, psihologie, echilibru personal sănătate, iubire, afecțiune, știință, imunitate, echilibru, afecțiune, psihologie, echilibru personal sănătate, iubire, afecțiune, știință, imunitate, echilibru, afecțiune, psihologie, echilibru personal

Ţi-a plăcut acest articol?

Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!

TRX-ul - all in one!
5 moduri simple de a ne menține energia la cote…