Oamenii la a doua tinerețe și pandemia de COVID-19 din anul 2020: gânduri pe final de an
Acest context a afectat condițiile de viață, precum și starea lor emoțională, deoarece mulți dintre ei nu au pe nimeni care să-i poată ajuta. Persoanele din această categorie nu au, în multe cazuri, niciun sprijin, sunt, poate, mai înaintați în vârstă, imobilizați fizic, bolnavi cronici sau cu venituri minime ori care nu le permit un trai decent.
Așa cum reiese și din informațiile oficiale privind pandemia, ei sunt cei mai expuși pentru că se confruntă cu probleme de sănătate asociate cu sentimentul de singurătate, frica de infectare sau de moarte, frica unei eventuale crize de alimente, pe care ei au trăit-o într-o altă vreme demult apusă, cu izolarea și lipsa de comunicare și de socializare cu cei din jur, de care se puteau bucura în perioada anterioară.
Toate acestea i-au îngenuncheat fizic, psihic și emoțional.
Acest fenomen al pandemiei induce efecte negative legate de izolarea socială și mentală a acestora.
Deși restricțiile au principalul scop de a diminua incidența virusului și de a proteja populația, nu putem trece cu vederea faptul că restricțiile impuse încă de la început acestei grupe de vârstă prin interzicerea socializării și a participării în locuri publice (acitivități considerate ca fiind periculoase) face ca această categorie socială să fie percepută ca un grup "lipsă" și fără de folos din societatea actuală.
Izolarea fizică și relația cu tehnologia
Pe lângă izolarea fizică, am fost izolați și din punct de vedere al tehnologiei, pe care un procent foarte mic se pricepe să o utilizeze.
În consecință, cei care nu știu să se descurce online au fost totalmente marginalizați, singura unealtă la îndemână rămânând, poate, telefonul.
"Vârstnicii", așa cum sunt ei numiți în mai toate știrile, prezintă cele mai mari riscuri privind sănătatea fizică și mentală și, poate, în unele cazuri, sunt chiar expuși neglijenței celorlalți membri de familie.
Din cauza inactivității cu care erau obișnuiți, aceștia sunt predispuși și la alte probleme de sănătate, pe lângă COVID-19, dar și la agravarea unora preexistente, care, de multe ori, nu sunt acoperite la standardele firești într-o societate civilizată de sistemul sanitar public. Iar mulți dintre ei nu pot apela la sistemul de sănătate privat.
Astfel, de teamă sau din lipsa banilor, unii au refuzat să se mai adreseze medicilor, un gest nechibzuit, dar alimentat de contextul actual.
De asemenea, persoanele cu o vârstă de peste 65 de ani au, de multe ori, un acces mai limitat la mijloacele de protecție (măști, lichid de igienizare) din cauza costurilor pe care unii dintre ei nu și le pot permite, însă au totuși nevoie să se deplaseze pentru a-și procura hrană și medicamente, în cazurile în care nu au la cine să apeleze, riscând astfel să se infecteze în mijloacele de transport în comun pe care le folosesc în acest scop.
Recomandări pentru o viață sănătoasă în pandemie la 65+
- Pentru menținerea sănătății fizice și mentale pe perioada pandemiei, este indicat mult sport, existând multe resurse online (video pe YouTube sau Facebook/Instagram) de exerciții fizice care se pot face în casă. Cei care nu au acces online ar trebui totuși îndrumați să facă orice tip de mișcare pentru a se menține cât se poate de activi și, în consecință, sănătoși.
- Informarea doar din surse oficiale și nu din orice postare privind teorii ale conspirației rămâne esențială. Astfel, aflăm exact de la sursă tot ceea ce e disponibil public despre această pandemie și despre ceea ce urmează și ce trebuie să facem noi pentru a ajuta și a ne ajuta.
- O alimentație corectă și includerea unor vitamine în dieta zilnică pot face, de asemenea, minuni pentru starea de sănătate în aceast context dificil.
- Comunicarea telefonică, online, video cu ceilalți și cu celelalte generații din familie poate, de asemenea, ajuta oamenii aflați la a doua tinerețe să treacă mai ușor peste această perioadă și să se bucure în continuare de viață.
Un articol de Elena Tănase.
Orice utilizare a conţinutului acestui articol presupune citarea sursei şi necesită obţinerea acordului prealabil, în scris, al JoelleMagazine.Ro. Toate drepturile rezervate © JoelleMagazine.Ro 2020.
Foto: Shutterstock.com
Ţi-a plăcut acest articol?
Fii alături de noi, dă LIKE paginii JoelleMagazine de Facebook!